Στο Μπουσέρ, που βρίσκεται στο νότιο Ιράν κοντά στις ακτές του Περσικού Κόλπου, το πυρηνικό εργοστάσιο ξεκίνησε να παράγει 350 με 400 Megawatt ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύς που αντιστοιχεί στο 35 με 40 τοις εκατό της μέγιστης.
Στην τελετή εγκαινίων της Δευτέρας παρέστησαν ανώτεροι Ιρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι, δεδομένου ότι ο αντιδραστήρας του σταθμού βασίστηκε σε ρωσική τεχνογνωσία, και η Μόσχα έχει διαβεβαιώσει ότι θα έχει πλήρη έλεγχο στα πυρηνικά καύσιμα που θα χρησιμοποιούνται στο Μπουσέρ.
Όπως δήλωσε στην τηλεόραση ο Ιρανός αντιπρόεδρος Φρερεϊντούν Αμπασί, ο αντιδραστήρας, που είναι ήδη συνδεδεμένος στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, θα φτάσει στην ανώτατη ισχύ των 1.000 Megawatt τον προσεχή Δεκέμβριο.
Τα εγκαίνια του σταθμού καθυστέρησαν περίπου μια δεκαετία λόγω τεχνικών και άλλων προβλημάτων.
Αν και η Δύση ανησυχεί ότι ότι το εργοστάσιο του Μπουσέρ είναι «βιτρίνα» ενός μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων, οι ΗΠΑ έχουν διευκρινίσει ότι δεν έχουν αντίρρηση στη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την ισλαμική χώρα.
«Το Ιράν δικαιούται να χρησιμοποιήσει ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια. Δεν δικαιούται όμως να έχει πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων» είχε δηλώσει τον Οκτώβριο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Σε μια άλλη εξέλιξη την ημέρα των εγκαινίων στο Μπουσέρ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει νέα στοιχεία, τα οποία στηρίζουν τις υποψίες του για ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας στο Ιράν.
Τα στοιχεία αυτά, είπε, μπορούν να δημοσιοποιηθούν εφόσον δώσουν άδεια οι χώρες-μέλη της ΙΑΕΑ από τις οποίες προήλθαν οι μυστικές πληροφορίες.
Ο Αμάνο επαίνεσε πάντως το Ιράν για το γεγονός ότι επέτρεψε τον περασμένο μήνα την επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων, στις οποίες η ΙΑΕΑ δεν είχε πρόσβαση μέχρι σήμερα.