tromaktiko: Υπέρ της διεύρυνσης του EFSF και ελληνικού «κουρέματος 40%» Γερμανοί οικονομολόγοι

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Υπέρ της διεύρυνσης του EFSF και ελληνικού «κουρέματος 40%» Γερμανοί οικονομολόγοι



Κατ' αρχήν σωστή θεωρούν δύο κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι τη διεύρυνση του EFSF σε εισήγησή τους στη γερμανική Βουλή εν όψει της ψήφισης της συμφωνίας της...
21ης Ιουλίου, αναφέροντας όμως την εκτίμησή τους πως για την Ελλάδα είναι αναγκαίο ένα κούρεμα της τάξης του 40%. Ο δε πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε στο Μπούντεσταγκ πως, ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία προχωρούν καλά, η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση».

Τη Δευτέρα, η επιτροπή Προϋπολογισμού του Μπούντεσταγκ άκουσε εμπειρογνώμονες και ειδικούς για πριν την ψηφοφορία στο τέλος του μήνα για την κύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, η οποία αφορά την ενίσχυση του EFSF και την Ελλάδα.

Στην ακρόαση ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Κλέμενς Φούστ τάχθηκε υπέρ ενός κουρέματος στα ελληνικά ομόλογα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη η ελεγχόμενη χρεοκοπία».

Ο Φουστ, όπως και ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στη Βρέμη Ρούντολφ Χίκελ, υποστήριξε πως η αποτροπή της χρεοκοπίας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους είναι αδύνατη.

Οι δύο οικονομολόγοι τάχθηκαν επίσης υπέρ της διεύρυνσης των δυνατοτήτων και των κεφαλαίων του EFSF, εν μέρει ακριβώς επειδή αυτή καθιστά δυνατό ένα «συντεταγμένο κούρεμα», όπως αναφέρει σχετικά η Sueddeutsche Zeitung.

O Γερμανός επικεφαλής του ΕFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, που επίσης μίλησε στους Γερμανούς βουλευτές, ανέφερε πως η Αθήνα -σε αντίθεση το Δουβλίνο και τη Λισαβόνα- είναι «μία ιδιαίτερη περίπτωση».

«Η χώρα δεν έχει μόνον βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας» είπε ο Ρέγκλινγκ, εξηγώντας πως «για αυτό και στο σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα συμπεριληφθούν και ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους».

Ο ίδιος απέδωσε εύσημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για την πορεία εφαρμογής των δικών τους προγραμμάτων προσαρμογής, επισημαίνοντας πως το μεν Δουβλίνο μειώνει με ταχείς ρυθμούς το έλλειμμά του ενώ η δε Λισαβόνα προβλέπεται να έχει μειώσει το έλλειμμά της στο 3% το 2013.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!