Έτσι, εκτός εργασιακής εφεδρείας εξετάζεται να μείνουν γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, διπλωμάτες και ανώτεροι κληρικοί. Ταυτόχρονα κυβερνητικά στελέχη συμμετέχουν σε διαδοχικές συσκέψεις, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις και να δοθεί απάντηση σε όλα τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει και να προωθηθούν οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διαδικασία υπαγωγής των υπαλλήλων στην εφεδρεία ως το τέλος του 2011.
Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», ανέφεραν ότι στόχος είναι να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι υπάλληλοι που βρίσκονται κοντά στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης και θα μπορούσαν να υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Συνεπώς είναι πιθανό αυτοί που θα ενταχθούν στην εφεδρεία σε αυτή τη φάση, να υπερβούν τελικά τους 20.000 όπως είχε αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής. Επίσης, στην κυβέρνηση, γίνονται και υπολογισμοί, ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές δημοσιονομικό όφελος του θα προκύψει από τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα μπορούν τελικώς να ενταχθούν και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη 35ετία, έχουν δηλαδή 33 ή 34 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ ακόμα δεν είναι απόλυτα σαφές εάν αυτό θα συνδυαστεί και με την ηλικία των υπαλλήλων. Όσοι ενταχθούν στο καθεστώς αυτό, θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών τους για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι την κατοχύρωση του δικαιώματος πλήρους σύνταξης και με ανώτατο όριο, τελικά, τους 24 μήνες και όχι τους 12 όπως ήταν γνωστό αρχικά.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι οι έφεδροι «θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια της εφεδρείας, ενώ η παραμονή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν προσμετράται στον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης, άρα δεν την επηρεάζει αρνητικά. Όπως επίσης δεν επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για όσους ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς,μελετάται από την κυβέρνηση και η άμεση καταβολή ενός μέρους του εφάπαξ (πιθανολογείται το 50%) και το υπόλοιπο όταν θα βγουν κανονικά στη σύνταξη. Τέλος, προβληματισμός υπάρχει και για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις που θα δικαιούνται όσοι αποχωρήσουν μετά την εφεδρεία, κάτι που αφορά τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς στο «στενό» Δημόσιο δεν προβλέπονται άλλες αποζημιώσεις πέραν του εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτούνται.