tromaktiko: Τρόμος για μια ακόμη "ευρωπαϊκή παρωδία"... Σε κάθε περίπτωση πολύ κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα....

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Τρόμος για μια ακόμη "ευρωπαϊκή παρωδία"... Σε κάθε περίπτωση πολύ κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα....



Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ημέρα, με την προσοχή σε ολόκληρο τον κόσμο να είναι στραμμένη στην πολύ κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., όπου θα εξεταστούν τα τρία καυτά θέματα που αφορούν το παρόν αλλά και το μέλλον της ίδια της Ε.Ε., αυτά του κουρέματος του ελληνικού χρέους, του τρόπου λειτουργίας του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) και της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τα τρία λοιπόν αυτά καυτά ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, την ώρα που φαίνεται όλο και πιο πιθανό να έχουμε σήμερα ένα νέο “ευρωπαϊκό ναυάγιο”, με τους ευρωπαίους εταίρους να παραμένουν σε γενικόλογες ανακοινώσεις, χωρίς ξεκάθαρα νούμερα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και δημιουργώντας νέα προβλήματα, τα οποία συσσωρεύονται κατά τους τελευταίους μήνες απειλώντας να πνίξουν τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε ένα από τα βασικά μας σχόλια, εδώ και μήνες, ότι όσο ο καιρός περνάει χωρίς να βρίσκεται μια πραγματική (αποτελεσματική) λύση στο ελληνικό πρόβλημα και στην κρίση χρέους συνολικά στην Ε.Ε., τρέμουν όλο και περισσότερο τα θεμέλια της ίδιας της Ε.Ε. και αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ενός “domino” στις αγορές, το οποίο θα συμπαρασύρει στο πέρασμα του οικονομίες και αγορές.

“Η ευρωπαϊκή παρωδία και πάλι στη σκηνή”…
Σε άλλη μια παρωδία είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθεί άλλη μια ευρωπαϊκή σύνοδος, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις των ίδιων των Μέρκελ και Σαρκοζί πριν από 3 ημέρες (την Κυριακή) για οριστικές ανακοινώσεις, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγούμαστε για άλλη μια φορά σε γενικόλογες αποφάσεις (χωρίς συγκεκριμένα νούμερα), ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το Σαββατοκύριακο να έχουμε ακόμη μια σύνοδο κορυφής. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η μη διαφαινόμενη μη επίτευξη συμφωνίας για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους (οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται), όσο το κλίμα συγκρούσεων και διαφωνιών στους κόλπους της Ε.Ε., ακόμη και σε θέματα μικρότερης σημασίας, κάτι το οποίο φανερώνει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην Ε.Ε. από τη γέννηση της.
Χαρακτηριστικό του κλίματος, είναι οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού οικονομικών, ο οποίος αν και οι Μέρκελ – Σαρκοζί δήλωσαν την Κυριακή ότι σήμερα θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, ανέφερε ότι "Ποτέ δεν είπαμε ότι η σύνοδος αυτή θα είναι και η αποφασιστική σύνοδος. Εμφανίστηκε έτσι από τον αγγλοσαξονικό Τύπο", ενώ πρόσθεσε: "Θα πρέπει να υπάρξει ένα πειστικό πακέτο. Καλύτερα μια ημέρα χωρίς κάποια απόφαση από ένα-δύο χρόνια με ένα πακέτο που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει".
Πέραν των δηλώσεων, χαρακτηριστικές είναι οι διαφωνίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ζήτημα της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, με στόχο να στηρίξει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο αναφέρεται: «Στηρίζουμε πλήρως την ΕΚΤ στις κινήσεις της για τη διασφάλιση της σταθερότητας τιμών στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων μη συμβατικών μέτρων στις τωρινές, ειδικές συνθήκες της χρηματοοικονομικής αγοράς».
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας δεν είναι δουλειά των κυβερνήσεων να λένε στην ΕΚΤ τι θα κάνει. Συγκεκριμένα, η Μέρκελ δήλωσε “Αυτή η πρόταση δεν έχει συμφωνηθεί με εμάς”, αφήνοντας ανοικτό το θέμα αν η ΕΚΤ θα εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα, ενώ συμπλήρωσε τα «μη συμβατικά μέτρα» αναφέρονται στην αγορά από την πλευρά της ΕΚΤ ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την πολωνική προεδρία ακυρώθηκε η σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) που επρόκειτο να διεξαχθεί, πριν από τις συνόδους κορυφής με θέα την κρίση χρέους. Μάλιστα, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.

Οι τελευταίες ειδήσεις για το κούρεμα …. και οι τράπεζες….
Όπως αναφέραμε και παραπάνω και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, με τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές να συνεχίζονται, ενώ όλα δείχνουν, όπως και από την πρώτη στιγμή ότι το κούρεμα θα κινηθεί μεταξύ του 50 με 60%, με το πιο πιθανό να κλειδώνει κοντά στο ανώτερο όριο (60%). Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφωνίες με τους ιδιώτες πιστωτές δεν εντοπίζονται τόσο πολύ στο ποσοστό του κουρέματος, όσο στις εγγυήσεις που ζητούν οι ιδιώτες για το υπόλοιπο ποσό και τις οποίες εγγυήσεις αρνούνται να προσφέρουν οι ευρωπαίοι. Επίσης, οι ιδιώτες πιστωτές φέρεται να ζητούν επιπρόσθετες εγγυήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης αντίστοιχών καταστάσεων στην περίπτωση που βρεθεί σε πρόβλημα η Ιταλία ή άλλη χώρα της Ε.Ε.. Πάντως πέραν των διαφωνιών που είναι λογικό να υπάρχουν, θα επαναλάβουμε ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία, υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων, με το κούρεμα να κλειδώνει κοντά στο 50%.
Αναφορικά με τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, που τόσο πολύ απασχολούν οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του κουρέματος, υπό την απειλή πάντα κρατικοποίησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θετικό σενάριο στο οποίο είχαμε αναφερθεί χθες για την πιθανότητα έκδοσης προνομιούχων μετοχών (από το EFSF) φαίνεται, δυστυχώς για τις ελληνικές τράπεζες, να μπαίνει και πάλι στο συρτάρι, κάτι το οποίο σημαίνει ότι την ανακοίνωση του μεγάλου κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν οι κρατικοποιήσεις κάποιων εκ των ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα, χαρακτηριστικές των προθέσεων θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι «είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι». Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι “όσοι, όμως, επιχειρούν να κρύψουν πίσω από την δήθεν ανησυχία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία, την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι μετοχικές σχέσεις στις τράπεζες, μετά την κεφαλαιοποίηση και την πλήρη εξυγίανσή τους, ας μη συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτό το επιχείρημα γιατί δεν τους οδηγεί πουθενά. Είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι”.

Οι απόρρητες εκθέσεις για το ελληνικό πρόβλημα…..
Στο τέλος του σχολίου μας αφήσαμε σήμερα τα στοιχεία τα οποία είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, μετά τη σκόπιμη διαρροή από την ίδια την Α. Μέρκελ της απόρρητης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη Γερμανική βουλή και τον τύπο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση το ελληνικό χρέος θα πρέπει κουρευτεί κατά τουλάχιστον 60%, ενώ προβλέπεται να δοθεί ένα νέο μεγάλο δάνειο στην Ελλάδα μέχρι το 2027, όταν και αναμένεται να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, στην απόρρητη έκθεση αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, ενώ θεωρείται απίθανο να υπάρξει ανάκαμψη με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Επίσης, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2027, ενώ θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η επιστροφή εκτιμάται για το 2021. Στις επιμέρους προβλέψεις της “γερμανικής έκθεσης”, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2011 και 3% το 2012, ενώ στη συνέχεια η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη των προβλέψεων. Αναφορικά με το 2013-2014 η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 1,25% για να ανέβει την περίοδο 2015-2020 στο 2,66% ετησίως και να πέσει πάλι στο 1,66% στο χρονικό διάστημα 2021-2030. Τέλος, το χρέος θα ανέλθει στο 186% του ΑΕΠ το 2013 και να πέσει στο 152% το 2020 (στο αισιόδοξο σενάριο), και στο 130% το 2030.

greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!