Η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση, στην οποία αντιτάχθηκε ήδη το κόμμα των Πράσινων κι αρκετές οικολογικές οργανώσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου και χαλκού στον κόσμο.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τόνι Μπερκ, δήλωσε ότι η επέκταση του πιο πάνω ορυχείου θα δημιουργήσει 13.000 νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει 45 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Αυστραλίας τις τρεις επόμενες δεκαετίες.
Στη συνέχεια, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η εταιρία ανέλαβε την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε όλες τις ισχύουσες διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μεταξύ των άλλων, η εταιρία ανέλαβε να δημιουργήσει σε παραπλήσιο χώρο ένα μεγάλο οικολογικό πάρκο 140.000 εκταρίων, να προστατεύσει το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Οι οικολογικές οργανώσεις από την πλευρά τους τάχθηκαν κατά της απόφασης, που ας σημειωθεί στηρίζει και η Εργατική κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, τονίζοντας ότι η επέκταση του ορυχείου θα έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθεί με ραδιενέργεια η ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στο θέμα ο υπεύθυνος σε θέματα πυρηνικής ενέργειας του κόμματος των πρασίνων, Scott Ludlam, είπε ότι η επέκταση και το χώμα που θα αφήσει πίσω της η εξόρυξη θα δημιουργήσει μια «καρκινογόνα οροσειρά».
Οι ποσότητες του χώματος μετά την αφαίρεση του ουρανίου, υποστηρίζουν οι οικολόγοι θα παραμείνουν στην επιφάνεια αντί να «θαφτούν» προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση της γύρω περιοχής από τη ραδιενέργεια.
Σοβαρό πρόβλημα, θα δημιουργηθεί επίσης κι από τις μεγάλες ποσότητες νερού που θα απαιτηθούν για την εξόρυξη του ουρανίου από το χώμα.
Προς το παρόν το συγκεκριμένο ορυχείο καταναλώνει 42 εκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα, ενώ μετά την επέκταση η ποσότητα αυτή θα φτάσει τα 240 εκατομμύρια λίτρα.
Από την πλευρά της, η ΒΗΡ υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει στην ανακύκλωση του νερού που θα χρησιμοποιεί και δεν θα το αντλεί από το υπέδαφος, θα κατασκευάσει καινούργιο αεροδρόμιο και σιδηροδρομική γραμμή για τις ανάγκες του τεράστιου ορυχείου.