tromaktiko: Τέλος στα σάπια φρούτα

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Τέλος στα σάπια φρούτα



Μια σειρά από έξυπνα μηχανήματα που με τη βοήθεια τεχνητής όρασης βλέπουν και αξιολογούν την κατάσταση των φρούτων ανέπτυξαν... οι ειδικοί του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας της Βαλένθια (IVIA).

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί δημιούργησαν ένα μηχάνημα το οποίο εξετάζει και διαχωρίζει τα σάπια από τα ώριμα πορτοκάλια, ένα άλλο που αξιολογεί ποιοτικά τα μανταρίνια και ένα τρίτο που βοηθά στην διαλογή και συγκομιδή των ώριμων εσπεριδοειδών από τα δέντρα.

Πορτοκάλια από… «μάτι»

Μέχρι τώρα, τα σάπια πορτοκάλια διαχωρίζονταν διά χειρός σε σκοτεινούς θαλάμους με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μέσα σε αυστηρές χρονικά βάρδιες, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας της συγκεκριμένης ακτινοβολίας. Τώρα όμως, χάρη στην ευρηματικότητα των ειδικών, η διαδικασία διαλογής θα γίνεται αυτομάτως.

«Μέσα από την συνεργασία μας με μια εταιρεία από τον χώρο της διαλογής εσπεριδοειδών, αναπτύξαμε ένα λογισμικό το οποίο εντοπίζει τα σάπια φρούτα και επιπλέον απομακρύνει όσα δεν πληρούν τις προδιαγραφές ώστε να διατεθούν προς πώληση» εξηγεί ο ερευνητής Χοζέ Μπλάσκο.

Ένα άλλο μηχάνημα αξιολογεί στη γραμμή παραγωγής την ποιότητα, το χρώμα και τυχόν φθορές που ενδεχομένως να εμφανίζει το φρούτο στη φλούδα του. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν οι ειδικοί, τα φρούτα μπορούν εύκολα να διαχωριστούν σε πρώτης και δεύτερης διαλογής. Η ταχύτητα μάλιστα της συγκεκριμένης διαδικασίας άγγιξε τα 15-20 φρούτα ανά δευτερόλεπτο.

Φρούτα περνούν από ακτίνες Χ

«Τα πρότυπα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με τεχνητή όραση υψηλής ανάλυσης. Είναι μάλιστα σε θέση να εξετάζουν αντικείμενα σε περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος όπου η ανθρώπινη όραση δεν μπορεί, όπως π.χ. η υπεριώδης και η υπέρυθρη ακτινοβολία» προσθέτει ο Μπλάσκο.

«Ακόμα έχουμε ξεκινήσει την εξέταση της εσωτερικής ποιότητας του φρούτου με τη βοήθεια τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) και η αξονική τομογραφία (CAT)» καταλήγει.

Οι τελευταίες έρευνες των ειδικών επικεντρώνονται στην εφαρμογή της τεχνικής της υπερφασματικής απεικόνισης η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την ανίχνευση και την συγκέντρωση ουσιών στη σάρκα του φρούτου που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάζουν το πόσο αργά ή γρήγορα επέρχεται η ωρίμανσή του.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Food and Bioprocess Technology».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!