tromaktiko: Συμβουλές για μια επιτυχημένη δίαιτα - Τί να αποφύγετε και πού να στοχέυσετε

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Συμβουλές για μια επιτυχημένη δίαιτα - Τί να αποφύγετε και πού να στοχέυσετε



Πόσες φορές δεν έχετε δει φίλους ή γνωστούς να χάνουν κιλά και μετά να...
 τα ξαναπαίρνουν ή να σταματούν την προσπάθεια μέσα σε λίγες μέρες; Ίσως το έχετε ζήσει κι εσείς οι ίδιοι! Υπάρχει εξήγηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετική.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό το “πισωγύρισμα” στις δίαιτες, που ως συνήθως αρχίζουν κάθε Δευτέρα;

Μια συχνή αιτία που οι περισσότεροι παίρνουν ξανά τα κιλά που χάνουν, είναι η ίδια η δίαιτα!

Όσοι καταφεύγουν σε αυστηρές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών, έχουν πολλές πιθανότητες να ξαναπάρουν πίσω τα κιλά που έχασαν ή και ακόμα περισσότερα.

Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί οι αυστηρές δίαιτες αποκλείουν εντελώς κάποιες τροφές που οι περισσότεροι συνήθιζαν να τις περιλαμβάνουν στο εβδομαδιαίο τους διαιτολόγιο π.χ. Ψωμί, πατάτες, τυρί, μακαρόνια. Έτσι, αργότερα, θα τις εντάξουν ξανά στο πρόγραμμά τους και λόγω στέρησης, η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης αυτών των τροφών θα είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σταδιακά τα κιλά.

Ποιος μακαρονάς ή λάτρης του ψωμιού μπορεί να αντέξει την αποχή τους για πολύ καιρό;

Ο δεύτερος λόγος, που προσωπικά πιστεύω είναι ο σημαντικότερος και θα πρέπει να αποτελεί μαζί με την απώλεια κιλών, έναν από τους στόχους στη προσπάθεια αδυνατίσματος, είναι η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς. Κάποιος που φτάνει το στόχο του χάνοντας πολλά κιλά σε ένα μήνα, δεν προλαβαίνει να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να μπει σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό έχει σαν αποτέλεμα να συνεχιστούν οι παλιές “κακιές” συνήθειες με το πέρας της δίαιτας και τα κιλά που έφυγαν δεν θα αργήσουν να ξαναέρθουν.

Ο καθένας από εμάς που αποφασίζει να κάνει δίαιτα, βάζει ένα στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό. Στόχος είναι να καταφέρουμε να χάσουμε τα κιλά που πρέπει ή που θέλουμε. Αυτό, αυτόματα, μας αναγκάζει να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό μας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόλις πάρουμε το πρόγραμμα διατροφής στα χέρια μας, θέτουμε τον όρο στον εαυτό μας ότι για να πετύχουμε είμαστε υποχρεωμένοι να το τηρήσουμε στο 100%, πράγμα αδύνατο!

Το αρνητικό κομμάτι σε αυτό είναι ότι, αν μια μέρα κάτι πάει στραβά και ξεφύγουμε λίγο από το πρόγραμμα, τότε έρχεται η απογοήτευση, νιώθουμε ότι δεν τα καταφέραμε, ότι παραβήκαμε τον όρο μας και έτσι σταματάμε την προσπάθεια.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι συνήθειες δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη και καλό θα ήταν να βάζουμε πιο κοντινούς και εφικτούς στόχους και να προσπαθούμε όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Όταν κάποιος ακολουθεί κατά 70-80% το πρόγραμμα διατροφής του μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το σημαντικότερο, όμως είναι, αντί να βάζουμε στόχο την απώλεια κιλών, να στοχεύουμε περισσότερο στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και στον τρόπο ζωής μας. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα πετύχουμε την απώλεια κιλών και τη διατήρησή τους εφ'όρου ζωής

digitalcrete.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!