τα θύματα που είναι εγκλωβισμένα σε ερείπια κτιρίων μετά μια φυσική καταστροφή ή μια επίθεση.
Αυτοί οι ανιχνευτές «οσμίζονται» τους μεταβολίτες, οργανικά παράγωγα του ανθρώπινου σώματος όταν αναπνέει, ιδρώνει ή ουρεί.
Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν οργανικές ενώσεις, όμως η εκπαίδευσή τους στοιχίζει ακριβά και τα εκπαιδευμένα ζώα χρειάζονται συχνές διακοπές (στις έρευνες) και είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο.
«Ένα τέτοιο μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου χωρίς εργαστηριακή υποστήριξη. Μπορεί να ακολουθήσει τα ίχνη ζωής για παρατεταμένη χρονική περίοδο και στο ίδιο σημείο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν πολλοί τέτοιοι ανιχνευτές», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Τόμας από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λάφμπορο.
Για να δοκιμαστεί το μηχάνημα αυτό, οκτώ εθελοντές πέρασαν αρκετές ώρες κάτω από ερείπια μπετόν και σπασμένων γυαλιών σε μια προσομοίωση κατεστραμμένου κτιρίου.
Οι μεταβολίτες που «παρήγαγαν» οι εθελοντές, σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, αλληλεπιδρούν με τα υλικά των ερειπίων και αυξομειώνονται ανάλογα με την υγρασία, τον αέρα και τη ζέστη, γεγονός που καθιστά την ανίχνευσή τους πιο δύσκολη.
Οι ανιχνευτές αυτοί αναγνωρίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το διοξείδιο του άνθρακα και την αμμωνία που παράγονται από τα ανθρώπινα σώματα. Επίσης μπορούν να ανιχνεύουν άλλες πτητικές οργανικές ενώσεις, όπως η ακετόνη και το ισοπρένιο.
Η μελέτης αυτή, η πρώτη στο είδος της για αυτό τον ανιχνευτή δημοσιοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Φυσικής της Βρετανίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.