Ο Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής ήταν άνθρωπος που καλλιεργούσε «Υπομονήν, Πραότητα»(Α' προς Τιμόθεον, στ' 11). Γι'αυτό και πέτυχε στην ασκητική του ζωή. Γεννήθηκε στην Κόρινθο τον 5ο αιώνα μ.Χ., από Ιερέα πατέρα ονόματι Ιωάννη. Την μητέρα του την έλεγαν Ευδοξία και αδελφός του ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου Πέτρος. Από ιερατικό, λοιπόν, γένος ο Όσιος Κυριακός, σε νεαρή ηλικία πήγε στα Ιεροσόλυμα και από εκεί στη Λαύρα του Μεγάλου Ευθυμίου. Εκεί, ο Μέγας Ευθύμιος, τον έκανε μοναχό και τον έστειλε στον ασκητή Γεράσιμο. Όταν πέθανε ο Γεράσιμος, ο Όσιος Κυριακός επέστρεψε στη Λαύρα του Ευθυμίου, όπου με ζήλο καλλιεργούσε τις αρετές του, ώσπου κάποια στάση που έγινε στη Λαύρα του Ευθυμίου τον ανάγκασε να πάει στη Λαύρα του Σουκά.
Εκεί 40 χρονών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε την επιστασία του Σκευοφυλακίου. Εκείνο που διέκρινε τον Όσιο απέναντι στους υπόλοιπους μοναχούς, ήταν ο γαλήνιος τρόπος με τον όποιο τους αντιμετώπιζε, γι'αυτό και ήταν παράδειγμα προς μίμηση από όλους. Εβδομήντα χρονών ο Όσιος Κυριακός, έφυγε κι από εκεί και με υπομονή γύρισε πολλά μοναστήρια και σκήτες, όπου έζησε με αυστηρότατη άσκηση.
Παρέδωσε ειρινικά την ψυχή του στον Κύριο σε ηλικία 107 χρονών, και σε όλους έμεινε η ενθύμηση του ασκητή, που έδειχνε«πραότητα προς πάντας ανθρώπους» (Προς Τίτον, γ' 2). Πραότητα, δηλαδή, σ'όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Ανάλυση ονόματος:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ: (από την λέξη κύριος) = ο αφιερωμένος στον Κύριο.
Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Χριστῷ ἠκολούθησας, καταλιπῶν τὰ τῆς γῆς, καὶ βίον ἰσάγγελον, ἐπολιτεύσω σαφῶς, ὡς ἄσαρκος Ὅσιε, σὺ γὰρ ἐν ταὶς ἐρήμοις, προσχωρῶν θείω πόθω, σκίλλη πίκρα τὴν πάλαι, πικρᾶν γεῦσιν ἀπώσω. Διὸ Κυριακὲ θεοφόρε, ἀξίως δεδόξασαι.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος.