tromaktiko: Δεν έχουν τέλος οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν έχουν τέλος οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν



Δώδεκα Σουδανοί στρατιώτες και ένας εργαζόμενος σε ΜΚΟ σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση ανταρτών εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στο... Νότιο Κορντοφάν, μια περιοχή του Σουδάν η οποία γειτνιάζει με το Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με μια πηγή του Ο.Η.Ε..

Αντάρτες της παράταξης «Απελευθερωτικό Κίνημα του Λαού του Σουδάν-Βόρειος Τομέας», η οποία αποτελούσε παλιότερα μέρος του αυτονομιστικού κινήματος του Νότιου Σουδάν --το οποίο είναι ανεξάρτητο από την 9η Ιουλίου-- εξαπέλυσαν την επίθεση στην περιοχή Κουργκούλ, 45 χλμ. νότια του Ντελένγκ, σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Νωρίτερα χθες, το SPLM-North είχε αναφέρει ότι μαχητές του εκδίωξαν το στρατό από την περιοχή Χουβάρ Νταλίμπ, κοντά στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, ύστερα από μάχη, στη διάρκεια της οποίας, όπως υποστήριξε εκπρόσωπός του, σκοτώθηκαν 30 στρατιώτες και δύο αντάρτες. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος των Αρχών, Χάλιντ Μουχτάρ, υποστήριξε μιλώντας στο Sudanese Media Center ότι ο στρατός απώθησε επίθεση των ανταρτών, σκοτώνοντας 30 και αιχμαλωτίζοντας δύο.

Το Χαρτούμ κατηγορεί το Νότιο Σουδάν ότι υποκινεί ένοπλη εξέγερση στην περιοχή της μεθορίου. Η Τζούμπα διαψεύδει την κατηγορία. Στο Νότιο Κορντοφάν, όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις τον Ιούνιο. Τον Σεπτέμβριο η βία επεκτάθηκε στη γειτονική πολιτεία του Μπλε Νείλου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!