tromaktiko: Στο στόχαστρο της Ε.Ε καταναλωτική πίστη και καύσιμα

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Στο στόχαστρο της Ε.Ε καταναλωτική πίστη και καύσιμα



Οι επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των εγγυήσεων), οι κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και τα στεγαστικά δάνεια είναι οι αγορές που... είναι πιθανότερο να απογοητεύσουν τους καταναλωτές στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον πρόσφατο πίνακα αποτελεσμάτων για τις καταναλωτικές αγορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ των αγορών εμπορευμάτων, τη χαμηλότερη επίδοση είχαν η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και η αγορά καυσίμων.

Όπως και το 2010, οι αγορές των υπηρεσιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις, ενώ οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δικτύου βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τα καύσιμα σημείωσαν μεγαλύτερη επιδείνωση σε σύγκριση με το 2010, κάτι που εκτιμάται ότι ίσως αντικατοπτρίζει την ψυχολογία των καταναλωτών όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων.

Στα κύρια συμπεράσματα αναφέρεται ότι οι αγορές υπηρεσιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις, ενώ οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (π.χ. η καταναλωτική πίστη) και οι υπηρεσίες δικτύου (π.χ. η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) είναι κάτω από το μέσο όρο.

Συνολικά, οι επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των εγγυήσεων), οι κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και τα δάνεια, είναι οι τρεις καταναλωτικές αγορές με τη χαμηλότερη επίδοση (το 2010 οι αγορές αυτές ήταν οιεπενδύσεις οι κτηματομεσιτικές αγορές και η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου).

Μελέτες αγοράς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει δύο μελέτες αγοράς στους τομείς της καταναλωτικής πίστης και των καυσίμων.

Η καταναλωτική πίστη, παρουσιάζει χαμηλή επίδοση στον πίνακα αποτελεσμάτων, ιδίως όσον αφορά την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια. Επειδή η οδηγία για την καταναλωτική πίστη θα υποβληθεί σε αναθεώρηση το 2013, τα συμπεράσματα θα προσφέρουν πλείστα στοιχεία για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των σημερινών κανόνων της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν θα καλύπτει τον τομέα των στεγαστικών δανείων, επειδή αυτός αποτελεί ήδη αντικείμενο πρόσφατης πρότασης της Επιτροπής.

Η αγορά καυσίμων βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των αγορών προϊόντων και παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιδείνωση από το 2010. Αποτελεί την τέταρτη σε μέγεθος αγορά, όσον αφορά το μερίδιό της στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και επιπλέον εκτιμάται ότι η πληθώρα των ειδών καυσίμων μπορεί να δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, με πιθανή επίδραση στην ενιαία αγορά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!