tromaktiko: Αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών για την αποχή από την έδρα

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών για την αποχή από την έδρα



Διάσταση απόψεων στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το ζήτημα των κινητοποιήσεων των δικαστικών, με μέλη της μειοψηφίας να αντιτίθεται στη... διακοπή των δικαστικών συνεδριάσεων υποστηρίζοντας πως πρόκειται για παράτυπη απεργία. Η πλειοψηφία του συμβουλίου αντιδρά λέγοντας πως τα -εξαιρετικά ολιγάριθμα- μέλη της μειοψηφίας «συντάσσονται με τους επικριτές τους».

Στην έκτακτη συνέλευση της 15ης Οκτωβρίου, η ΕΔΕ είχε αποφασίσει διακοπή των δικαστικών συνεδριάσεων από τις 12:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου στις 15;00. Η σύγκληση της τακτικής γενικής συνέλευσης έχει επισπευστεί για τις 27 Νοεμβρίου (αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 10η Δεκεμβρίου).

Μέλη της μειοψηφίας του Συμβουλίου της ΕΔΕ υποστηρίζουν ωστόσο σε ανακοίνωσή τους ότι το ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης δεν ήταν ομόφωνο ως προς την διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Αναφέρουν ότι «συμφωνήσαμε μεν όλοι ότι καθίσταται πλέον αναγκαίο να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με συμβολικές (μεμονωμένες) στάσεις εργασίας, συνοδευόμενες με ενημέρωση της κοινής γνώμης, όχι όμως με την ακραία μορφή, που καταχωρήθηκε στο ψήφισμα, δηλαδή με καθημερινές, τρίωρες και επί δύο μήνες διακοπές συνεδριάσεων μέχρι την τακτική γενική συνέλευση»,

Τα μέλη της μειοψηφίας υποστηρίζουν πως «το ακραίο αυτό μέτρο έδωσε τη δυνατότητα να υποστηρίζεται εύλογα ότι οι δικαστές πραγματοποιούν μορφή απεργίας, την οποία απαγορεύει το άρθρο 23 του Συντάγματος».

Στην ανακοίνωση της μειοψηφίας, απάντησε με σκληρή ανακοίνωση η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, η οποία μάλιστα σημειώνει ότι την επίμαχη ανακοίνωση δεν την υπογράφουν όλα τα μέλη της μειοψηφίας, αλλά μόνο τρία.

Η πλειοψηφία στην απάντησή της υπογραμμίζει: «Τα μέλη της μειοψηφίας συστρατεύθηκαν με τους επικριτές μας. Λες και δεν ήταν παρόντα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση. Λες και δεν άκουσαν την αγωνία των συναδέλφων να προστατέψουμε το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τις οικογένειες μας και με καθυστέρηση δεκαπέντε ημερών αποφάσισαν, ως εντολοδόχοι, να ευθυγραμμισθούν με τις ταυτόσημες φράσεις «περί πολιτικολογίας και κομματικοποίησης» Κυβερνητικού παράγοντα και με άλλες ανακοινώσεις».

Τονίζεται δε στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας: «Δηλαδή, τα πρακτικά της Γ.Σ., που συνέταξαν με λεπτομέρεια και ακρίβεια δύο συναδέλφισσες και υπέγραψε ο πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Γκρόζος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όλοι εκλεγέντες ομόφωνα από την Συνέλευση) είναι πλαστά; Μέχρι εκεί φτάσατε κ. συνάδελφοι; Και τα μέλη οποιουδήποτε εργατοϋπαλληλικού σωματείου έχουν σεβασμό και αυτογνωσία».

Και συνεχίζουν λέγοντας: «Δύο συνάδελφοι, απλά μέλη της Ένωσης (όχι του Δ.Σ.), διατύπωσαν επιφυλάξεις για την διακοπή των συνεδριάσεων, αλλά δεν μειοψήφησαν μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος, ούτε κατά την έγκρισή του, όπως και ουδείς άλλος παρευρισκόμενος και όταν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης μας ερώτησε δυο φορές αν κάποιο από τα μέλη διαφωνεί με το περιεχόμενο του (ψηφίσματος). Εξάλλου, τι θα άλλαζε αν υπήρχαν δύο ή είκοσι δύο μειοψηφίες; επί συνόλου 517 μελών, δεν θα εκτελείτο η απόφαση της Συνέλευσης; Θα παραβίαζαν το καταστατικό της Ένωσης μας;»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!