tromaktiko: Οι Αμερικάνοι φεύγουν από το Ιράκ: Τι παίρνουν μαζί τους και τι αφήνουν πίσω

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Οι Αμερικάνοι φεύγουν από το Ιράκ: Τι παίρνουν μαζί τους και τι αφήνουν πίσω



Το τέλος του πολέμου στο Ιράκ κήρυξε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έως το τέλος του χρόνου και σημαίνοντας την ολοκληρωτική απεμπλοκή των ΗΠΑ μετά από σχεδόν εννιά χρόνια.
Ένας πόλεμος που άρχισε με ένα ψέμα, την κατοχή παράνομων όπλων από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και των εταιρειών Ασφάλειας, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και των κατασκευαστικών εταιρειών, δίνοντας συνολικά ένα ευεργετικά δημιουργικό χέρι βοηθείας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Όπως λέει και ο Άνταν Κασόγκι, Σαουδάραβας έμπορος όπλων, «έξι εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα είναι ένας καλός λόγος για να κάνει κανείς πόλεμο!».

Ταυτόχρονα, αναβάθμισε γεωστρατηγικά τις ΗΠΑ και ανέτρεψε τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, αλληλοδιαπλέκτηκε με τον πόλεμο της τρομοκρατίας βάζοντας στο στόχαστρο του τα απελευθερωτικά κινήματα της ιμπεριαλιστικής περιφέρειας, αλλά και τα κινήματα του κόσμου της εργασίας στις καπιταλιστικές μητροπόλεις.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η άποψη που λέει ότι αν απομακρύνουμε τα νέφη του εθνικισμού και μείνουμε ανεπηρέαστοι από τα «πατριωτικά, τα λόγια τα μεγάλα» θα διαπιστώσουμε ότι οι πόλεμοι διεξάγονται από τους φτωχούς για τα συμφέροντα των πλουσίων. Όσοι βιάστηκαν να συγκρίνουν και να βρουν ομοιότητες μεταξύ του πολέμου σε Βιετνάμ και Ιράκ, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουν το σκεπτικό που αναπτύσσει ο Μπέντζαμιν Μπάρμπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers και διευθυντής του Walt Whitman Center για τον πολιτισμό και την πολιτική της δημοκρατίας, παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (29ης/10/2004):

«Έχει ο σημερινός πόλεμος σχέση με αυτόν του Βιετνάμ; Υπάρχουν ομοιότητες αλλά και διαφορές. Βλέπετε, στο Βιετνάμ πολεμούσαν πολλοί φοιτητές και αυτό σήμαινε απώλειες ζωών για τους ανθρώπους της μέσης τάξης. Τώρα, έχουμε επαγγελματικό στρατό εθελοντών και πολύ λίγοι πλέον υποφέρουν άμεσα από τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ. Για παράδειγμα, ένα μόνο μέλος του Κογκρέσου έχει παιδί που πολεμά στο Ιράκ. Ένα μόνο μέλος! Εκπληκτική στατιστική! Στον πόλεμο του Βιετνάμ πολλοί από το Κογκρέσο είχαν παιδιά που πολέμησαν ή σκοτώθηκαν εκεί. Αλλά οι απώλειες στο μέτωπο του πολέμου δεν αποτελούν το κρίσιμο στοιχείο που θα επηρεάσει την κοινωνία. Γιατί αν οι Αμερικανοί πίστευαν ότι ο πόλεμος πηγαίνει καλά, θα αποδέχονταν και τις απώλειες. Αλλά, εάν ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά και οι άνθρωποι για τους οποίους οι Αμερικανοί στρατιώτες πεθαίνουν, δεν τους είναι ευγνώμονες, δεν τους λένε "thank you" δηλαδή, αλλά αντίθετα προσπαθούν να τους σκοτώσουν, τότε οι Αμερικανοί θα πουν: "Ο Μπους έστειλε τα παιδιά μας να πεθάνουν στον πόλεμο για το τίποτα, χωρίς λόγο"».

Να θυμίσουμε ότι όταν για πρώτη φορά ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανών Μισθοφόρων από το Ιράκ, υπήρχαν ορισμένοι αριθμοί που έδιναν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η βάρβαρη Αμερικανοβρετανική εισβολή. Ο "περίπατος" (cakewalk) στη Βαγδάτη όπως είχε αποκαλέσει την εκστρατεία ο σύμβουλος του Μπούς, Kenneth Adelman, τον Φεβρουάριο του 2000, σήμαινε:

4,479 νεκροί αμερικάνοι στρατιώτες
30,182 τραυματίες αμερικανοί στρατιώτες
468 νεκροί μισθοφόροι
103,142 - 112,708 καταγεγραμμένοι νεκροί Ιρακινοί
2.8 εκ ιρακινοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους
$806 δις έξοδα του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ
$3 - $5 τρις το συνολικό κόστος του πολέμου στο Ιράκ σύμφωνα με τον Joseph E. Stiglitz
$60 δις σε έξοδα από λάθος σχεδιασμό και σε εξαγορά φυλάρχων κλπ. από το 2001
0 τα όπλα μαζικής καταστροφής που βρέθηκαν στο Ιράκ

Εκτός όμως από τις ΗΠΑ, σημαντικές απώλειες έχει υποστεί ο βρετανικός στρατός, ενώ ακολουθεί ο ιταλικός και ο ουκρανικός στρατός. Επιπλέον, από το 2003 Πολωνοί, Βούλγαροι, Ισπανοί, Δανοί, Σλοβάκοι και Γεωργιανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, έπειτα από επιθέσεις αυτοκτονίας και συμπλοκές.

Είναι σαφές ότι οι Αμερικάνοι επιστρέφουν «στη χώρα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας» κουβαλώντας νεκρούς και τραυματίες. Αλλά και αόρατες πληγές του πολέμου. Αναφερόμαστε σε έρευνα που έγινε από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και είναι βασισμένη στους βετεράνους που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αφορά την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των Βετεράνων Μισθοφόρων και την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων, μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ.

Από τον Οκτώβριο του 2001, περίπου 1.640.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για τη λειτουργία του Enduring Freedom και της απελευθέρωσης του Ιράκ (OEF / OIF) στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αρκετά στοιχεία δείχνουν ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις και η παρατεταμένη καταπολέμηση του άγχους είναι δυσανάλογα υψηλές ως νοσολογικές οντότητες σε σύγκριση με τα σωματικά τραύματα της μάχης από πυροβόλα όπλα. Η συλλογή δεδομένων για τη μελέτη αυτή άρχισε τον Απρίλιο του 2007 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2008.

Εν όψει των αυξανόμενων ανησυχιών του Υπουργείου Άμυνας, για την εξέλιξη των προβλημάτων αυτών και την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης των βετεράνων (των OEF / OIF), ειδικές ομάδες εργασίας, ανεξάρτητες ομάδες ελέγχου, καθώς και μία Προεδρική Επιτροπή έχουν συγκληθεί για να εξετάσουν την περίθαλψη των τραυματιών του πολέμου. Οι παραπάνω έχουν επικεντρωθεί σε δύο είδη τραυματισμών, που σχετίζονται με την καταπολέμηση του μετά-τραυματικού στρες και των τραυματικών βλαβών του εγκεφάλου. Και τα δύο επηρεάζουν τη διάθεση, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά, των στρατιωτικών. Επιπλέον όμως, με την αυξανόμενη συχνότητα της αυτοκτονίας και απόπειρας αυτοκτονίας, μεταξύ των επιστρεφόντων βετεράνων, η ανησυχία σχετικά με την άνοδο των περιστατικών κατάθλιψης των στρατιωτών είναι μεγάλη.

Τα παραπάνω ψυχολογικά προβλήματα επιτρέψτε μας να πούμε ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα η σύγχρονη εκπαίδευση των Μισθοφόρων αποσκοπεί στην απώλεια του «ανθρώπινου προσώπου τους».

Αυτό ισχυρίζεται ο Κριστιάν Σαλμόν, Γάλλος κοινωνιολόγος, μέλος του Κέντρου Ερευνών για τις τέχνες και τη γλώσσα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙAΣ (16/10/2008):

Ποια η χρήση του «storytelling» στην εκπαίδευση των Αμερικανών στρατιωτών, στην οποία αναφερθήκατε προηγουμένως; «Το 1999 το Πεντάγωνο δημιούργησε ένα Γραφείο Παραγωγής, το Ινστιτούτο Δημιουργικής Τεχνολογίας, με σκοπό να θέσει στην υπηρεσία του τη γνώση του Χόλυγουντ, προκειμένου να αναπτύξει νέες τεχνικές εκπαίδευσης των στρατιωτών, βασισμένες στην προσομοίωση, χάρη στα βιντεοπαιχνίδια: τα σενάρια που έχουν προγραμματιστεί από τον υπολογιστή, κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις των παικτών -την όραση, την ακοή, την αφή και την όσφρηση- και τους φέρνουν αντιμέτωπους με εικονικούς χαρακτήρες, ικανούς να αντιδρούν ακριβώς όπως τα πραγματικά πρόσωπα. Αντί να ακούνε τα ουρλιαχτά του λοχία Χάρτμαν στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ "Full Metal Jacket", οι στρατιώτες συνομιλούν, χάρη στο βιντεοπαιχνίδι, με ένα έξυπνο ρομπότ. Ο κίνδυνος με αυτού του είδους την εκπαίδευση σχετίζεται με το ότι οι στρατιώτες ενδέχεται να εκπαιδευτούν υπερβολικά, να απολέσουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, χάνοντας ταυτόχρονα κάθε ίχνος συμπόνιας ή οίκτου και να γίνουν ηλεκτρονικοί πολεμιστές αποκομμένοι από την πραγματικότητα, εκπαιδευμένοι να σκοτώνουν -όπως το είδαμε να συμβαίνει στο Ιράκ».

ΟΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Ας δούμε όμως τι αφήνουν πίσω τους οι Μισθοφόροι. Πρώτο θύμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι τα μωρά: σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian "οι γιατροί στη πόλη Fallujah του Ιράκ, αναφέρουν όλο και πιο πολλά περιστατικά γενετικών ανωμαλιών, καθώς και πρώιμων καρκίνων στα μωρά που γεννιούνται στη περιοχή. Δεν διαθέτουν κάποια σαφή στοιχεία, αλλά υποψιάζονται πως η αιτία είναι τα διάφορα τοξικά υλικά που έχουν διασκορπισθεί στην ατμόσφαιρα, σαν συνέπεια των πολύχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων με χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Ο ρυθμός των ανωμαλιών που παρατηρούνται στα νεογνά, όπως πολλαπλοί όγκοι, παθήσεις του νευρικού συστήματος, ακόμη και γέννηση μωρού με δυο κεφάλια, είναι περίπου 15 φορές μεγαλύτερος του κανονικού. Όπως λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης, Dr Ayman Qais: «Παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση σε ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πριν το 2003, έβλεπα ελάχιστα παραμορφωμένα νεογνά. Η συχνότητα όμως των παραμορφώσεων, έχει ανέβει δραματικά». Και συνεχίζει λέγοντας πως «Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη, καθώς και στα κάτω άκρα». Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το νοσοκομείο συναντά κατά μέσο όρο δυο τέτοιες περιπτώσεις την ημέρα. Παλιότερα, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν δυο περίπου περιστατικά ανά δυο εβδομάδες. Η πόλη της Fallujah, ήταν το επίκεντρο πολλών σκληρών μαχών σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, και οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί επισήμως, πως το 2004, χρησιμοποίησαν εκεί, όπλα λευκού φώσφορου".

Για αυτά όμως τα γεγονότα δεν μιλά κανείς. Ποιος αλήθεια, που παρακολουθεί τον νεοφύρερ Καρατζαφέρη να δηλώνει ότι «μόλις γίνει πρωθυπουργός θα διώξει όλους τους πρόσφυγες», θυμάται το προφητικό άρθρο του Μανώλη Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ, «Οι οδυνηρές συνέπειες από τον πόλεμο του Μπους. Για τον ιρακινό λαό και όχι μόνο», που είδε το φως της δημοσιότητας πριν την πραγματοποίηση της βάρβαρης επίθεσης, το 2003.

"Έχουν τόσα πολλά γραφεί και λεχθεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλες τις άλλες ηπείρους εναντίον της επικείμενης εισβολής και κατοχής του Ιράκ (και όχι του «πολέμου», όπως διαφημίζεται από τους εισβολείς και τους παρατρεχάμενούς τους) που μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτε που μπορεί να προστεθεί στα επιχειρήματα ενάντια στη νέα αυτή τυχοδιωκτική ενέργεια της παγκόσμιας υπερδύναμης. Από την άλλη, όμως, όλοι όσοι πιστεύουν ότι ο διαφημιζόμενος «πόλεμος» είναι μια ανήθικη, απάνθρωπη, παράνομη και αδικαιολόγητη ενέργεια με οδυνηρές για το Ιράκ και τον κόσμο γενικότερα συνέπειες, αισθάνονται την ανάγκη να συμβάλουν, με όποιες δυνάμεις διαθέτουν, στην παγκόσμια κατακραυγή εναντίον της. Τα όσα ακολουθούν ας θεωρηθούν ως μια ελάχιστη συμβολή σ' αυτή την κατακραυγή.

Η πρώτη και άμεση οδυνηρή, εγκληματική και απάνθρωπη συνέπεια της ρίψης χιλιάδων βομβών και της χρήσης των υπερσύγχρονων όπλων και πυρομαχικών από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που θα εισβάλουν στο Ιράκ θα είναι οι χιλιάδες (ή και εκατοντάδες χιλιάδες, αν οι συγκρούσεις διαρκέσουν) Ιρακινοί νεκροί και τραυματίες, οι περισσότεροι άμαχοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Και όλοι αυτοί θα έλθουν να προστεθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων που έχει προκαλέσει το εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα αυτή μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και στα θύματα που προκάλεσε ο πόλεμος εκείνος.

Η εισβολή, όμως, αυτή θα έχει και άλλες μακροχρόνιες συνέπειες σε βάρος του ιρακινού λαού, όπως είχε και ο Πόλεμος του Κόλπου. Σύμφωνα με την οργάνωση «Εκστρατεία εναντίον του απεμπλουτισμένου ουρανίου», που εδρεύει στο Μάντσεστερ (βλέπε άρθρο μας στην «Ελευθεροτυπία» της 9.1.2001): «Στο Ιράκ, όπου οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από ραδιενεργό δηλητηρίαση. Παιδιά γεννιούνται χωρίς μέλη, χωρίς μάτια, μύτες, χωρίς γεννητικά όργανα και με καρκίνους και λευχαιμία. Παιδιά και ενήλικες προσβάλλονται από καρκίνους και άλλες ασθένειες, εξαιτίας του ότι παίζουν, ζουν ή καλλιεργούν τη γη σε περιοχές στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση σε ορισμένους τύπους λευχαιμιών και καρκίνων που θεωρούνταν εξαιρετικά σπάνιοι πριν από τον πόλεμο». Παρόμοιες, αν όχι χειρότερες, θα είναι οι συνέπειες της χρήσης πολύ μεγαλύτερου αριθμού βομβών και ποσοτήτων πυρομαχικών στην επικείμενη εισβολή στο Ιράκ.

Κάθε πόλεμος προκαλεί αύξηση του αριθμού των προσφύγων. Πρόσφυγες ήδη υπάρχουν από το Ιράκ. Ο αριθμός τους είναι βέβαιον ότι θα πολλαπλασιαστεί και γι' αυτό τον λόγο η Τουρκία θέλει να εισβάλει και αυτή και να εγκαταστήσει δυνάμεις της στο βόρειο Ιράκ με στόχο, ανάμεσα στα άλλα, να αποτρέψει το κύμα προσφύγων που θα προσπαθήσει να περάσει τα σύνορά της. Καμιά, όμως, δύναμη δεν μπορεί να αναχαιτίσει το νέο κύμα των προσφύγων, οι οποίοι θα καταφύγουν στην αρχή στις όμορες χώρες και στη συνέχεια όπου μπορέσουν να μετακινηθούν, όπως δείχνει η εμπειρία των περασμένων χρόνων. Τη δυστυχία τού να είναι κανείς πρόσφυγας τη γνωρίζουν οι Έλληνες τόσο από το δικό τους παρελθόν όσο και από το παρόν των ξένων, που κατά χιλιάδες καταφεύγουν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο".

Δυστυχώς, για τον ιρακινό λαό, ο Μ.Δρεττάκης επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Αξίζει να δούμε τις συνέπειες των επιθέσεων στο Ιράκ, όπως περιγράφονται στην Έκθεση του U.N.E.P. στις 17/06/2003.

Στις 28 Μαρτίου, αμέσως μόλις διαφάνηκε το τέλος των επιχειρήσεων στο Ιράκ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε η ολομέλεια του U.N.E.P. (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον), με σκοπό τη σύνταξη μιας έκθεσης σχετικά με τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στην υγεία του πληθυσμού της χώρας. Στην έκθεση που ανακοινώθηκε στη Γενεύη στις 24 Απριλίου, εμπεριέχεται επιπλέον πρόταση μακροπρόθεσμου πλάνου διαχείρισης του περιβάλλοντος. Η έκθεση 100 σελίδων του U.N.E.P., επικεντρώνεται στις συνέπειες των πολέμων που διεξήχθησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες στα εδάφη του Ιράκ, στα αποτελέσματα των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα από τη διεθνή κοινότητα και στην ολοκληρωτική απουσία εθνικού προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες της πολεμικής σύρραξης του Μαρτίου/Απριλίου 2003 Για προφανείς λόγους, δεν ήταν δυνατή ακόμα η ανάληψη ερευνών στο Ιράκ. Αυτό το κεφάλαιο της έκθεσης του U.N.E.P., βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από αναφορές των ΜΜΕ και στρατιωτικές ανακοινώσεις προς τους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό. Μέχρι την ολοκλήρωση της σύνταξης της έκθεσης, οι πολεμικές συγκρούσεις μειώθηκαν χωρίς όμως να τερματιστούν και οι διαθέσιμες πληροφορίες για τις πραγματικές συνέπειες στο περιβάλλον ήταν περιορισμένες.

Απεμπλουτισμένο Ουράνιο Το Απεμπλουτισμένο Ουράνιο (ΑΟ), το υποπροϊόν που προκύπτει από τη διαδικασία εμπλουτισμού του φυσικού ουρανίου, βρίσκει εφαρμογή τόσο σε ειρηνικούς σκοπούς (καύσιμη ύλη σε πυρηνικούς αντιδραστήρες) όσο και επιθετικούς-στρατιωτικούς (πυρηνικά όπλα). Η υψηλή πυκνότητά του το καθιστά κατάλληλο ως συστατικό επένδυσης τεθωρακισμένων αρμάτων, αλλά και ικανό να διαπερνά τη θωράκισή τους.

Πολλά τεθωρακισμένα άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού του Ιρακινού στρατού, αποτέλεσαν στόχο των πολεμικών αεροσκαφών των Η.Π.Α. κατά τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις (Μάρτιος/Απρίλιος 2003). Το Στρατιωτικό Επιτελείο των Η.Π.Α. στις 26 Μαρτίου επιβεβαίωσε τη χρήση ΑΟ από τις δυνάμεις του συνασπισμού.

Η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. δήλωσε ότι ως τις 15 Απριλίου 2003 οι αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού είχαν χρησιμοποιήσει 18,275 βλήματα ακριβείας και 8,975 μη κατευθυνόμενα. Περισσότεροι από 800 πύραυλοι Τόμαχοκ εξαπολύθηκαν μέχρι τη 12η Απριλίου εναντίον Ιρακινών στόχων, σε σύγκριση με τους 288 που έπληξαν το Ιράκ στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991.

290 μετρικοί τόνοι βλημάτων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου (ΑΟ), εκτιμάται ότι χρησιμοποίησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (σε σύγκριση με τους 9 τόνους στο Κόσοβο, 3 τόνους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Το ΑΟ παραμένει στην ατμόσφαιρα με τη μορφή σκόνης ή θραυσμάτων.

Οι συνέπειες στο περιβάλλον από τις πυρκαγιές των πετρελαιοπηγών

Το αργό πετρέλαιο είναι ένα μείγμα από περίπου 1000 διαφορετικούς υδρογονάνθρακες, με σύνθεση (αναλογία συστατικών) που διαφέρει σε κάθε περιοχή εξόρυξης. Το προϊόν της ανεξέλεγκτης καύσης του πετρελαίου, είτε σε μια πηγή, είτε στον χώρο αποθήκευσης ή στις τάφρους, εξαρτάται από τη σύνθεση του αργού πετρελαίου, τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, την περιεκτικότητα του σε υδρόθειο (h4S), νερό ή/και φυσικό αέριο και την παρουσία/έκλυση φυσικής ραδιενέργειας, ειδικά των ισοτόπων ραδονίου, προϊόντος της φυσικής διάσπασης του ουρανίου.

Μολυσματικοί παράγοντες από την καύση πετρελαίου: υπερβολικής θερμότητας, μονοξείδιο του άνθρακα, άκαυτοι υδρογονάνθρακες, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), πολυχλωριομένο-διβενζο-διοξίνες, αιθάλη άνθρακα, οξείδια του θείου, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του άνθρακα, ραδόνιο. Από τα παραπάνω, τα δύο πρώτα είναι θανατηφόρα κατά την έκθεση, ακόμα και σύντομης διάρκειας. Τα υπόλοιπα έχουν συνέπειες στην υγεία μακροπρόθεσμα και μερικά (όπως οι PAHs, η αιθάλη) είναι καρκινογόνα. Εκτός από τις ενδεχόμενες επιδράσεις στον άνθρωπο και τα ζώα, οι δηλητηριώδεις ρύποι, καταστρέφουν τη βλάστηση, τις καλλιέργειες, τις ανθρώπινες κατασκευές (αρχαιολογικά μνημεία).

Μολυσματικοί παράγοντες από τις άκαυτες λίμνες πετρελαίου: πτητικοί και αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΒΤΕΧ), υδρόθειο (h4S), έκκληση φυσικής ραδιενέργειας. Η έκθεση σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες (γνωστές καρκινογόνες ουσίες, βενζόλιο, κ.α.) -οι πιο πτητικοί από τους υδρογονάνθρακες- ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να είναι επιβλαβής. Η επικίνδυνη ακτίνα μόλυνσης καλύπτει απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το σημείο της διαρροής/λίμνης πετρελαίου και εξαρτάται από τις επικρατούσες συνθήκες ανέμων.

Υποβάθμιση του οικοσυστήματος - Συμπεράσματα Συμπερασματικά, η διαρροή πετρελαίου και η εκπομπή των δηλητηριωδών αερίων από την καύση του, προκάλεσαν εκτεταμένη μόλυνση του εδάφους και των υδάτινων πόρων (υπόγειων και επίγειων). Οι εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσαν εκτεταμένη υποβάθμιση του εύθραυστου οικοσυστήματος της ερήμου, που θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να ανακτήσει τη χαμένη ισορροπία της. Μέχρι και τις 22 Απριλίου 2003, δεν είχε προκύψει κανένα στοιχείο ότι έγινε χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με δηλώσεις των Η.Π.Α.! (Πηγή: Desk Study on the Environment in Iraq, U.N.E.P. Geneva 24 April 2003)

Από το Ιράκ έως την Λιβύη Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από το 1991, αποκαλύπτεται ο φονταμενταλισμός του σύγχρονου καπιταλισμού, που με υπεροψία και βασισμένος στο αίσθημα στρατιωτικής και οικονομικής υπεροχής, επιτίθεται εναντίον των λαών της ιμπεριαλιστικής περιφέρειας, άλλοτε με πρόσχημα την εξουδετέρωση απαγορευμένων όπλων, άλλοτε ως εξαγωγέας της Δυτικού τύπου Δημοκρατίας, δοκιμάζοντας δόγματα Ασφάλειας και τακτικές Προληπτικών πολέμων μέχρι να επιτεθεί στον κόσμο της εργασίας μέσα στις ίδιες τις καπιταλιστικές μητροπόλεις, αφού οι πόλεμοι κατά της τρομοκρατίας Αλληλοδιαπλέκουν Άμυνα και Ασφάλεια, αντιμετωπίζουν ενιαία κατασταλτικά-πολεμικά εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό. Αυτός είναι ο κόσμος της Δυτικού τύπου Δημοκρατίας που εξάγει πλέον και στη Βόρεια Αφρική-Βαλκάνια-Μέση Ανατολή το ΝΑΤΟ, ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ και οι αρμάδες των Συμμαχιών Προθύμων Ιμπεριαλιστών.

Ο Έντουαρντ Λούτβακ, Αμερικανός στρατηγικός και οικονομικός αναλυτής, πρώην σύμβουλος του προέδρου Ρίγκαν, με σοκαριστική ωμότητα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο Ιράκ, αλλά ότι μιλά για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Λιβύη και όπου χρειαστεί. «Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ποια είναι η εκτίμησή σας τόσο για τον πόλεμο όσο και για την αποτυχία των ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς ασφάλειας στην Αμερική; Ο πόλεμος στο Ιράκ απέδειξε ότι οι Άραβες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να εκδημοκρατιστούν. Η κυβέρνηση Μπους έκανε λάθος όταν πίστεψε ότι μεγάλοι, αμόρφωτοι πληθυσμοί, "σκλαβωμένοι" από τη θρησκεία και κυβερνώμενοι από μια ημιμαθή ελίτ που η προσφορά της σε αυτούς ήταν πάντα φτωχή, μπορούν να αποδεχτούν μια δημοκρατική κουλτούρα. Εγώ ήμουν αντίθετος στον πόλεμο γιατί ήταν φανερό πως, παρά το ότι θα νικούσαμε εύκολα (το οποίο βεβαίως ήταν κάτι καλό), θα έπρεπε να μείνουμε πολύ καιρό εκεί, στην προσπάθειά μας να το εκδημοκρατίσουμε. Αλλά αυτό, σας εξήγησα τους λόγους, είναι ένα μάλλον μη ρεαλιστικό πρότζεκτ, αφού υπάρχουν πάρα πολλοί Ιρακινοί που έχουν τους δικούς τους ισχυρούς λόγους να είναι αντίθετοι στη δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη»!

Εξάλλου, «Ισχυρό μήνυμα προς τους δικτάτορες του κόσμου» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος την εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι από Λίβυους αντικαθεστωτικούς! Σε συνέντευξή του στο NBC ο Ομπάμα τόνισε πως ο Καντάφι "ήταν κάποιος που επί 40 χρόνια τρομοκρατούσε τη χώρα και στήριζε την τρομοκρατία. Είχε την ευκαιρία, στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης να παραδώσει την εξουσία και να αρχίσει την ειρηνική μετάβαση προς την δημοκρατία. Του δώσαμε αυτήν την ευκαιρία και δεν την εκμεταλλεύτηκε. Προφανώς και δεν θέλουμε να βλέπουμε κάποιον να τελειώνει έτσι, αλλά πιστεύω πως αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα στους δικτάτορες σε όλον τον κόσμο για το ό,τι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν ελεύθεροι και οι ηγέτες πρέπει να σέβονται τις επιθυμίες τους", υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα», πριν δώσει διαταγή σύλληψης ακόμη μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών της Wall Streat. Δεν ξεχνούμε βεβαίως ότι ο Καντάφι, όπως και ο Σαντάμ, ήταν για πολλά χρόνια, στήριγμα της Δύσης, συνομιλητής των κυβερνήσεων, συνεργάτης των πολυεθνικών!

Πόσο αληθινά επίκαιρο είναι αλήθεια το σύνθημα «οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες».

Πόσο παράλογη και δολοφονική είναι η πραγματικότητα του Σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού είτε στοχοποιεί τον κόσμο της εργασίας με πρόσχημα τα ελλείμματα προδιαγράφοντας τους νέους γύρους ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών, είτε προαλείφει τους νέους στόχους στην ιμπεριαλιστική περιφέρεια για να διασφαλίσει την επιβολή της Νέας Καπιταλιστικής Ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, δίνοντας πολεμική, καταστροφική διέξοδο στην ολέθρια καπιταλιστική κρίση.

Πόσο επίκαιρη είναι η προβολή ενός νέου εργατικού διεθνισμού, η ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού κινήματος εργατικής αναφοράς.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
diktiospartakos.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!