tromaktiko: Πρόταση για τη συλλογική εκπροσώπηση των φοιτητών

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πρόταση για τη συλλογική εκπροσώπηση των φοιτητών



από το Γραφείο Τύπου
Συμφοιτητές, Συμφοιτήτριες,
Μετά από ένα μήνα χαμένων εξεταστικών και μαθημάτων η πλειοψηφία των φοιτητών με την ενεργή συμμετοχή του και την ψήφο του επανέφερε την ακαδημαϊκή κοινότητα στην ομαλότητα.
Μέσα από πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες δημιουργήθηκε ένα αυθόρμητο κίνημα πέρα από κόμματα και παραταξιακά συμφέροντα. Το Κίνημα των Ανοιχτών Σχολών.

Αρκούσε ένα και μόνο αίτημα, το αίτημα για Ανοιχτή Σχολή, το οποίο έδωσε μία νέα διαφορετική νοημοδότηση στο φοιτητικό κίνημα. Η προσπάθεια μας απέδειξε πως όταν όλοι μαζί προτάσουμε το συλλογικό συμφέρον, τότε η συνεργασία ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων μπορεί να πετύχει.

Η νέα αυτή πραγματικότητα δημιουργεί μία ανάγκη. Ανάγκη για συλλογική εκπροσώπευση των φοιτητών πέρα από κομματικούς χρωματισμούς και πάθη. Ανάγκη που πλέον αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλύψουν οι φοιτητικές παρατάξεις. Ανάγκη που μόνο ενιαίοι και δυνατοί φοιτητικοί σύλλογοι είναι σε θέση να καλύψουν, όπου χωρίς διαχωρισμούς θα βρίσκονται στο πλάι του φοιτητή σε κάθε πρόβλημα ή δυσκολία. Φοιτητικοί Σύλλογοι που θα ασχολούνται και θα αναδεικνύουν τα ζητήματα της Σχολής τους και μόνο, πέρα από ιδεολογίες και εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες.

Η ανάγκη όμως για συλλογική εκπροσώπευση δεν μπορεί να υπάρξει μόνο σε επίπεδο σχολής. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε έναν φορέα ευρύτερο, που θα εκπροσωπεί συνολικά τους φοιτητές απέναντι στα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Έναν φορεά που θα είναι σε θέση να ελέγχει αναλυτικότερα το νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβέρνησης και συντονισμένα, και όχι αποσπασματικά, να διεκδικεί την αναβάθμιση των σπουδών μας.

Φορέα που υπάρχει, αλλά σκοπίμως είναι ανενεργός. Την Ε.Φ.Ε.Ε.

Τί είναι η Ε.Φ.Ε.Ε.
Η Εθνική Ένωση Φοιτητών Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε.) αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών και σύμφωνα με το Καταστατικό της (όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πανσπουδαστική" τον Ιανουάριο του 1964) έχει σκοπό την προώθηση των αιτημάτων των φοιτητών και την ενιαία έκφραση του φοιτητικού κινήματος. Από το 1980 με περίτεχνες μεθοδεύσεις, διάφορες δυνάμεις κατάφεραν να υποδαυλίσουν το θεσμό της Ε.Φ.Ε.Ε. , κατάσταση που συντηρούν μέχρι και σήμερα. Καθ’ αυτόν τον τρόπο μεγάλη μερίδα φοιτητών αγνοεί την ύπαρξη της Ε.Φ.Ε.Ε. ή άλλοτε οι ίδιες οι δυνάμεις που μεθόδευσαν και μεθοδεύουν την εκμηδένιση της την χρησιμοποιούν ως προεκλογικό πυροτέχνημα και ως ρητορική κορώνα για να ‘‘εμπλουτίσουν’’ τους λόγους τους.

Γιατί Ε.Φ.Ε.Ε.
Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται ανάγκη οι φοιτητές σε όλη τη χώρα να ενημερωθούν για τον θεσμό της Ε.Φ.Ε.Ε. χωρίς παρωπίδες και να ζητήσουν ξεκάθαρα την ανασύσταση αυτού του οργάνου και να τον καταστήσουν από έναν παραπαίοντα θεσμό σε αφάνεια σε έναν θεσμό με κύρος και διαπραγματευτική ισχύ για την προάσπιση των απόψεων των φοιτητών. Φυσικά σε ένα απόλυτο καθεστώς διαφάνειας και διαδικασιών που θα συμπεριλαμβάνουν την πλειοψηφία των φοιτητών και όχι μειοψηφίες συμφερόντων.

Μάλιστα η ανάγκη αυτή σε συνάρτηση με την κατάσταση που όλοι οι φοιτητές βιώσαμε τον τελευταίο καιρό στα Πανεπιστήμια καθίσταται επιτακτική αν όχι απόλυτα αναγκαία. Μόνο μέσω αυτού του οργάνου η πλειοψηφία των φοιτητών θα μπορούσε να εκφραστεί ξεκάθαρα απέναντι στο νόμο και να θέσει ως βάση των διαπραγματεύσεών της τις Ανοιχτές Σχολές. Αντί αυτής της συνολικής εκπροσώπησης γίναμε μάρτυρες μειοψηφιών που παρουσιάστηκαν ως αυτόκλητοι προστάτες συλλήβδην της φοιτητικής κοινότητας.

Πως θα γίνει η ανασύσταση της Ε.Φ.Ε.Ε.
Η ανασύσταση της Ε.Φ.Ε.Ε. μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσα από συλλογικές διαδικασίες με την πλειοψηφία των φοιτητών και όχι από θιασώτες ενός συμβουλίου ‘‘φάντασμα’’ με σύνθεση που δεν έχει αλλάξει από το 1996. Μάλιστα σε αυτό το συμβούλιο κατείχαν έδρα και οι "Νέοι Ορίζοντες", φοιτητική παράταξη προσκείμενη στην Πολιτική Άνοιξη του κ. Σαμαρά. Καθ αυτόν τον τρόπο γίνεται αντιληπτό ότι οι όποιες διαδικασίες ανασύστασης δεν μπορούν να γίνουν από ένα συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται δυνάμεις που δεν υφίσταται καν, ακόμα και αν ο κ. Σαμαράς εντάξει την έδρα των "Νέων Οριζόντων" στη Δ.Α.Π. – Ν.Δ.Φ.Κ..


Γι’ αυτό προτείνουμε, σύμφωνα και με το πνεύμα του Καταστατικού της Ε.Φ.Ε.Ε., την ανασύσταση του θεσμού μέσα από πλειοψηφικές διαδικασίες και σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και δυνατότητας έκφρασης.

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

Τη διενέργεια εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων που σκοπό θα έχουν την ανάδειξη μέσω Ενιαίων και όχι παραταξιακών ψηφοδελτίων των εκλεκτόρων και των υποψηφίων της Πανελλήνιας Τεχνικής Γραμματείας που θα εκπροσωπήσει το συγκεκριμένο Σύλλογο στις επόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα σε αυτές τις Γενικές Συνελεύσεις θα πρέπει να διεξαχθεί μια ανοιχτή συζήτηση για καταστατικά θέματα του Συλλόγου, ώστε να εξευρεθεί ένας κοινά αποδεκτός τρόπος εκλογής των μελών αυτών, ώστε να παραμένει σταθερός και διαφανής ο τρόπος εκλογής τους.

Μετά το πέρας αυτών των διαδικασιών θα ακολουθήσει η σύγκληση των εκλεκτόρων ανά την Επικράτεια, η οποία θα αναδείξει από τα υποψήφια μέλη (όπως αυτά αναδείχτηκαν από τους Συλλόγους) αυτά που θα εκπροσωπήσουν ως υποψήφιοι τη συγκεκριμένη επικράτεια στην Πανελλήνια σύγκληση των εκλεκτόρων για την ανάδειξη της Πανελλήνιας Τεχνικής Γραμματείας.

Η Πανελλήνια Τεχνική Γραμματεία θα έχει ως σκοπό τη συγκεκριμενοποίηση της εκλογικής διαδικασίας -σύμφωνα με το πνεύμα του Καταστατικού - , από την οποία θα προκύψουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο και την ανακοίνωση της ημέρας και του τόπου αυτών των εκλογών.

Η εκλογική διαδικασία πρέπει να γίνει αυστηρά στη βάση των Ενιαίων Ψηφοδελτίων ώστε να δοθεί χωρίς φραγμούς η δυνατότητα έκφρασης και εκπροσώπησης σε κάθε φοιτητή ανεξαιρέτως.

Παράλληλα θα διευκρινίσει τους όρους συμμετοχής στις Εφορευτικές Επιτροπές των εκλογών προς εξασφάλιση της διαφάνειας των διαδικασιών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού οι αποφάσεις και οι ενέργειες της Πανελλήνιας Τεχνικής Γραμματείας θα πρέπει να δημοσιοποιούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ενημερωθούν όλοι οι φοιτητές για τα πεπραγμένα και την εξέλιξη των διαδικασιών.

Η Ε.Φ.Ε.Ε. είναι ένας θεσμός με διαδικασίες και ιστορία όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να τον περάσουν στην αχρηστία και την αφάνεια.

Η ανασύσταση της Ε.Φ.Ε.Ε. είναι ένα διαχρονικό αίτημα του οποίου όλοι οι φοιτητές πρέπει να γίνουν κοινωνοί, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των θιασωτών της μικροκομματικής λογικής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!