από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα ανάπτυξης. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να ακυρώσει τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίσαμε με το κοινό νόμισμα».
Με αυτά τα λόγια, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση, η καγκελάριος Μέρκελ «υποδέχτηκε» χθες, Δευτέρα, τον Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, το κόμμα της είχε υποστεί μια ακόμη εκλογική ήττα, στο κρατίδιο του Βερολίνου αυτή τη φορά και οι κυβερνητικοί της εταίροι του FDP εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη, αφού έπαιξαν και πάλι το χαρτί του ευρωσκεπτικισμού.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο γίνεται με αφορμή την ημερίδα της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών, αλλά στην ουσία η προσοχή όλων όσοι ασχολούνται με το πρόβλημα της χώρας μας είναι στραμμένη στα σενάρια της «συντεταγμένης χρεωκοπίας» με το κούρεμα του χρέους μας.
Εκείνο που τους απασχολεί δεν είναι η απελπιστική κατάσταση στην οποία -όπως μαθαίνουν από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες- βρίσκονται πλέον οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά ο κίνδυνος να καταρρεύσει το «γερμανικό όνειρο», δηλαδή να χαθεί η οικονομική δυναμική που τους εξασφάλισε το ευρώ.
Γι’ αυτό και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να διευκρινίσει ότι στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει με πειστικό τρόπο τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και -το κυριότερο- πως και πότε θα γίνουν όλα αυτά, για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν τα έχει κάνει ακόμη, έτσι ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές και όσοι φοβούνται ότι η ελληνική κρίση θα καταλήξει στην κατάρρευση της ευρωζώνης.