Μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ποιος πραγματικά είναι το «αφεντικό» στη σύγχρονη Ευρώπη, αγνοώντας τις κλήσεις που βρίσκει στο κινητό της από τον Λευκό Οίκο και τον Μπαράκ Ομπάμα.
Η αυριανή, δεύτερη μέσα σε 72 ώρες Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε ασφαλές συμπέρασμα, δηλαδή απόφαση για την επαρκή και μόνιμη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω και μοιραία για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας διάχυση αυτής της κρίσης χρέους, στο σύνολο της ευρωζώνης.
Το γενικό κλίμα που διαμορφώνεται λοιπόν, δείχνει στην κατεύθυνση της απόφασης για «κούρεμα» που μάλλον θα… στρογγυλοκαθίσει στο 60%. Όπως δηλαδή ήθελαν εξαρχής οι Γερμανοί, και πρόσθεσαν στο στρατόπεδό τους και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να καταφέρουν να πείσουν και τον Νικολά Σαρκοζί να άρει τις αντιρρήσεις του.
Το ίδιο κλίμα ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανακοινωθεί αύριο… αριθμητικά, το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά να περιγραφεί μέσω των δημοσιονομικών υπολογισμών, και των στόχων που θα τεθούν για την ελληνική οικονομία.
Η στρατηγική του χάους, στην οποία φαίνεται να έχει ποντάρει η Άνγκελα Μέρκελ, για να μην αφήσει περιθώρια παρέκκλισης από τους πολιτικούς στόχους της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, είχε σήμερα ως «εκτελεστικό βραχίονα» τη διανομή ενός non-paper. Με αποδέκτες τους Γερμανούς βουλευτές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και φυσικά τα διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να φτάσει η «ταμπακιέρα» του μηνύματός της, στο σύνολο της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Και ποιο ήταν το μήνυμα; Ότι η Ελλάδα «πρέπει να πληρώσει». Ότι οι όροι για τη διάσωσή της, που θα συνεπάγεται το μεγάλο «κούρεμα», θα είναι αυστηροί και παραδειγματικοί. Προς γνώση και… συμμόρφωση κάθε άλλης χώρας που θα επιδείξει μελλοντικά αντίστοιχη αμέλεια στα δημοσιονομικά μεγέθη της.
Το non-paper της Καγκελαρίας όμως, καταλήγει και σε μια διαπίστωση τρόμου για την Ελλάδα. Αναφέρει ρητώς ότι η χώρα μας, λόγω της διαρκούς επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 2027. Καληνύχτα και… καλή τύχη, δηλαδή.
statesmen.gr