Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει καταγγελλόμενο οικονομικό σκάνδαλο που απασχολεί εδώ και ένα μήνα περίπου μεγάλο επιστημονικό φορέα της Λέσβου.
Πρόκειται για «έλλειμμα» που βρέθηκε στα ταμεία του φορέα, το μέγεθος του οποίου δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαχειριστικός έλεγχος. Στο στόχαστρο βρίσκεται μια υπάλληλος του φορέα, η οποία έκανε προχθές απόπειρα αυτοκτονίας κάτω από την πίεση των όσων συζητούνται σε βάρος της. Η πλευρά της υπαλλήλου κάνει λόγο για «μηχανογραφικό λάθος» και «σκευωρία». Η διοίκηση του φορέα, από την άλλη μεριά, τηρεί «σιγή ιχθύος», για ένα θέμα για το οποίο ήδη βοά η κοινωνία της Μυτιλήνης και έχει μάλιστα φθάσει στο σημείο να απειλήσει μια ανθρώπινη ζωή.Είναι μια περίπτωση υπεξαίρεσης από υπάλληλο; Είναι μηχανογραφικό-λογιστικό λάθος; Ή μήπως πρόκειται για ένα βαθύτερο ζήτημα, οι πτυχές του οποίου αγγίζουν και προηγούμενες διοικήσεις, προηγούμενους ταμίες των Δ.Σ. του συγκεκριμένου επιστημονικού φορέα;
Αυτά είναι τα ερωτήματα, που ζητούν όλα επιτακτικώς απαντήσεις. Απαντήσεις που θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση τη σχετική με το «οικονομικό σκάνδαλο», που συζητείται παντού σε επίπεδο κουτσομπολιού στη Μυτιλήνη και χωρίς η διοίκηση του επιστημονικού αυτού φορέα να έχει κάνει επίσημη ενημέρωση ούτε στα μέλη του ούτε στην κοινωνία.
Οι πληροφορίες που κάθε τόσο διαρρέουν, ποικίλουν όσον αφορά στα ποσά και τις ευθύνες. Το βέβαιο είναι ότι έχει ανατεθεί διαχειριστικός έλεγχος σε λογιστή, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί. Η πλευρά της υπαλλήλου ανέθεσε ξεχωριστό έλεγχο, από τον οποίο – όπως λέγεται – όχι μόνο δεν προέκυψε έλλειμμα, αλλά βρέθηκε και πλεόνασμα! Μετά απ’ αυτό, φέρεται η υπάλληλος, μη αντέχοντας την πίεση των όσων λέγονται σε βάρος της εδώ και τόσο καιρό, να προσπάθησε προχθές να δώσει τέλος στη ζωή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο εκτός κινδύνου.
«Να μη φτάσουμε σε “ανθρωποφαγίες”, όταν υπάρχουν τα στοιχεία για να δείξουν με ασφάλεια την αλήθεια», δήλωσε στο «Ε» για το θέμα μέλος του επιστημονικού φορέα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, πάντως, που κάνουν λόγο για σκευωρία και θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό είναι μόνο η άκρη του νήματος για ν’ αποκαλυφθούν άλλα οικονομικά ζητήματα που αφορούν στο συγκεκριμένο φορέα.Οι άλλες πληροφορίες
Υπάρχουν, όμως, και άλλες πλευρές, που από την πρώτη στιγμή μιλούν για ευθύνη της υπαλλήλου και συνδέουν το γεγονός με το ότι τα τελευταία χρόνια έκανε φανερά άνετη ζωή.
Πολλές και διάφορες είναι μάλιστα οι πληροφορίες που «κυκλοφορούν» για τα ποσά. Στην αρχή γινόταν λόγος για 80.000 ευρώ, έπειτα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου «έδειξαν» μόνο για το 2011 περίπου 70.000 ευρώ κι ότι συνεχίζεται ο έλεγχος και για τα υπόλοιπα χρόνια. Άλλοι, πάλι, αναφέρουν ότι ήδη η υπάλληλος επέστρεψε μέρος του «ελλείμματος» και γίνεται προσπάθεια να «πέσουν οι τόνοι» από τη διοίκηση.
Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται εντόνως εδώ και αρκετό καιρό, και όταν φθάνει στο σημείο να οδηγεί έναν άνθρωπο σε απόπειρα αυτοκτονίας, τότε παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ιδιαίτερα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας έχουν πυκνώσει πλέον οι φωνές που ζητούν επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση για το τι ακριβώς τελικά συμβαίνει και κυρίως να γίνει έλεγχος των στοιχείων ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα. «Ο καθένας λέει τη δική του αλήθεια. Και όταν μάλιστα δεν υπάρχει και επίσημη ενημέρωση, κυκλοφορούν και πολλές φήμες, που κάνουν κακό», σχολίασε μέλος του συγκεκριμένου επιστημονικού φορέα.
————————–
Σημείωση Lesvosnews: σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα (3-10-2011) εφημερίδας ο επιστημονικός φορέας είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης