tromaktiko: Το τουρκικό Piri Reis αναχωρεί για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το τουρκικό Piri Reis αναχωρεί για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο



Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε ότι ερευνητικό σκάφος Piri Reis πρόκειται να αποπλεύσει για σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο την Παρασκευή. Το σκάφος θα συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει σε πολύ υψηλούς τόνους την αντίθεση της στις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Μόλις την Τετάρτη, η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς για τον ορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και δήλωσε ότι σύντομα θα άρχιζαν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Απείλησε ακόμα η Άγκυρα ότι θα αποκλείσει τις αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις στην Κύπρο από έργα στην Τουρκία.

Από την πλευρά τους, η Ελλάδα και η Κύπρος χαρακτήρισαν «παντελώς παράνομη» την απόφαση της Τουρκίας για τον ορισμό «υφαλοκρηπίδας» με το κατοχικό καθεστώς. Όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο Εξωτειρκών «η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω 'συμφωνία' είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου».

Πάντως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα δεν αναμένει κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των γεωτρήσεων στην περιοχή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!