Η παραπάνω προοπτική του μέλλοντος, καθιστά εκ των πραγμάτων τον Φίλιπ Ρέσλερ «παίκτη» για το σήμερα και το αύριο. Δίνει αυξημένη βαρύτητα στις δηλώσεις του. Που, εξ αντικειμένου έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο κύρος, από τη στιγμή που πρόκειται για τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας.
Με άρθρο που υπογράφει, και το οποίο θα δημοσιευτεί στην αυριανή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο Φίλιπ Ρέσλερ υποστηρίζει ότι η προοπτική (βίαιης) εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν μπορεί να συνιστά «απαγορευμένη σκέψη», εφόσον το διακύβευμα είναι η σταθεροποίηση του ευρώ. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», εφόσον βρεθούν τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία.
Συνδέει πλήρως τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δεσμευτεί να προωθήσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου. Και προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος «αυτόματων ποινών» για τις χώρες που παραβιάζουν τα όρια τα οποία θέτει η ευρωζώνη, για το χρέος και το έλλειμμα.
Από τη στιγμή που η Γερμανία αποτελεί στην παρούσα συγκυρία την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προτροπή του δεύτερου, μετά την Άνγκελα Μέρκελ θεσμικού αξιωματούχου της για «συγκροτημένη χρεοκοπία» της Ελλάδας, αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Φίλιπ Ρέσλερ δεν θα δίσταζε να οικοδομήσει το προσωπικό, πολιτικό μέλλον του, πάνω στην… απαλλαγή της Ευρώπης από την Ελλάδα. Στον ίδιο άλλωστε, δεν χαρίστηκε τίποτα στη ζωή και την πολιτική διαδρομή του. Γεννήθηκε στο Νότιο Βιετνάμ, και υιοθετήθηκε σε ηλικία 9 μηνών από Γερμανούς γονείς. Έμαθε λοιπόν από μικρός στα δύσκολα.
statesmen.gr