tromaktiko: FT: Κυρώσεις για τράπεζες που καταφεύγουν στο EFSF ή κρατικούς πόρους

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

FT: Κυρώσεις για τράπεζες που καταφεύγουν στο EFSF ή κρατικούς πόρους



Κυρώσεις, που περιλαμβάνουν την αναγκαστική αναδιάρθρωση και - στη χειρότερη περίπτωση - τη συντεταγμένη διάλυσή τους, θα αντιμετωπίσουν όσες ευρωπαϊκές τράπεζες αναζητήσουν χρηματοδότηση από... κρατικούς πόρους ή από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

«Μια προγραμματισμένη αναδιάρθρωση/διάλυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» είναι «απαραίτητη προϋπόθεση», αναφέρεται στο έγγραφο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του ΕΤΧΣ, το οποίο θα συζητηθεί μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ένα έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 80 δισ. ευρώ, αν καταγράψουν στις τρέχουσες τιμές τα κρατικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς τους (core tier 1) αυξηθεί στο 9%.

Τραπεζίτες αναφέρουν, προσθέτει η εφημερίδα, ότι οι αυστηροί όροι για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μπορεί να αποθαρρύνουν τις τράπεζες από τα να ζητήσουν δημόσια στήριξη και να τις οδηγήσουν αντί τούτου να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα δημόσια κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών εμπίπτουν στους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, μπλοκάροντας έτσι μια ευνοϊκότερη μεταχείριση των πιστωτικών ιδρυμάτων στο επικείμενο γύρο ανακεφαλαιοποιήσεων.

Για να ζητήσουν οι τράπεζες «ενέσεις» από τον ΕΤΧΣ πρέπει να είναι «συστημικά σημαντικές ή να αποτελούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». «Ο κανόνας είναι ότι κάθε επωφελούμενο ίδρυμα θα υπόκειται σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ανάλογο με το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας που λαμβάνει», αναφέρουν οι κατευθυντήριες γραμμές, προσθέτοντας ότι ο σκοπός είναι «να περιορισθεί, στο μέγιστο βαθμό, η στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Το κόστος των δανείων χρηματοδότησης των τραπεζών από το ΕΤΧΣ θα είναι συνεπές με το κόστος των δανείων που χορηγεί το Ταμείο στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!