tromaktiko: Δεν είναι λύση το «σχέδιο Brady» για την Ελλάδα

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν είναι λύση το «σχέδιο Brady» για την Ελλάδα



Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού οικονομικών, Νίκολας Μπρέιντι, μία λύση ανάλογη με εκείνη των ομολόγων Μπρέιντι με τα οποία οι χώρες της...
Λατινικής Αμερικής κατόρθωσαν να ελέγξουν το χρέος τους τη δεκαετία του 1990 δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο Μπρέιντι οδήγησε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη Λατινική Αμερική μέσα από την ανταλλαγή των ομολόγων των χρεωμένων χωρών που είχαν ιδιώτες με νέα εγγυημένα ομόλογα. Πάντως ο ίδιος ο εμπνευστής του σχεδίου σημειώνει στην βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εφαρμόσθηκε το εν λόγω πρόγραμμα στην Λατινική Αμερική οι χώρες που υπάχθηκαν σε αυτό βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, κάτι που δεν ισχύει ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Πορτογαλία.

Ο Μπρέιντι ισχυρίστηκε ότι η δημοσιονομική λιτότητα δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα της Ευρωζώνης και στάθηκε περισσότερο στο σκέλος της ανάπτυξης.

"Χώρες σαν την Ελλάδα και την Πορτογαλία δεν έχουν την ανάπτυξη που απαιτείται για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο και καμία από τις λύσεις που έχουν προς το παρόν τεθεί επί τάπητος δεν αφορά σε πραγματική μείωση του χρέους", δήλωσε ο Μπρέιντι, προσθέτοντας πως ακόμη και εάν προχωρήσει το δεύτερο πακέτο στηριξης της Ελλάδας το χρέος της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Το σχέδιο Μπρέιντι εκπονήθηκε επτά χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση στην Λατινική Αμερική το 1982 και συμπεριλάμβανε επενδυτές που είχαν απώλειες σε ομόλογα από χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ουρουγουάη.
www.greekfinanceforum.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!