tromaktiko: Ας δούμε λίγο και τον ιδιωτικό τομέα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ας δούμε λίγο και τον ιδιωτικό τομέα



Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω για τους δημοσίους υπαλλήλους. Τους έχουμε κολλήσει στον τοίχο σαν να είναι αυτοί που φταίνε για την χρεωκοπία της χώρας μας! Θα αναφερθώ στον ιδιωτικό τομέα.
Λίγες είναι οι εταιρίες που προσφέρουν μαύρη εργασία; Όλοι γνωρίζουμε εταιρίες οι οποίες για ένα χρόνο έχουν τους υπαλλήλους στα ένσημα και μετά το χρόνο τους πείθουν (πολλές φορές τους εξαναγκάζουν) να δουλεύουν και παράλληλα να είναι στο ταμείο ανεργίας. Πραγματικά αναρωτιέμαι πολλές φορές στον ΟΑΕΔ δε βλέπουν πως κάποια συγκεκριμένα άτομα κάθε χρόνο βγαίνουν στο ταμείο και αμέσως μόλις λήξει τον προσλαμβάνει η ίδια εταιρία; Χρόνια ολόκληρα…. Γνωρίζουμε εταιρίες οι οποίες έχουν απολύσει άτομα επειδή ζητούσαν τα νόμιμα λεφτά τους. Εταιρίες οι οποίες καταθέτουν άλλα προγράμματα στην Επιθεώρηση Εργασίας και δίνουν άλλα στους υπαλλήλους τους. Άτομα τα οποία δουλεύουν 12 και 16 ώρες την ημέρα για να φτάνουν τα 700 ευρώ . Δεν πληρώνονται τις υπερωρίες και τις αργίες. Δεν είναι λίγες οι δουλειές που μαζί με την πρόσληψη υπογράφεις και την παραίτησή σου. Το κακό στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία. Είναι ένα χάος που αν λίγο το παρακολουθήσεις ξέρεις πώς να χωθείς και να κρυφτείς. Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα:
Για να δουλέψεις σαν φύλακας σε μία εταιρία security πρέπει να έχεις μια ειδική άδεια από την αστυνομία. Η αστυνομία ζητάει κάθε μήνα μια λίστα από όλες τις εταιρίες security με τα άτομα τα οποία απασχολεί και τον αριθμό της άδειάς τους. Η εταιρία αναγκαστικά στέλνει τα ονόματα όλων όσων απασχολεί γιατί αν δεν το κάνει σε περίπτωση ελέγχου υπάρχει διαδικασία αυτοφώρου και δικαστήριο με ότι αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη στην Επιθεώρηση Εργασίας θα στείλει τα ονόματα μόνο όσων δουλεύουν με ένσημα. Εάν το Ελληνικό κράτος ήταν οργανωμένο θα έβγαζε λαυράκι από αυτό. Έτσι δεν είναι; Εάν υπήρχε διαδικασία συνεργασίας υπηρεσιών ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Έδωσα το συγκεκριμένο παράδειγμα επειδή έτυχε η κοπέλα μου να κάνει πρακτική σε μια τέτοια εταιρία. Παρόμοια παραδείγματα είμαι σίγουρος πως υπάρχουν και σε άλλες εταιρίες τα οποία όμως αν δε γνωρίζεις τις διαδικασίες και τα πράγματα «από μέσα» δε σου πάει το μυαλό. Φυσικά δε βάζω όλους τους εργοδότες στο ίδιο τσουβάλι, ούτε λέω πως φταίνε οι εργαζόμενοι. Λεφτά θέλουν, δουλειά ψάχνουν. Από τη στιγμή που το κράτος δεν τους προστατεύει είναι έρμαια του κάθε εργοδότη. Όσοι κατέφυγαν σε δικαστήρια σπάνια τα κατάφεραν να δικαιωθούν. Μακάρι μια μέρα να γίνουμε κράτος με όλη τη σημασία της λέξης. Μακάρι να ζούμε σε ένα τόπο δίκαιο που ο πολίτης θα νιώθει προστατευμένος και ήρεμος.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!