Ευτυχώς που η Διαμαντοπούλου ήθελε να κάνει «ανταγωνιστικό» και «σύγχρονο» το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ευτυχώς δε που είναι υπέρμαχος τωνανοιχτών σχολών.
Κι επίσης, ευτυχώς που το ήθελε ανοιχτό στις διεθνείς εξελίξεις - με μια προτίμηση στους σταρ του διεθνούς πανεπιστημιακού κατεστημένου που θα μπορούν να αξιώνουν και μια διπλοθεσία σε ελληνικό πανεπιστήμιο αφού ο ν.4009/2011 δεν απαιτεί να αφήσουν τη θέση (με κύρος) που κατέχουν ήδη στο εξωτερικό (μάλλον «επαιτεί» να περάσουν κι από δω μια βόλτα).
Φανταστείτε να μην τα ήθελε όλα αυτά η Διαμαντοπούλου τι θα γινόταν.
Γιατί τώρα, με τη χρηματοδότηση στον αέρα, τα πανεπιστήμια αντικρίζουν τη σταδιακή τους υποβάθμιση και απομόνωση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέχρι να γίνουν τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια με δίδακτρα, με τα πιο εύρωστα οικονομικώς να θυμίζουν κάτι από δημόσιο πανεπιστήμιο.
‘Ήδη τίθεται εν κινδύνω η πρόσβαση στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις καθώς οι συνδρομές στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά τελούν υπό την χατζάρα των μνημονιακών προϋπολογισμών των ιδρυμάτων.
Σε σχετική ερώτησή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης ρωτά τι μέλλει γενέσθαι με τις συνδρομές, υπογραμμίζοντας ότι επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα ο χώρος του έχει επισημάνει «τον κίνδυνοτης διακοπής πρόσβασης σε περισσότερους από 13.500 τίτλους διεθνών επιστημονικών περιοδικών λόγω μη κάλυψης των απαραίτητων συνδρομών».
Με δεδομένες τις δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και στη μισθοδοσία των μελών ΔΕΠ «υπονομεύεται και πάλι η δυνατότητα για τη διεξαγωγή της έρευνας, στο βαθμό που σταματούν σταδιακά οι συνδρομές των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στα επιστημονικά περιοδικά», μια δυνατότητα που παρέχεται αδιάλειπτα τα τελευταία 12 χρόνια όπως προσθέτει.
Καταγγέλλει ειδικότερα ο βουλευτής ότι «ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) ενημερώνει πως, με δεδομένη την τραγική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πανεπιστημίων και την πρόβλεψη για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό του Σ.Ε.Α.Β. για τα περιοδικά, το 2012 δεν θα ανανεωθεί η ανανέωση της σύμβασης με τον εκδοτικό οίκο Elsevier (περιοδικάScienceDirect και Scopus). Σημειώνει δε πως επειδή ο εν λόγω εκδοτικός οίκος μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την πληρωμή του για το τρέχον έτος, ενδέχεται να διακόψει στα μέλη του Σ.Ε.Α.Β. την πρόσβαση στις πηγές του στις 5 Οκτωβρίου».
Την ίδια ώρα «οι συνδρομές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που διαχειρίζεται ο Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link υπολείπονται των συνδρομών που είναι διαθέσιμες στα εθνικά ερευνητικά κέντρα άλλων χωρών της ΕΕ», ενώ«το έργο των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών δυσχεραίνεται από την ελλιπή ενίσχυση των φορέων που ασχολούνται με την βιβλιογραφική τεκμηρίωση (ΕΚΤ, ΕΙΕ)».
Μήπως το υπουργείο έχει και γι’ αυτή την περίπτωση τίποτα DVD κρυμμένα στο μανίκι; Τα οποία θα τα «μοιράζουν» στις κυριακάτικες εκδόσεις τους τίποτα μεγαλομηντιάδες;
http://topontiki.gr/