Λες και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα περάσουν στην πραγματική οικονομία. Λες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι κάποιος από μας είναι δημόσιος υπάλληλος. Ανήκει λοιπόν σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες. Ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνει ;;; Τον απέλυσαν, πήρε την αποζημίωση (αλήθεια το κόστος αυτό ποιος θα πληρώσει, εκτός να δεν δώσουν τίποτα) και λαμβάνει το επίδομα ανεργίας (αλήθεια από πού θα βρουν τα χρήματα για την οικονομική υποστήριξη αυτών των ανθρώπων) το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με τον μισθό του στην καλύτερη των περιπτώσεων κατά 50%. Πάνω κάτω το ίδιο θα συμβαίνει και με την εφεδρεία.
1) Μένει στο επίδομα ή ψάχνει να βρει εργασία;; Νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Πως θα βρει όμως εργασία σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση;;; Ποιο θα είναι εκείνο το ατού που θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να βρεις εργασίας;;; Η ανασφάλιστη προσφορά υπηρεσιών. Πάει λοιπόν στον χ εργοδότη και του λέει: παίρνω ταμείο ανεργίας ή βρίσκομαι σε εφεδρεία και θέλω να συμπληρώσω το εισόδημά μου γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ο εργοδότης τι θα κάνει προκειμένου να κάνει την δουλειά του με μικρότερο κόστος Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην οικονομία;;; Η απάντηση δική σας.
2) Δεν ψάχνει για δουλεία. Λέει εγώ την βολεύω με το 50% ή το 60% του μισθού μου. Περιορίζω την κατανάλωση μου όσο μπορώ. Από ποιόν θα λείψουν τα χρήματα αυτά;;; Από την αγορά. Θα πέσει λοιπόν ο τζίρος κι άλλο, τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα μειωθούν. Ποια είναι η πάγια τακτική των εργοδοτών σε τέτοιες περιπτώσεις; Η απάντηση δική σας.
ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!
Κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχουν λύσεις. Μερικές από αυτές στις αναφέρω πιο κάτω.
Δεν απολύεις κανένα. Συγχωνεύεις οργανισμούς, κλείνεις ότι περισσεύει. Όσοι άνθρωποι περισσέψουν εκπαιδεύονται και προωθούνται σε υπηρεσίες που χρειάζονται κόσμο. Κλείνεις τις μισθολογικές διαφορές. Δεν μιλώ για λαϊκίστικα ουρλιαχτά που θέλουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να παίρνει όσα ένας καλός πωλητής σε μια μικρομεσαία εταιρεία. Κυνηγάς την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, έχεις πλέον ανθρώπους να το κάνεις και δεν χρειάζεται να δώσεις την δουλεία αυτή σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες. Δεν κάνεις ΚΑΜΙΑ πρόσληψη εκτός από τις απολύτως απαραίτητες, μέχρι να μειωθεί το προσωπικό στα επίπεδα που θέλεις. Μηχανογραφείς τα πάντα χωρίς να χρειάζεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα της κάρτας του πολίτη. Ψηφίζεις νόμους που θα έχουν ισχύει για τα επόμενα 50 χρόνια όπου δίνεις την δυνατότητα, με συμβόλαιο όχι με λόγια, σε επιχειρήσεις που δεν είναι ανταγωνιστικές των Ελληνικών (δεν θα είναι και τόσο δύσκολο) να έρθουν στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθούν χωρίς να πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ για όλα αυτά τα χρόνια. Μόνη υποχρέωση τους να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν Έλληνες εργαζόμενους. Ελέγχεις το πόθεν έσχες των χρηματοδοτών των κομμάτων και όσων έχουν βγάλει χρήματα από την χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Δημιουργείς υπηρεσίες που να μπορούν να προσδιορίσουν το πραγματικό κόστος των δημοσίων έργων ώστε να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις. Σπας την συνεργασία ΜΜΕ-κατασκευστικές-πολιτική ή την οποιαδήποτε δοσοληψία πολιτικών - επιχειρηματιών Αξιοποιείς τον ορυκτό σου πλούτο ενοικιάζοντας, όχι ξεπουλώντας. Ενισχύσεις τον τουρισμό σου και δίνεις κίνητρα στους εφοπλιστές. Είναι αδιανόητο σε μια χώρα με την ναυτιλία που έχει να μην ναυπηγείτε ΤΙΠΟΤΑ. Βρίσκεις τρόπους να αξιοποιήσεις τα ναυπηγεία σου και το εργατικό δυναμικό που υπάρχει. Κάνεις την χώρα έναν φτηνό αλλά ποιοτικό τουριστικό προορισμό με αυστηρότατο έλεγχο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό (από τις τιμές μέχρι και την ποιότητα). Αυστηρές ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται. Δίνεις κίνητρα, οικονομικά και γενικότερης υποστήριξης, σε ανάπτυξη διαφορετικών ειδών τουρισμού. Έρχεσαι σε συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να μειώσουν μέρος έως και να διαγράψουν οφειλές των ιδιωτών σε αυτές. Όσοι επωφεληθούν θα πληρώνουν στο κράτος αυξημένο φόρο και ασφαλιστικές κρατήσεις για κάποια χρόνια, θα ελέγχονται από το κράτος τα περιουσιακά τους στοιχεία οι καταθέσεις τους και τυχόν μεταβολές τους θα αποδεικνύονται αλλιώς θα έχουν βαρύτατες κυρώσεις. Οι τράπεζες θα πληρώνουν λιγότερο φόρο για κάποιο χρονικό διάστημα. Δίνεις κίνητρα σε νέους αγρότες ή σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με πρωτοποριακές αγροτικές καλλιέργειες και μεθόδους καλλιέργειας. Επιπλέον κίνητρα για το στήσιμο επιχειρήσεων που θα εξάγουν τα προϊόντα στο εξωτερικό. Υποστήριξη από το κράτος σε αυτές τις προσπάθειες.
Βασικό πάταξη της διαφθοράς. Αντικατάσταση της πολυνομίας με απλούς κατανοητούς νόμους. Εφαρμογή αυτών από όλους. Καμία ανέχεια σε όποιον δεν τηρεί τους νόμους όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.
Αν δεν πατάξουμε την διαφθορά, την λογική της μίζας, της υπερκοστολόγησης, της επιλεκτικής τήρησης των νόμων, του ωχαδελφισμού τότε οι θυσίες δεν θα γίνονται για την πατρίδα αλλά για να μην χάσουν την μάσα κάποιοι.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ