Οι επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο Τζέισον Μποξ Μπιάρντ του κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο, το οποίο ειδικεύεται στην παρακολούθηση των πόλων, φωτογράφισε για πρώτη φορά των παγετώνα Πέτερμαν στις 24 Ιουλίου 2009. Μέχρι τότε, το μήκος του ήταν περίπου 70 χιλιόμετρα, το πλάτος του 20 χιλιόμετρα και αποτελείτο από στρώματα πάγου πάχους 600 μέτρων. Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, ειδικοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Αμπεριστγουιθ της Ουαλίας επισκέφθηκαν τον Πέτερμαν και τράβηξαν φωτογραφίες από το ίδιο ακριβώς σημείο που είχαν φωτογραφίσει οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους. Η διαφορά όμως ήταν τρομακτική, αφού, αντί για τον παγετώνα, αντίκρισαν μια παγωμένη λιμνοθάλασσα.
«Μείναμε άφωνοι»
«Ήταν απίστευτο να το βλέπεις. Αυτός ο παγετώνας πριν από δύο χρόνια ήταν τεράστιος. Είχε ακόμη και βουνά που έφταναν σε ύψος τα 1.000 μέτρα και τώρα όλα έχουν λιώσει», δήλωσε ο Αλουν Χούμπαρντ από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Επιστημόνων της Γης του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, ο οποίος επισκέφθηκε τον Πέτερμαν και το 2009 και φέτος. «Παρότι παρακολουθούμε την περιοχή με δορυφόρους και ξέραμε ότι οι πάγοι έχουν υποχωρήσει στη Γροιλανδία, μείναμε άφωνοι όταν είδαμε το μέγεθος της καταστροφής από το λιώσιμο του παγετώνα», καταλήγει ο ίδιος.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε τον Αύγουστο του 2010, όταν ένα γιγάντιο στρώμα πάγου, εμβαδού 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ξεκόλλησε από τον παγετώνα, μειώνοντας δραματικά τον όγκο του. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αίτια βρίσκεται στις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή το καλοκαίρι του 2010, υψηλότερες από κάθε άλλη φορά. Το συμβάν έγινε αντιληπτό από τους δορυφόρους της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (NASA), σύμφωνα με την οποία πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποκόλληση πάγου από το 1962.