Σύμφωνα με εκπροσώπους της κεντροδεξιάς μπερλουσκονικής συμπολίτευσης, πρόκειται για λύση που μπορεί «να βοηθήσει» σημαντικά στην αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διέρχεται η χώρα. Τα συνολικά έσοδα υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 35 εκατ. ευρώ.
Μια πιθανή νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων και αυθαιρέτων είχε κριθεί «συζητήσιμη» και από τον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η άμεση αρνητική αντίδραση του υπουργού οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, όμως, που είχε δηλώσει ότι θεωρεί την κίνηση αυτή «ταφόπλακα που θα σκεπάσει κάθε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής», οδήγησε στο να «παγώσει» την σχετική συζήτηση.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του «Καβαλιέρε» στην βουλή Φαμπρίτσιο Τσικίτο θέλησε, παρά ταύτα, να επανέλθει στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, χωρίς ιδεολογικά ταμπού, η οποία να στοχεύει στην πραγματική μείωση του δημόσιου χρέους».
«Οι πολεμικές σχετικά με την πιθανή προσφυγή στην νομιμοποίηση ακινήτων και κεφαλαίων» -πρόσθεσε ο Τσικίτο- «δεν μας τρομάζουν και δεν εννοούμε να κάνουμε πίσω».
Ο υπουργός άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, δήλωσε σχετικά ότι «οι νομιμοποιήσεις αυτές είναι ένα πολύ δυνατό αντιβιοτικό, που μπορεί να δοθεί σε έναν πολύ άρρωστο ασθενή. Πρέπει να εξακριβώσουμε μήπως οι αντενδείξεις ακυρώνουν τα οφέλη».
Σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι από την μία η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα διέψευδε το ενδεχόμενο της συγκεκριμένης λύσης.
Από την άλλη, όμως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται αντιμέτωπος με ουσιαστικές δυσκολίες, σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, για να χρηματοδοτηθεί η δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στον Τύπο, σε δέκα ημέρες.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Λουίτζι Καζέρο, απηχώντας την θέση Τρεμόντι, παρενέβη στην δημόσια συζήτηση με τόνο που δείχνει να μην αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης: «η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει κανένα είδος νομιμοποίησης ή ευνοϊκής ρύθμισης. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα είναι σαφέστατη», δήλωσε ο Καζέρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, Έμμα Μαρτσεγκάλια, η οποία θεωρεί ότι «κινήσεις αυτού του είδους, στέλνουν ένα σαφώς λανθασμένο μήνυμα, αφού κατά κάποιο τρόπο επιβραβεύονται οι πονηροί. Αντιθέτως, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να πληρώνουν φόρους και να σέβονται τους κανόνες, όλοι οι πολίτες».
Μένει να διαπιστωθεί, μέσα στην εβδομάδα, πώς θα μπορέσει η ιταλική κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πηγές για την ανάπτυξη.
Η Ένωση Βιομηχάνων πιέζει για την σύντομη έγκριση ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων. Ο Μπερλουσκόνι όμως αντέτεινε χρησιμοποιώντας ένα ιταλικό λαϊκό ρητό ότι δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις χωρίς κεφάλαια.