tromaktiko: Σε διευκρινίσεις προέβη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις δηλώσεις Νούλαντ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σε διευκρινίσεις προέβη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις δηλώσεις Νούλαντ



Σε διόρθωση προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δήλωση της εκπροσώπου του Βικτόριας Νούλαντ. Η κ. Νούλαντ είχε χαρακτηρίσει ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανασκευάζοντας τη δήλωση Νούλαντ ξεκαθάρισε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν άλλαξε αναφορικά με το θέμα των κυπριακών ερευνών και γεωτρήσεων.

Η διευκρίνιση αυτή περιέχεται σε απάντηση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ρωτήθηκε κατά πόσο οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόριας Νούλαντ σηματοδοτούν αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραπέμπει σε δήλωση Αμερικανού επισήμου μετά τη συνάντηση Κλίντον - Νταβούτογλου ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενέργεια και δεν πιστεύουν ότι αυτό θα υπονομεύσει ή θα επιδράσει στις συνομιλίες.

Η διευκρίνιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δόθηκε μετά και τα διαβήματα του πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλου Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος πρεσβευτής προέβη σε διαβήματα προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νούλαντ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε ο Κύπριος πρεσβευτής τον διαβεβαίωσε ότι θα υπήρχε διόρθωση, διαβεβαιώνοντάς τον ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες στην ΑΟΖ της.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!