tromaktiko: Στο τραπέζι ακόμα και η κρατικοποίηση της Dexia από το Βέλγιο

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Στο τραπέζι ακόμα και η κρατικοποίηση της Dexia από το Βέλγιο



Η κρατικοποίηση του βελγικού βραχίονα της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia είναι μια πιθανότητα που εξετάζεται, δηλώνει η βελγική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που...
εντείνονται οι φόβοι για επέκταση της τραπεζικής κρίσης από την περιφέρεια στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από τρεις μήνες η Dexia είχε περάσει με επτυχία τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σήμερα, Τετάρτη, η μετοχή της ανέκαμψε (+4,1% στα 1,05 ευρώ), ωστόσο χθες έκλεισε με κατακόρυφη πτώση 22%. Στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις είχε χάσει το 34% της χρηματιστηριακής της αξίας.

«Μία από τις πιθανότητες για την εξυγίανση της Dexia Bank Belgium είναι να διασφαλίσουμε κάποια στιγμή ότι θα αναλάβει τον έλεγχό της η κυβέρνηση», δήλωσε στο βελγικό ραδιόφωνο ο Ύβ Λετέρμ.

Ο κ. Λετέρμ είπε επίσης ότι οι εγγυήσεις που σχεδιάζει να δώσει το βελγικό Δημόσιο στην Dexia δεν αποτελούν κίνδυνο για το Βέλγιο και ότι ενώ η κρατικοποίηση θα επηρέαζε το δημόσιο χρέος του Βελγίου, η αύξησή του θα ήταν «μάλλον περιορισμένη».

Νωρίτερα, την Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Φρανσουά Μπαρουέν είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης για τον γαλλογερμανικό όμιλο μέχρι την Πέμπτη.

Το βράδυ της Τρίτης, η βελγική κυβέρνηση ενέκρινε τη δημιουργία μιας τράπεζας επισφαλειών στην οποία θα μεταβιβαστούν τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία της Dexia.

Ειδικότερα, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «κακής τράπεζας» («bad bank») που θα στηρίζεται σε εγγυήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!