tromaktiko: Διατροφή και καρκίνος του μαστού

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Διατροφή και καρκίνος του μαστού



Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες. Συνήθως προσβάλλει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, υπάρχουν όμως και μορφές καρκίνου που εμφανίζονται σε νεαρής ηλικίας άτομα. Κάθε καρκίνος (π.χ. του μαστού, του προστάτη κ.λπ.) έχει διαφορετικά συμπτώματα και εξέλιξη, επομένως αποτελεί διαφορετική ασθένεια. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, τα χημικά κατάλοιπα και οι ακτινοβολίες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο ένα ποσοστό της τάξεως του 30-40% όλων των καρκίνων που έχουν εκδηλωθεί σχετίζεται με την κακή διατροφή και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από αφύσικο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων στους ιστούς του σώματος, με αποτέλεσμα το σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού.

Με βάση τα παραπάνω η τήρηση των ακόλουθων διατροφικών συμβουλών, βοηθάει στη πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου του μαστού:

- Κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης
- Αυξημένη κατανάλωση φρούτων
- Αυξημένη κατανάλωση λαχανικών
- Διατήρηση σωστού σωματικού βάρους
- Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά
- Κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων
- Περιορισμένη κατανάλωση σακχάρων
- Χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα και τις σαλάτες
- Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
- Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
- Μειωμένη κατανάλωση αλλαντικών και συναφών προϊόντων
- Επαρκής πρόσληψη νερού
- Συστηματική φυσική δραστηριότητα

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!