tromaktiko: «Λύση χωρίς ελευθερίες δημιουργεί συνθήκες αναταραχής», δηλώνει ο πρόεδρος Χριστόφιας

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Λύση χωρίς ελευθερίες δημιουργεί συνθήκες αναταραχής», δηλώνει ο πρόεδρος Χριστόφιας



Η ανάπτυξη της Νότιας Διάστασης εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά... τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στη Συνέλευση του Φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μέλλον της Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, πρόσθεσε, προσπαθεί τα μέγιστα ''να πείσω τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι σε μια πραγματική, ενωμένη, δημοκρατική, ομόσπονδη Κύπρο, η δημοκρατία και οι ελευθερίες θα πρέπει να υπερισχύουν. Αλλιώς, μια λύση χωρίς δημοκρατία και χωρίς την εφαρμογή αυτών των ελευθεριών, δημιουργεί συνθήκες αναταραχής''.

Ωστόσο, σημείωσε, η δημοκρατική διαδικασία και όλα τα πλεονεκτήματα της δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετύχουν εκτός αν λάβουν χώρα μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ασφάλειας εντός των κρατών και μεταξύ των κρατών. Δεν πρέπει ποτέ κανείς να χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ της δημοκρατίας και της ασφάλειας, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι η ασφάλεια χωρίς τη δημοκρατία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αυταρχικότητα. Η δημοκρατία χωρίς την ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε αναρχία, είπε.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Φόρουμ, συνέχισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, ανέφερε, έχοντας πολύ στενούς και ιστορικούς δεσμούς με τις περισσότερες εκ των χωρών της ΝΑ Μεσογείο και ως γειτονικό κράτος και κράτος μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται σε μια μοναδική θέση για να λειτουργήσει ως η γέφυρα μεταξύ αυτών των Οργανισμών και των χωρών της περιοχής.

Η ενίσχυση της εκπροσώπησης και της δημοκρατικής συμμετοχής μέσω του δημόσιου διαλόγου και της συμμετοχής των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα, καθώς και πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε.

Το φετινό θέμα που είναι η «Ανεξαρτησία της δημοκρατίας και η Κοινωνική Συνοχή» αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εφόσον αυτές οι δύο έννοιες τίθενται υπό δοκιμασία από την κρίσιμη παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση και τις αλληλοεπηρεαζόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι προκλήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, εντείνονται από πολιτικές εντάσεις, εθνικές διαμάχες, την επιδείνωση της κατάστασης του Περιβάλλοντος, την παράνομη μετανάστευση, την ξενοφοβία και τη μη ανεκτικότητα. Αυτές οι πιέσεις έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό των κοινωνιών μας, σημείωσε.

''Η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή είναι αλληλοσχετιζόμενες, αφού δεν μπορεί η μια να υπάρξει χωρίς την άλλη. Οι βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και εν τέλει της ευημερίας των πολιτών μας''. Η δημοκρατία, ανέφερε, δεν μπορεί να παραμένει μια στατική έννοια, αλλά θα πρέπει να είναι μια συνεχής μετεξελικτική διαδικασία που να μπορεί να χειριστεί τις νέες προκλήσεις.

Το να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατική ασφάλεια και αειφόρο ανάπτυξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια, είναι ο απώτερος στόχος και το αποτέλεσμα της δέσμευσής μας προς την επίτευξη κοινωνικής συνοχής.

Η μείωση της ανισότητας και η αποφυγή της περιθωριοποίησης, είπε, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής ανάληψης ευθύνης, αλλά και με την αποφυγή του διαχωρισμού της κοινωνίας που επιβάλλεται από την κοινωνική ανισότητα και τη φτώχεια.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, χρειάζεται να ενισχύσουμε τους ανθρώπους έτσι ώστε να εμπλακούν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία, ανέφερε, λέγοντας ότι η δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ένα σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαύουν πλήρως τα αστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και ελευθερίες και να διαβιούν μια αξιοπρεπή ζωή που τους επιτρέπει με τη σειρά τους να συνεισφέρουν στα κοινωνική δρώμενα.

Σήμερα, είπε, το περιβάλλον ασφάλειας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ασταθές. ''Η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στη συμπεριφορά των κρατών σίγουρα συμβάλλει στην επιδείνωση των υφιστάμενων πιέσεων. Η εξωτερική πολιτική, πέραν από τα εθνικά συμφέροντα, πρέπει να έχει ως κύριο στόχο της την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών''.

Η διεθνής κοινότητα, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να εξεύρει τρόπους για να διασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου που από μόνα τους θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος μεταξύ των κρατών.

Ο ΓΓ του ΣτΕ επαίνεσε τις προσπάθειες του Προέδρου

Το θαυμασμό του για την υπομονή και αντοχή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Θόρμπγιον Γιάγκλαντ.

Στην προσφώνηση του, στο 7ο Φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μέλλον της Δημοκρατίας και σε εκτός κειμένου αναφορά, ο ΓΓ του ΣτΕ ευχήθηκε στον Πρόεδρο Χριστόφια να επιτύχει μια μέρα στις προσπάθειες του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου.

Αυτός, πρόσθεσε, είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη στον κόσμο που ζούμε σήμερα.

Στην αναφορά του, ο κ. Γιάγκλαντ εξέφρασε το θαυμασμό του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπομονή και αντοχή του αναφορικά με την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλει για αυτόν τον σκοπό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!