tromaktiko: Αντιμέτωπο με «απομόνωση» στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ, παραδέχεται ο Λίον Πανέτα

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αντιμέτωπο με «απομόνωση» στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ, παραδέχεται ο Λίον Πανέτα



Το Ισραήλ απομονώνεται όλο και περισσότερο στη Μέση Ανατολή, παραδέχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, ο οποίος επισκέπτεται την...
περιοχή για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

«Είναι σαφές ότι σε αυτή την δραματική εποχή στην Μέση Ανατολή, όπου υπήρξαν τόσες αλλαγές, δεν θα ήταν καλό για το Ισραήλ να απομονωθεί. Αλλά αυτό συνέβη» είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.

Ο Λ.Πανέτα εκτίμησε, πάντως, ότι η στήριξη των ΗΠΑ του επιτρέπει να πάρει «ρίσκα για την ειρήνη».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν θέματα όπως οι διμερείς αμυντικές σχέσεις, ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, περιλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν και της κατάστασης στη Συρία.

Ο Λ.Πανέτα είπε πως είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ διατηρεί τη στρατιωτική του υπεροχή -αυτό που αποκάλεσε «στρατιωτικό ποιοτικό πλεονέκτημα»- στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε πως «το ερώτημα που πρέπει να θέσει κανείς είναι: αρκεί το να διατηρείς στρατιωτικό πλεονέκτημα εάν απομονώνεσαι διπλωματικά;».

«Η πραγματική ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ισχυρή διπλωματική προσπάθεια καθώς και με μια ισχυρή προσπάθεια να προβάλεις τη στρατιωτική σου ισχύ» συνέχισε.

Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης μετά την αμερικανική απόρριψη της προσπάθειας αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε, αναφερόμενος στους Παλαιστινίους.

Ο Λίον Πανέτα δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στην Μέση Ανατολή, μέσω επιθετικών κινήσεων στον ΟΗΕ (συγκεκριμένα χρησιμοποίησε τον μπασκετικό όρο «καρφί»).

«Ο μόνος τρόπος (να επιτευχθεί) είναι μέσω διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!