Χιλιάδες τόνοι από τη φετινή παραγωγή τους έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα οι κόποι και τα έξοδα ολόκληρης χρονιάς να πάνε χαμένα. Όπως υπολογίζεται, έχει καταστραφεί το 80% της φετινής εσοδείας.Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, εναποθέτοντας τώρα όλες τους τις ελπίδες στις εκτιμήσεις των ζημιών από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας και τις σχετικές αποζημιώσεις που θα εγκριθούν.
Οι καταρρακτώδεις βροχές και κυρίως η ξαφνική σφοδρή χαλαζόπτωση μιας περίπου ώρας που έπληξε την περιοχή Πιτσιλιάς, το απόγευμα της Δευτέρας, είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές χιλιάδες τόνοι της φετινής παραγωγής φρούτων.
Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις κοινότητες Κάτω Αμιάντου, Κυπερούντας και Δύμες, όπου μεγάλες εκτάσεις από μόνιμες καλλιέργειες φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων (μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα), τα οποία αυτή την περίοδο ήταν στο στάδιο της ωρίμανσης τους για να κοπούν και να διατεθούν στην αγορά, λόγω του χαλαζιού έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Μεγάλες καταστροφές από το χαλάζι έχουν υποστεί και καλλιέργειες αμπελιών στην περιοχή. Παραγωγοί και τοπικές Αρχές με τη συμπαράσταση των αγροτικών οργανώσεων βρίσκονται επί ποδός αναζητώντας τρόπους για εξασφάλιση κάποιων αποζημιώσεων.
«Ήταν το τελειωτικό μας κτύπημα στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καταστραφήκαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ», ο Κυριάκος Καΐμης, από την Κυπερούντα, η οικογένεια του οποίου ζει αποκλειστικά από την παραγωγή των φρούτων. Ο ίδιος, όπως και άλλοι συνάδελφοι του παραγωγοί, επισημαίνοντας ότι «ο ΟΓΑ δίνει μικροπράματα», ζητούν από την κυβέρνηση να τους παραχωρήσει κάθε δυνατή οικονομική στήριξη. Τις περιοχές επισκέφθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και αρμόδιοι λειτουργοί του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.