Συγκεκριμένα, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ωφέλιμα μιας και παρέχουν σημαντική προστασία κατά τον καρκίνο του παγκρέατος.
Το όφελος αποδίδεται σε μια ομάδα ουσιών που περιέχουν, τις φλαβονόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τοξικές ουσίες και οξειδωτικές βλάβες.
Παρατηρήθηκε λοιπόν πως ειδικά στους καπνιστές υπάρχει πολύ μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου από τη στιγμή που αυτοί θα καταναλώσουν φλαβονόλες, δηλαδή τα συγκεκριμένα λαχανικά που τις περιέχουν.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η φύση έχει προβλέψει για την προστασία του οργανισμού ακόμη και από «χημικές» ατασθαλίες! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα συμπεριλάβουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.