tromaktiko: Δεν αποδέχεται ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών για την τραγωδία στο Μαρί ο Μ.Κυπριανού

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν αποδέχεται ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών για την τραγωδία στο Μαρί ο Μ.Κυπριανού



Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού επανέλαβε πως δεν έχει και ούτε αποδέχεται ευθύνη δική του ή του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την τραγωδία στο Μαρί. Ολοκληρώνοντας το πρωί την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπό το νομικό Πόλυ Πολυβίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι ευθύνες για την έκρηξη ανήκουν σε εκείνους που δεν φύλαξαν το φορτίο, τηρώντας τα στοιχειώδη μέτρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε, δεν φέρει καμία ευθύνη αν η Εθνική Φρουρά δεν μπορούσε να φυλάξει με ασφάλεια ένα φορτίο πυρίτιδας.

Ο Μάρκος Κυπριανού επεσήμανε ότι αφού δεν μπορούσαν να το φυλάξουν θα έπρεπε να το έλεγαν σαφώς από την αρχή.

Επανέλαβε ακόμη ότι η πολιτική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου λήφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το υπουργείο Εξωτερικών απλώς εφάρμοζε την πολιτική που χάραξε ο Πρόεδρος.

Μετά τον Μάρκο Κυπριανού ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κατέθεσε η Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, Πόπη Κανάρη, ενώ ακολούθως κατέθεσε ο τέως Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, Πέτρος Καρεκλάς.

Το πρόγραμμα των καταθέσεων

Για αύριο Παρασκευή έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο υποδιοικητής της 3ης ΤΑΞΥΠ συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης και ο Κώστας Μιλτιάδους λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου κλήθηκαν ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης και ο αντισυνταγματάρχης και υποδιοικητής της ΔΥΠ, Νίκος Γεωργιάδης. Η κατάθεση του τέως υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Έτοιμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το πόρισμα

Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για δημοσιοποίηση του πορίσματος ασκεί πρόσθετη πίεση, ώστε αυτό να είναι έτοιμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και αυτός είπε είναι ο στόχος.

Μιλώντας το πρωί πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Πολυβίου είπε πως ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε σαφές ότι οι ποινικές διώξεις μπορεί να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος και η Επιτροπή, πρόσθεσε, δεν θα δεχθεί τίποτα που θα επηρεάζει τις ποινικές ανακρίσεις.

Συνεπώς, είπε, θα υπάρξει προσοχή σε ό,τι αφορά τις ποινικές ευθύνες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!