tromaktiko: Από Δευτέρα τα σπουδαία...

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Από Δευτέρα τα σπουδαία...



Πολιτικές εξελίξεις φέρνει η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, καθώς υπουργοί και βουλευτές που αναγνωρίζουν... ότι η κυβέρνηση κινείται πια σε "τεντωμένο σκοινί", ζητούν ο ένας μετά τον άλλο ανάλογες πρωτοβουλίες από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την στήριξή τους στην επικείμενη διαπραγμάτευση, αλλά με την προϋπόθεση ότι αμέσως μετά θα ανοίξει η "πολιτική συζήτηση" έδωσαν χθες τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ η ρήση της Βάσως Παπανδρέου ότι ψηφίζει για τελευταία φορά και αναμένει πολιτικές πρωτοβουλίες από... Δευτέρα, εκφράζει το σύνολο σχεδόν των βουλευτών. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο, προ επταμήνου, στους συνεργάτες του, πως αν μείνει με 153 βουλευτές, θα πάει σε εκλογές...

Από χθες, η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά πλέον ακριβώς τόσους, μετά από τη διαγραφή και της Λούκας Κατσέλη, στον απόηχο της καταψήφισης εκ μέρους της του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Και αν πιστέψει κανείς τα όσα έλεγε σε συνεργάτες του τον περασμένο Μάρτιο ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να κυβερνά με 153 βουλευτές. Όσο για το γεγονός ότι εις εκ των στενότερων συνεργατών του, διέψευδε την αποστροφή αυτή του λόγου του -η οποία μάλιστα είχε δοθεί εντολή να "διαρρεύσει" αρμοδίως- επτά μήνες μετά, μόλις προχθές στο καφενείο της Βουλής, μόνο τυχαίο δεν θεωρείται...

Τη λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών άλλωστε ζητούν επιτακτικά πλέον από τον πρωθυπουργό, τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησής του, όσο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ζήτησε εμμέσως εκλογές, θέτοντας θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές και να νομιμοποιήσουμε την απόφαση», είπε, ενώ πολιτικές πρωτοβουλίες ζήτησε και ο Δημήτρης Ρέππας. «Πρόεδρε, ξέρεις τις θέσεις μου. Σε στηρίζουμε, άντε να διαπραγματευτείς, αλλά από Δευτέρα προχώρα σε πολιτικές πρωτοβουλίες μαζί με τον λαό», του είπε, ζητώντας πάντως να μη δίνεται η εντύπωση ότι θα τελειώσουν όλα την Κυριακή. Στενοί συνεργάτες του εξηγούσαν λίγο αργότερα πως δεν εννοούσε εκλογές, αλλά τέτοιες αλλαγές που θα φέρουν "κοντά" και όχι "απέναντι" τον λαό. Δεν ήταν, άλλωστε, το ίδιο κατηγορηματικοί για τυχόν δημοψήφισμα, με τον ίδιο να φέρεται να είπε πως «κάποια στιγμή θα απευθυνθούμε στο λαό, αλλά όχι με το δίλημμα ευρώ ή όχι». Την ανάγκη στην παρούσα φάση να στηριχθεί ο πρωθυπουργός ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, έθεσαν από την πλευρά τους οι κ.κ. Πάνος Μπεγλίτης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παραπέμποντας τη διεξαγωγή της κουβέντας περί "πολιτικών πρωτοβουλιών", στην επαύριον της συμφωνίας για το χρέος.

«Να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να ακούγεται η ρητορική περί "λάθους συνταγής" από υπουργικά χείλη, ενώ για "παράλυση του κράτους" μίλησε η Αννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας παράλληλα λόγο για "ακραία κατάσταση" και στην Ευρώπη, γεγονός που επιτρέπει τη διαπραγμάτευση με όρους "πόκερ". Όσο για την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου που γέλασε και απάντησε πως "αυτό έχει γίνει και άλλες φορές", δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη... Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από το υπουργικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο υπουργός ΟικονομικώνΕυάγγελος Βενιζέλος δεχόταν πυρά για "μπλόφες", για να απαντήσει πολλάκις στη συνέχεια πως δεν γίνεται με "χαρτοπαικτικούς όρους" η διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας.

Ο ίδιος πάντως χθες... εκδηλώθηκε. Απάντησε εμμέσως τελικά στους τρεις υπουργούς για το άρθρο τους (Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδο, Γ. Ραγκούση), σημειώνοντας με νόημα πως “η χώρα ξαναγράφεται από την αρχή και δεν είναι θέμα μεταξύ ακαταπόνητου εκσυγχρονισμού και συντεχνιών”. Εξηγώντας δε την κρισιμότητα της κατάστασης, προειδοποίησε ότι «οι σημερινές συγκεντρώσεις θα είναι “παιδική χαρά” μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε αν δεν πάρουμε τις δόσεις». Στο ίδιο κλίμα, ότι “δεν είναι όλη η κοινωνία συντεχνίες”, κινήθηκε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Πρωτοβουλίες που θα σχετίζονται με την πραγματική οικονομία ζήτησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που πάντως είχε υποστηρίξει νωρίτερα χθες το πρωί στον Real fm 97.8 ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», ενώ τις ενστάσεις του για την περιφρούρηση της Βουλής από το ΚΚΕ χθες εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δε επί του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν ήταν λίγοι -και όχι από μία μόνο "ομάδα" εντός του ΠΑΣΟΚ- οι βουλευτές που ζήτησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συγκυβέρνηση, αναγνωρίζοντας και εκείνοι πως δεδομένων των συνθηκών, η κυβέρνηση αδυνατεί να προχωρήσει μόνη, αλλά και πως σε τυχόν εκλογές, ίσως να μην επανεκλεγούν. «Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει», παρατήρησε πρώτη η Βάσω Παπανδρέου, ζητώντας «οπωσδήποτε πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τη Σύνοδο Κορυφής». Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες, για να θέσουν εκ νέου το θέμα της "κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας" τόσο ο Δημήτρης Λιντζέρης, όσο και ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ "εθνική σύμπραξη" για να μη χαθεί η μάχη, ζήτησε και η Τόνια Αντωνίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!