tromaktiko: Τεράστιο το κοίτασμα πετρελαίου σε όλο το Ιόνιο - Μέχρι 300 εκατομμύρια βαρέλια

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τεράστιο το κοίτασμα πετρελαίου σε όλο το Ιόνιο - Μέχρι 300 εκατομμύρια βαρέλια



Ποιες είναι οι τρεις περιοχές που εντοπίστηκαν κοιτάσματα πετρελαίου...Η Ελλάδα έφθασε στο γκρεμό της χρεοκοπίας για να αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τον πλούτο της. 'Έως το τέλος του 2012 θα έχουν πιάσει δουλειά τα τρυπάνια. Ποια είναι η πρώτη εταιρεία που ενδιαφέρθηκε για τα πετρέλαια στο Ιόνιο.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές του Ιονίου που ανακοίνωσε έρευνες

Η κυβέρνηση θα απευθύνει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων και την περιοχή του Κατάκολου, με συνολική εκτιμώμενη δυνατότητα έως 300 εκατ. βαρελιών, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.

Αυτή η ποσότητα είναι τεράστια και αναρωτιέται κανείς γιατί έπρεπε η χώρα να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας προκειμένου να δραστηριοποιηθούν οι κυβερνώντες, ώστε να αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο αυτής της χώρας, αλλά και να μην φέρουν τους Έλληνες στο όριο της εξαθλίωσης με τα δεκάδες οδυνηρά μέτρα.

Διαβάστε τι λέει η πρόσκληση ενδιαφέροντος της κυβέρνησης:

Δημόσια Διαβούλευση για τη «Δυνατότητα άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης» (open door)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, μετά από απουσία της χώρας μας για περίπου 15 χρόνια από το πεδίο έρευνας Υδρογονανθράκων δίνει σήμερα στη δημοσιότητα σχετικό πληροφοριακό υλικό προκειμένου να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της χώρας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης (open door).

Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τρεις γεωγραφικές περιοχές της Χώρας που ήταν αντικείμενο παραχώρησης κατά το παρελθόν και στις οποίες για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 – 300.000.000 βαρελιών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Πατραϊκός Κόλπος: Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

- Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα: Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

- Δυτικό Κατάκολο: το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα πετρέλαια στο Ιόνιο

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου προκειμένου να γίνουν έρευνες για πετρέλαιο εκφράζει η Energean Oil, εταιρία που έχει αναλάβει από το 2007 την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Πρίνου.

Παράλληλα, δρομολογεί επενδύσεις για περαιτέρω έρευνες και αύξηση της παραγωγής στην περιοχή Καβάλας - Θάσου στην οποία σύμφωνα με τις μελέτες έχουν «γεννηθεί» 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία έχουν εντοπιστεί 320 εκατ. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι όλα απολήψιμα) και έχουν αντληθεί ως τώρα 110 εκατ. βαρέλια.



Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μ. Ρήγας ανέφερε σήμερα σε εκδήλωση της εταιρίας ότι η συγκυρία, με τα εντυπωσιακά ευρήματα στο Ισραήλ, τις έρευνες στην Κύπρο και την αναταραχή στη Β. Αφρική είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας πετρελαίου στη χώρα μας. Η Energean, όπως είπε, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων έρευνας στην περιοχή της Καβάλας - Θρακικού πελάγους.



«Σήμερα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 11 εκατ. βαρελιών στην περιοχή τα οποία μπορούν να παραχθούν χωρίς σημαντικές επενδύσεις, ανέφερε ο κ. Μαθιός. Είμαστε βέβαιοι ότι στη λεκάνη του Πρίνου υπάρχει και άλλο πετρέλαιο, το οποίο με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορούμε να εκμεταλλευθούμε».



Η παραγωγή των κοιτασμάτων Πρίνος και Βόρειος Πρίνος είναι σήμερα 2.000 βαρέλια την ημέρα. Στόχος είναι το 2012 να αυξηθεί σε 4.000 βαρέλια και από το 2013 να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του πεδίου «Έψιλον», το οποίο μπορεί να αποδώσει άλλα 3.000 βαρέλια ημερησίως αλλά χρειάζεται επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και εγκατάσταση νέας πλατφόρμας στην περιοχή. Τα συνολικά απολήψιμα αποθέματα από το «Έψιλον» εκτιμώνται σε 6,3 εκατ. βαρέλια.



Η εταιρία ζητά από το Δημόσιο να της παραχωρηθούν τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που έγιναν στον Πρίνο το 1993 και το 1997 (όπως υποστηρίζει, το δικαίωμα αυτό απορρέει από τη νομοθεσία) όμως, όπως αναφέρει, τα Ελληνικά Πετρέλαια που τηρούν το σχετικό αρχείο κωλυσιεργούν.



Η Energean βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε διαμάχη με τα Ελληνικά Πετρέλαια για ένα ακόμη ζήτημα, που αφορά την εξαγορά της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων έρευνας στις περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θάσου (εκτός των περιοχών όπου γίνεται σήμερα παραγωγή πετρελαίου) τα οποία εξακολουθούν να ανήκουν κατά 75% στην εταιρία Calfrac, διάδοχο της Κοινοπραξίας NAPC που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων το 1981 και αποχώρησε το 1999. Η διαπραγμάτευση αφορά την εξαγορά του 70 % των δικαιωμάτων η οποία προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των ΕΛΠΕ, που κατέχουν το υπόλοιπο 25 % η οποία - κατά την Energean - αρχικά δόθηκε αλλά στη συνέχεια απεσύρθη. Από την άλλη πλευρά αναφέρεται πάντως ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά την Energean και την Calfrac.



Ο κ. Μαθιός επανέλαβε το ενδιαφέρον της εταιρίας για μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος αερίου της Ν. Καβάλας σε αποθήκη φυσικού αερίου, μια επένδυση εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. ευρώ, η οποία όπως είπε αν δεν προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα θα χάσει την ελκυστικότητά της καθώς ανάλογα σχέδια εξετάζονται και προχωρούν σε γειτονικές χώρες.



Ανέφερε τέλος ότι μελετάται η υλοποίηση επένδυσης για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στα υπό εκμετάλλευση κοιτάσματα προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους αλλά και να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος. 

lamiareport.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!