tromaktiko: Ενέργειες Σκανδαλίδη, για γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση στην Ηλεία

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ενέργειες Σκανδαλίδη, για γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση στην Ηλεία



Στις προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) στον... Κόροιβο, διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και ενημερώνει ότι "στην κατεύθυνση αυτή δόθηκε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου για σύνταξη μελέτης επισκευής του κτιρίου του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο, που πλήγηκε από το σεισμό του Ιουνίου του 2008".

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, ο οποίος είχε ζητήσει να ενημερωθεί, αν το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα ίδρυσης αγροτικού λυκείου στην Ηλεία και την αξιοποίηση του κτιρίου του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο.

Μάλιστα ο κ. Αντωνακόπουλος επικαλούνταν δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που έφεραν τον πρωθυπουργό να έχει δώσει εντολή για την επιτάχυνση της Ίδρυσης Σχολής Αγροτών στον Κόροιβο.

Ο κ. Σκανδαλίδης ενημερώνει τον βουλευτή, ότι στην περιοχή είχε μεταβεί κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου, ώστε να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση του κτιρίου και την πιθανή δαπάνη αποκατάστασης.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η δαπάνη της πλήρους αποκατάστασης είναι της τάξης των 2.000.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή της μελέτης. "Δεδομένου του υψηλού κόστους αποκατάστασης και της στενότητας χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, στην παρούσα φάση, η αποκατάσταση του κτιρίου του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο δεν είναι εφικτή", αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, σχετικά με την ίδρυση αγροτικού λυκείου στο νομό Ηλείας, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει, ότι ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Απασχόλήσης, ΟΓΕΕΚΑ, "ΔΗΜΗΤΡΑ" διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και, κατά συνέπεια, έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας του σχολείου, εφόσον κριθεί αναγκαία η ίδρυσή του.

Ο υπουργός διευκρινίζει, πάντως, ότι "ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης θα πρέπει να εκπονηθεί και σχετική μελέτη σκοπιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρους, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και το θεματικό αντικείμενο του υπό ίδρυση σχολείου. Αν κριθεί αναγκαία η ίδρυσή του θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάθεσης κτιριακών εγκαταστάσεων από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ή τους δήμους του νομού, δεδομένης και της αδυναμίας αποκατάστασης του κτιρίου του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο".

Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει, επίσης, ότι για την αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα και για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των αγροτών της Ηλείας, είναι δυνατό ο ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ", σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς των αγροτών του νομού, να επεξεργαστεί στοχευμένες δράσεις γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης (ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης διάρκειας 30 έως 60 ωρών). Το θεματικό περιεχόμενο των προγραμμάτων θα αφορά τόσο στη φυτική όσο και στη ζωϊκή παραγωγή, και οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις του γεωργικού επαγγέλματος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!