tromaktiko: Βενιζέλος: Συνεπές το κράτος αν πληρώνουν οι πληρώνουν οι πολίτες!

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: Συνεπές το κράτος αν πληρώνουν οι πληρώνουν οι πολίτες!



Διαβεβαιώσεις ότι το κράτος θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του και όσον αφορά στην πληρωμή μισθών και συντάξεων... παρέσχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι και οι πολίτες θα είναι συνεπείς στην καταβολή των φόρων (συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων φορολογικών μέτρων), αλλά και ότι η κρατική μηχανή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ερωτηθείς, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, και για το εάν η καθυστέρηση στην 6η δόση δημιουργεί προβλήματα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της από λήξεις τίτλων, και απέναντι στους πολίτες που εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό - μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, επιχορηγήσεις».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «για να υπάρχει προϋπολογισμός, πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες τους φόρους. Για φανταστείτε τι θα γίνει εάν δεν πληρωθούν οι φόροι».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. «Έχουμε κάνει υπολογισμούς σε σχέση με τις ταμειακές ροές. Οι υπολογισμοί είναι ασφαλείς», είπε. Ενώ, αμέσως μετά τη συνέντευξη, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι «τα ταμειακά αποθέματα φτάνουν μέχρι εκεί που φτάνουν».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, αρκεί να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και συστηματικοί».
Σχετικά με το εάν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την τρόικα, ο υπουργός είπε ότι εκτός από την 6η δόση, υπάρχουν, η αναμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και πολλά θέματα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Στα τελευταία, ενέταξε την αγορά εργασίας, το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων, τη μείωση των δαπανών στην κοινωνική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση και τη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς για την απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός απάντησε ότι «για τις συμβάσεις δεν έχω ασχοληθεί (λόγω και του Eurogroup), θα με ενημερώσει ο κ. Κουτρουμάνης και θα μιλήσω και εγώ με την τρόικα».

Ο υπουργός, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου, για καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και ότι «υπήρχε η ψευδαίσθηση ενός επιπέδου ζωής, με κορυφαία την ευθύνη του πολιτικού κόσμου».
Απέδωσε, όμως, αντιφάσεις στην κοινωνία, φέροντας ως παράδειγμα τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η κοινή γνώμη τάσσεται με συντριπτική πλειοψηφία, κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Όταν, όμως, αρχίζει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο περιορισμού του δημόσιου τομέα, χωρίς να θίγεται η μονιμότητα, δημιουργείται η αίσθηση της ανασφάλειας και υπάρχουν αντιδράσεις.
«Ας αποφασίσουμε τι ισχύει στη χώρα μας. Ας αποφασίσουμε πώς θέλουμε να πορευτούμε», δήλωσε εμφατικά. Επιτέθηκε ακόμη, εκ νέου ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την προσωπική επίθεση που δέχεται «από τον κ. Σαμαρά και τα ανεύθυνα και επιπόλαια φερέφωνά του».
Μιλώντας, παράλληλα, για πιθανές πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει ο ίδιος από τη λήψη σκληρών μέτρων, είπε «οφείλουμε να θυσιάζουμε το πολιτικό μας κεφάλαιο για να σωθεί ο τόπος».

Σχετικά με τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, αλλά και την αναβολή της συνεδρίασης της 13ης Οκτωβρίου για την έγκριση της 6ης δόσης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν υπήρξε απόφαση για συνεδρίαση στις 13 Οκτωβρίου, αλλά σκέψεις.
Κατά τον υπουργό, επίσης, τρία ήταν τα βασικά συμπεράσματα του χθεσινού Eurogroup:

Το τραπεζικό σύστημα και οι καταθέτες είναι απολύτως διασφαλισμένα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η Ελλάδα θα ανήκει πάντα στο ευρώ.
Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για default. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις από την Ελλάδα με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (ύψους 880 εκατ. ευρώ) και ότι, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα υπάρξει επωφελής μεσολάβηση ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), είπε ότι έχει λάβει απαντητικές επιστολές από τα υπουργεία Οικονομικών στο εξωτερικό και τις αξιολογεί.

«Η απόφαση της 21ης Ιουλίου έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Είναι ό,τι καλύτερο. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα λιγότερο από αυτά που προβλέπει η συμφωνία», σημείωσε.

Σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό «η ύφεση καθιστά αποδεκτό και εύλογο το να έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα που να εμφανίζει εφέτος απόκλιση από τον στόχο που έχει τεθεί.

Ό,τι κενό υπάρχει το 2011 θα διορθωθεί το 2012. Οι απόλυτοι αριθμητικοί στόχοι θα είναι ίδιοι. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δις. ευρώ το 2012».

Πρόσθεσε, όμως ότι «μπροστά μας έχουμε τρεις κρίσιμους μήνες. Εάν δεν έχουμε την ανάλογη συμπεριφορά των πολιτών, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στο να πετύχουμε όσα απαιτούνται».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!