«Στο Ελληνικό Δηµόσιο έχει συµβεί το εξής τερατώδες γεγονός και θα πρέπει η ΑΔΕΔΥ να µας δώσει µιαν απάντηση. Eγινε µια τεχνολογική επανάσταση τα τελευταία 10 χρόνια στα µέσα διαχείρισης της πληροφορίας. Αυτό σηµαίνει ότι έπρεπε αντιστοίχως να υπάρξει πλεόνασµα ανθρώπων. Αυτό δεν έχει διαπιστωθεί πουθενά. Η ΑΔΕΔΥ και όλοι οι υπεύθυνοι συνδικαλισταράδες διαφόρων υπουργείων ζητούν κι άλλες προσλήψεις. Κάποτε η ΑΔΕΔΥ, στην αρχή της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είχε θέση που διαχώριζε τους µόνιµους υπαλλήλους από τις έκτακτες προσλήψεις και ασκούσε πόλεµο στις έκτακτες προσλήψεις, γιατί τις θεωρούσε, σωστά, ως τρόπο που εισήγαγε τη φαυλοκρατία και τον κοµµατισµό στη δηµόσια διοίκηση. Τώρα έχουν γίνει ένα µέτωπο. Οι µόνιµοι, οι αορίστου χρόνου, οι ορισµένου χρόνου, οι επί συµβάσει έργου και οι “σταζιέρ” των ρουσφετολόγων βουλευτών είναι ένα συµπαγές µέτωπο για να σπαταλήσουµε όσο µπορούµε περισσότερα λεφτά των φορολογουµένων. Πολλά µέλη σηµαίνει πολλοί συνδικαλιστές, σηµαίνει πολλές αργοµισθίες, πολλή σπατάλη».
Ωστόσο τα δύο μεγάλα κόμματα, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, έχουν επιβραβεύσει συνδικαλιστές. Τους έκαναν βουλευτές, υπουργούς...
«Εγώ θα έδινα στο ΠΑΣΟΚ ένα παράσηµο, ένα εύσηµο. Διότι έχοντας ένα τέτοιο παρελθόν – που δεν είναι έτσι τα πράγµατα – εµείς κάναµε ό,τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα για την εισαγωγή στον δηµόσιο τοµέα θετικών µεταρρυθµίσεων. Δικός µας είναι ο νόµος 2190 του µακαρίτη Αναστάσιου Πεπονή, δικό µας είναι το ΑΣΕΠ. Aπέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις, όσο περιορισµένες και αν είναι, όσο κι αν έγινε απόπειρα να νοθευτούν, η δεξιά αντιπολίτευση όρθωσε το ανάστηµά της, πολέµησε µε λύσσα κάθε τέτοια πρόταση και προσπάθησε να την υπονοµεύσει, και οι κοµµουνιστικές µειοψηφίες συµπορεύτηκαν. Γιατί η συµπόρευση της Δεξιάς και των δύο κοµµουνιστικών κοµµάτων δεν είναι τωρινή. Είναι υπεράσπιση της φαυλοκρατίας στο Δηµόσιο, χέρι-χέρι τόσα χρόνια. Ας δείξει λοιπόν και η Δεξιά ότι αποβάλλει τους φαύλους. Είναι γνωστοί οι φαύλοι, έχουν ένα όνοµα, και δεν µου αρκεί εµένα το να τους σνοµπάρουν ο κ. Σαµαράς και η σηµερινή παρεούλα του, οι οποίοι πράγµατι έχουν αποµονώσει τον κύριο όγκο της παράταξης. Θέλω ανοιχτή πολιτική διαδικασία, όπως γίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Θέλω σύγκρουση, καβγά και απόδοση ευθυνών. Μπορούν να το κάνουν; Ας το κάνουν. Αµα δεν µπορούν, πώς ζητούν να κυβερνήσουν;».
Αλήθεια, πώς κρίνετε την ως τώρα πορεία του έτερου αντιπροέδρου, του κ. Βενιζέλου;
«Εγώ νοµίζω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αξίζει τη συµπάθεια όλων µας. Δεν πιστεύω ότι κανείς αυτή τη στιγµή ονειρευόταν να είναι υπουργός Οικονοµικών σε µια τέτοια κατάσταση. Παρ’ όσα λένε διάφοροι και νεαροί φιλολογούντες στα κανάλια, οι περισσότεροι πολιτικοί ενός ορισµένου επιπέδου θα µπορούσαν να κάνουν διάφορες εργασίες. Θα ήταν πολύ πιο συµφέρον από άποψη οικονοµική. Το να αποδεχθείς µε ελεύθερη βούληση, όταν θα µπορούσες να πεις στον Πρωθυπουργό ότι “εγώ δεν νοµίζω ότι θα µπορούσα να τα καταφέρω, διάλεξε κάποιον άλλο γι’ αυτή τη δουλειά”, σηµαίνει ότι έχεις διάθεση αυτοθυσίας και υψηλό αίσθηµα ευθύνης. Εγώ εκτιµώ ιδιαίτερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο διότι ανέλαβε να κάνει αυτή τη δουλειά για λογαριασµό όλων µας, λέω όλων των Ελλήνων, όχι όλων των µελών της κυβέρνησης. Χρειάζεται τη βοήθεια όλων µας».
Για τις διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς τι έχετε να πείτε; Εδώ υπάρχουν υπουργοί που δεν μιλούν ο ένας στον άλλον.
«Εγώ δεν έχω διαπιστώσει µια περίπτωση στην οποία δεν µιλάει ο ένας στον άλλον. Από εκεί και πέρα είµαστε 50 άτοµα. Κατά καιρούς είσαι πιο κοντά µε τον έναν, αποµακρύνεσαι από τον άλλον, έχεις κάτι να κάνεις µε τον έναν και δεν έχεις τίποτε να πεις στον άλλο. Βλέπω στυλ δουλειάς διαφορετικά. Δεν βλέπω ιδεολογική και πολιτική διαφορά. Αντίθετα, βλέπω αυτό το πράγµα στη ΝΔ, όπου στην ουσία η Πολιτική Ανοιξη είναι αξιωµατική αντιπολίτευση και όλη η ηγεσία της ΝΔ, όλα αυτά τα θηρία της πολιτικής τα οποία απολαύσαµε ως υπουργούς επί µία τριετία, έχει πεταχτεί στα σκουπίδια. Γιατί ο κ. Σαµαράς, προφανώς, είναι µνησίκακος άνθρωπος και θα τους εκδικηθεί µέχρι τέλους, µέχρι δηλαδή την οριστική εξόντωσή τους».
Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το ΚΚΕ θέλει να ανατρέψει το σύστημα;
«Μα το λένε οι ίδιοι ότι η “αστική δηµοκρατία”, όπως τη λένε και την περιγράφουν, δεν είναι το πολίτευµα που επιδιώκουν. Βεβαίως λένε ότι αν κερδίσουν τις εκλογές θα επιδιώξουν τη µέγιστη διεύρυνση όλων των δικαιωµάτων και καταστάσεων που σήµερα απολαµβάνουµε υπό την αστική δηµοκρατία την οποία αυτοί απορρίπτουν, τη βελτίωση όλων των κακώς υφισταµένων και την επιδιόρθωση όλων των αδικιών, αλλά µετά δεν µας λένε το πολύ απλό: αν θα ξανακάνουν εκλογές. Αυτό, ξέρετε, πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων».
Υπάρχουν ορισμένοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι νομίζουν ότι αν γίνουν τώρα εκλογές θα έχουν λιγότερες απώλειες παρά αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας;
«Αρχίζοντας από τους πιο ανεύθυνους, τύπου Τσίπρα ας πούµε, και πηγαίνοντας σιγά σιγά προς τον κ. Σαµαρά, η αντιπολίτευση, ένα µεγάλο µέρος των µέσων ενηµέρωσης και συναδέλφων µου µας ζητούν εκλογές έξι µήνες µετά τις προηγούµενες εκλογές. Θα σοβαρευτούµε κάποτε; Η κυβέρνηση εκλέγεται για µία τετραετία. Εµείς θα προσπαθήσουµε να εξαντλήσουµε την τετραετία. Αυτό εξαρτάται από τη συνέχεια, τη συνέπεια και τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ. Από τίποτε άλλο».
ΓΙΑ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
«Εχουν δίκιο να αντιδρούν στην επιβάρυνση»
Εχει ξεσηκωθεί ο κόσμος με το νέο αυτό χαράτσι στα ακίνητα και με τη χρησιμοποίηση της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού...
«Ο κόσµος έχει δίκιο να αντιδρά σε νέα επιβάρυνση. Αρχίζει δηλαδή για πολλούς ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων η ιδιοκτησία αυτή καθαυτή να µην έχει κανένα νόηµα. Και αυτό πρέπει να το δούµε, αν θέλουµε να υπάρχουν ιδιοκτησία και δραστηριότητα στον τοµέα της οικοδοµής. Αλλά από εκεί και πέρα όλη αυτή η εξέγερση, γιατί το βάλαµε στη ΔΕΗ, προέρχεται από αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τον νέο φόρο. Γιατί αν είναι να τον πληρώσεις, τι σε πειράζει να τον πληρώσεις µε τη ΔΕΗ ή να τον πληρώσεις στην Εφορία; Το ότι είναι καταναγκασµός και ότι πραγµατικά έχουν συσσωρευτεί πολλά πράγµατα στον λογαριασµό της ΔΕΗ πρέπει κάποτε να τα δούµε, π.χ. το τέλος της ΕΡΤ, το οποίο για µένα είναι πολύ συζητήσιµο».