Σε ορίζοντα δεκαετίας (2011-2021), ο στόχος είναι η άμεση και έμμεση τουριστική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία να ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ, 20 δισ. ευρώ παραπάνω από το 2009 και οι θέσεις εργασίας που θα προσφέρει ο κλάδος να ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο, 220.000 περισσότερες από το 2009.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο θα προχωρήσει στην ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΤ, με κύρια αποστολή την προβολή της χώρας γενικότερα και όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, ενώ η δημιουργία του φορέα προώθησης και προβολής της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, με τη συνεργασία του κράτους και των φορέων του κλάδου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ο κ. Γερουλάνος, παρουσιάζοντας στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείο για την ανάπτυξη του τουρισμού, υπογράμμισε, ότι μέσω κοινής εταιρείας με τον ΣΕΤΕ θα γίνουν στοχευμένες δράσεις στον άξονα της προβολής του ελληνικού
τουριστικού προϊόντος.
Ο ΕΟΤ θα συνεργάζεται με το νέο φορέα τις περιφέρειες και τους δήμους για την ανάπτυξη περιφερειακών στρατηγικών τουρισμού και την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.
Στον άξονα της αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού, το υπουργείο θα στρέψει το βλέμμα του στις νέες ελπιδοφόρες αγορές, όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας αλλά και της Βραζιλίας, καθώς οι παραδοσιακές αγορές για μας, ευρωπαϊκές, αν και έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχαν υποστεί πλήγματα λόγω των κακών σχέσεων με κάποιες από τις χώρες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γερουλάνο.
Παράλληλα, το ΥΠΠΟΤ θα συνεχίσει να επενδύει στις αγορές που εφέτος «απογείωσαν» τον ελληνικό τουρισμό, δηλαδή αυτές της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ.
Το υπουργείο θα κινηθεί με γνώμονα τις συμμαχίες με γειτονικά κράτη για την οργάνωση συνδυαστικών τουριστικών πακέτων.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου για την επόμενη δεκαετία περιλαμβάνει την ανάδειξη και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε ανεπτυγμένες μορφές τουρισμού, την κατάκτηση ηγετικής θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο σε τουρισμό κρουαζιέρας και τουρισμό θαλάσσης, την ανάπτυξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως City Break προορισμούς, την ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού, αλλά και τη δημιουργία νέων τουριστικών προορισμών με την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και την προβολή ειδικών μορφών τουρισμού.
Για τις επενδύσεις το ΥΠΠΟΤ κάνει λόγο για προώθηση και στήριξη επενδύσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας και τις διερεύνησης των παρεχομένων υπηρεσιών (ΕΣΠΑ) αλλά και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας μέσω των διαδικασιών Fast Track.
Εξειδικεύοντας, το αρμόδιο υπουργείο θα επικεντρώσει στις επενδύσεις στο θαλάσσιο τουρισμό, ενώ αναμένεται και κανονιστικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού (τουρισμός υπαίθρου, ιαματικός και ιατρικός τουρισμός, καταδυτικός τουρισμός).
Σταχυολογώντας τα μέτρα που κρίνουν οι τουριστικοί φορείς ότι θα γείρουν άμεσα την πλάστιγγα προς την αύξηση της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ξεχωρίζει η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για το συνολικό εξαγόμενο τουριστικό πακέτο, από το μεσοσταθμικό 9%-10% που είναι σήμερα.
Αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος θα προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση (αφίξεις) κατά 6% με 9%.