Είμαι κάτοικος του Τ.Δ. Γεωργιτσίου του Δήμου Σπάρτης,ιατρός το επάγγελμα.Θέλοντας και εγώ να συμβάλλω στα κοινά σήμερα, ως ιδιώτης,επιθυμώ να σας παραθέσω τις κατωτέρω σκέψεις μου για...
ορισμένα θέματα,τις οποίες εάν σας βρίσκουν σύμφωνους μπορείτε να τις υιοθετήσετε,με κάθε δυνατότητα διευκρινήσεων τους από εμένα.
Α.-ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
Όπως όλοι γνωρίζουμε,ο έλληνας έχει γνώμη για τα πάντα στη θεωρία και όχι στη πράξη.Καιρός είναι να περάσουμε από το πρώτο στάδιο και στο δέυτερο,ώστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να έχουμε και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Τα ανωτέρω πιστέυω ότι μπορούν να επιτευχθούν σταδιακά με το να δώσουμε στον κάτοικο του Δήμου μας το δικαίωμα να πει την γνώμη του είτε επώνυμα είτε ανώνυμα,για κάθε θέμα που θα αισθανθεί την ανάγκη να εκφραστεί.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό,πρέπει να βρεθεί ο τρόπος συλλογής αυτών των πληροφοριών-προτάσεων ανά τοπικό Δ.Δ.Τέτοιοι τρόποι υπάρχουν πολλοί,δηλαδή από μία κάλπη σε κάποιο κεντρικό σημείο έκαστου χωριού,εώς το διαδίκτυο ή την δημιουργία γραφείου υποδοχής προτάσεων στο δήμο.Οι προτάσεις αυτές θα συλλέγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα(δίμηνο ή τρίμηνο)από μία επιτροπή,που θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από άτομα εκτός του χωριού(τοπικού Δ.Δ.).Η Επιτροπή που θα ορίζεται με αδιάβλητα κριτήρια και αντικειμενικά,μετά από έρευνα-μελέτη και επιτόπια επίσκεψη θα αποφαίνεται για την αξιολόγηση,ιεράρχηση και εφαρμογή των προτασεών της,καταθέτοντας στο δημοτικό συμβούλιο το σχετικό εγγραφό της.Η Επιτροπή αυτή αξιολόγησης θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στο Δήμο έναντι των προτάσεων του Τοπικού Προεδρείου εκάστου χωριού,ώστε να αποκλειστεί ο υποκειμενικός παράγοντας που πιθανόν να υπάρχει λόγω της ανθρώπινης φύσης.
Β.-ΔΩΡΕΕΣ.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία,όπου τα οικονομικά βρίσκονται σε όχι και τόσο καλή κατάσταση,οι ΔΩΡΕΕΣ από ιδιώτες είτε από αλλού είναι αναγκαίες.Στόχος μας θα πρέπει να είναι πως θα τις αντλήσουμε,χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ,αλλά και τι τρόπους να βρούμε(λ.χ. κίνητρα)ώστε να τις αυξήσουμε.Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη:1)η διαχείριση των ποσών να γίνεται από επιτροπή,η οποία θα ορίζεται από το διαθέτη ή από το δήμο,αποτελούμενη σήμερα από αδέκαστα άτομα ανά Τ.Δ. που θα σας υποδείξουν οι κάτοικοι(εφόσον συμφωνεί άμεσα ή έμμεσα ο διαθέτης).Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ορθή διαχείριση όλου του ποσού.2)Η διάθεση της δωρεάς να γίνεται ΜΟΝΟ για το σκοπό που την χορηγεί ο διαθέτης(εκτός εάν είναι ανέφικτος,οπότε θα αποφασίσει ο δήμος).
3)Η λειτουργία της επιτροπής θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το τοπικό συμβούλιο και θα συνεργάζεται με την διοίκηση του δήμου,όταν κριθεί αναγκαίο.
Γ.-ΣΥΛΛΟΓΟΙ.
Όλοι μας πιστέυω γνωρίζουμε την ενδόμυχη επιθυμία του Έλληνα να κατέχει αξιώματα,έστω και τυπικά.Αυτή η τάση μας,πιστέυω μας διακρίνει σαν λαό,με ανάλογες επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Ενέχει όμως και σοβαρότατους κινδύνους,όταν είναι ανάγκη να διοικήσουμε σε τοπικό επίπεδο και γενικότερα επικρατείας.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολλοί τοπικοί σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υπάρχουν ανά τοπικό διαμέρισμα.Αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα:α)Πολυφωνία χωρίς ουσία.β)Αποδυνάμωση με το χρόνο,χωρίς ουσιαστική ισχύ.γ)Αλληλοκάλυψη,χωρίς δράση.δ)Αδυναμία οικονομικής διαχείρισης(λ.χ. μη δυνατότητα είσπραξης διάφορων κονδυλίων).ε)Αξιοπιστία χαμηλού βαθμού.
Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι να οδηγούν στην αδρανειά τους,δηλαδή ύπαρξη μόνο για τον τύπο και όχι για την ουσία.Προτασή μας για την ανωτέρω κατάσταση είναι η ακόλουθη:1)Η συνέχιση της ύπαρξης όλων των συλλόγων ανά Τ.Δ. ή συνένωση αυτών με παρόμοιο αντικείμενο και 2)η δημιουργία ενός κοινού προεδρείου τούτων,με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:α)ΠΡΟΕΔΡΟΣ αιρετός,κοινά αποδεκτός από το Τ.Δ. και μη μετέχων με καμία ιδιότητα στους υφιστάμενους συλλόγους ή την τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά αδέκαστος και β)ΜΕΛΗ οι πρόεδροι όλων των νομίμων συλλόγων από το Τ.Δ.(δηλαδή που θα έχουν καταστατικό και ότι άλλο προβλέπει η νομοθεσία).Επίσης να απαγορέυεται η συμμετοχή οποιουδήποτε μετέχει στην ιεραρχία της τοπικής αυτοδιοίκησης.3)Οι αρμοδιότητες του αναφερόμενου προεδρείου,ενδεικτικά θα πρέπει να είναι:α)Ο συντονισμός όλων των συλλόγων για κοινούς στόχους.β)Η κοινή δράση όλων των συλλόγων,κατά τους τομείς που προβλέπει ο σκοπός τους ως μία γροθιά.γ)Η συνεργασία με το προεδρείο του Τ.Δ. κα!
ι κατεπέκταση με τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο.δ)Η ανεξαρτησία από τις κρατικές δομές για θέματα οικονομικών απαιτήσεων ή άλλης φύσεως της γενικής διαχείρισης των συλλόγων,για λόγους μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας έναντι της γραφειοκρατίας και προαγωγής της ιδιωτικής δραστηριότητας(επιχειρηματίες κλπ).
Δ.-ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ.
Τα υφιστάμενα να αυξηθούν αριθμητικά και τα κριτήρια διάθεσης να παροτρύνουν για νέους διαθέτες όπου υπάρχουν δημότες μας ανά τον κόσμο και δη Γεωργιτσιάνοι,με απώτερω στόχο την ανάδειξη των χωριών του δήμου μας.Στα κληροδοτήματα όπως είναι φυσικό,η διάθεση των χρημμάτων πρέπει να συνοδέυεται από επιθυμία του διαθέτη.Με την πάροδο όμως των ετών και των κοινωνικών συνθηκών,οι σκοποί για τους οποίους είχε προβλέψει ο διαθέτης,καθίστανται ανέφικτοι.Τότε προκύπτει η αναγκαιότητα τροποποίησης της επιθυμίας του διαθέτη,με όλες τις νόμιμες διαδικασίες,ώστε τα χρήμματα πλέον να διατίθενται για το κοινό συμφέρον του Τ.Δ. στο οποίο ανήκει το κληροδότημα.Έτσι φαντάζει λογικό το επιχείρημα για τη δημιουργία ενός νέου κοινού προεδρείου για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων,με γενικά χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά που έχουν προαναφερθεί για τους συλλόγους.
Με την ανάλυση των ανωτέρω όπως αντιλαμβάνεστε για την συλλογή-διαχείριση-εκτέλεση εκείνων των διαδικασιών για την βελτίωση και ανάπτυξη των χωριών μας,σε αυτή την δύσκολη συγκυρία,είναι αναγκαίο να συνεργαστούν οι ακόλουθοι φορείς,συνεπικουρώντας το θεσμικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης,δηλαδή:επιτροπή-πές δωρεών,προεδρείο συλλόγων,προεδρείο κληροδοτημάτων.
Επίσης κατά την γνώμη μας και οι τρεις αυτές επιτροπές ή προεδρεία,καλό θα ήταν να εκπροσωπούνται από ένα και μόνο θεσμικό όργανο,ώστε να καταργηθεί η πολυφωνία και να υπάρξει συνεργασία για το καλό του Δήμου μας ανά Τ.Δ. μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης(θεσμικός ρόλος)και τοπικής κοινωνίας(κοινωνικός ρόλος).
-ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.
Ακολούθως επιθυμώ να καταθέσω την προσωπική μου άποψη,ως γενική τοποθέτηση,το πως αντιλαμβάνομαι με βάση τα ανωτέρω την ανάπτυξη του χωριού μου ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ,για τους κατοίκους του και για το πανέμορφο φυσικό του περιβάλλον.
Οι οικονομικοί πόροι που θα προκύψουν από δωρεές-συλλόγους-κληροδοτήματα θα μπορούσαν ως πιλοτικό πρόγραμμα για τον Δήμο μας,να επενδυθούν στην πράσινη ανάπτυξη.Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν:1.Πόροι από τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα.2.Πόροι από την ιδιωτική πρωτοβουλία ίσου ποσού ή μεγαλύτερου,αναλόγως της συμφωνίας.3.Πόροι από ευρωπα'ι'κά προγράμματα και 4.πόροι από το Δήμο,έστω και ελάχιστοι.Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία δημοτική ή άλλου χαρακτήρα επιχείρηση εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών του περιβάλλοντος του Τ.Δ. Γεωργιτσίου.Δηλαδή στις πλαγιές του ταυγέτου του Τ.Δ. Γεωργιτσίου μετά από περιβαλλοντική μελέτη,δύναται να γίνει εγκατάσταση:1.ΦΩΤΟΒΟΛΤΑ'Ι'ΚΩΝ ΤΟΞΩΝ.2.ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ.3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.
Αυτή η επένδυση θα μπορούσε κατά την αποψή μας να αποδώσει μόνιμο ετήσιο εισόδημα για το Τ.Δ. ΓΕΩΡΓΙΤΣΙΟΥ,όπου προοδευτικά θα ήταν δυνατόν να γίνουν τα ακόλουθα έργα με σειρά αναγκαιότητας και προτεραιότητας:1.Επιχορήγηση ζευγαριών ελληνικής ιθαγένειας με καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια και για κάθε παιδί μέχρι την έναρξη της σχολικής δραστηριοτητάς του.2.Εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών μέχρι την έδρα του σχολείου τους και εώς το τέλος του Λυκείου.3.Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης.4.Σύστημα πυροπροστασίας του χωριού(σχετική πρόταση έχει γίνει από τον κ. Απόστολο Γ. Γιάνναρη και πιθανόν από άλλους δημότες μας).5.Αγορά πυροσβεστικού οχήματος ανήκοντος στο Τ.Δ. Γεωργιτσίου.6.Αγορά ασθενοφόρου ανήκοντος στο Τ.Δ. Γεωργιτσίου. 7.Αγορά μικρού απορριματοφόρου ανήκοντος στο Τ.Δ. Γεωργιτσίου για διατήρηση καθαρού του χωριού μας.8.Ανάπλαση δημοτικών δρόμων εντός των ορίων Τ.Δ. Γεωργιτσίου με φωτισμό,καλλωπισμό,πλακόστρωση όπου υπάρχει η ανάγκη.9.Καλλωπισμό νεκρ!
οταφείου στο Τ.Δ. Γεωργιτσίου.10.Ανάπλαση και εκμετάλλευση του γηπέδου(γήπεδο 5 x 5 κλπ).11.Διαφήμιση του χωριού.12.Ανάδειξη και εκμετάλλευση του φαραγγιού στο ΚΑΡΔΑΡΗ.13.Ανάδειξη της γιορτής του τσίπουρου σε μόνιμες παραδοσιακές εγκαταστάσεις από ξύλο και κεραμμύδι.14.Ανάπλαση των δύο εισόδων του χωριού με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.15.Ανάπλαση του σχολείου και όποιου άλλου κτηρίου το οποίο θα κριθεί αρχιτεκτονικά διατηρητέο.16.Δημιουργία χώρων στάθμευσης και 17.Απαλλαγή των κατοίκων για μέρος ή για όλο το ποσό των δημοτικών τελών και του ηλεκτρικού ρέυματος του Τ.Δ. Γεωργιτσίου.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας,ελπίζω ότι προσέθεσα κάτι έστω και ελάχιστα σημαντικό στη σκέψη σας και είμαι στην διαθεσή σας.
Παναγιώτης Ι. Κ. ιατρός