Η Royal Bank of Scotland είναι η τράπεζα που έλαβε το 2009 το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης από την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν. Χθες, εξάλλου, η Τράπεζα της Αγγλίας σε μια μη αναμενόμενη παρέμβαση, προχώρησε σε τόνωση της οικονομίας με 75 δισ. στερλίνες
Είναι η δεύτερη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας μετά το 2009, που έριξε στην αγορά 240 δισ. στερλίνες. Τη φορά αυτή το νέο χρήμα, κίνηση γνωστή ως quantitative easing, θα φθάσει τα 75 δισ. στερλίνες και θα κατευθυνθεί στην αγορά ομολόγων των τραπεζών.
Στόχος η αναζωογόνηση της οικονομίας που το τελευταίο εξάμηνο δοκιμάζεται από μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας Μέρβιν Κινγκ, εξέφρασε τους φόβους του ότι η Βρετανία βρίσκεται στην δίνη μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προκαλείται από το δράμα της ευρωζώνης και τη στασιμότητα της αμερικανικής οικονομίας.
«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού» τόνισε ο κ. Κινγκ και προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες πως αν δεν αντιμετωπίσουν δυναμικά την κρίση χρέους της περιφέρειας, οδηγούμαστε «σε νέο ολέθριο, αυτή τη φορά, κύκλο ύφεσης».
Όσον αφορά τους φόβους ότι η παρέμβασή του πιθανόν να αυξήσει τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 4,5%, ο κ. Κινγκ εκτίμησε πως ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα και πως θα ήταν δογματισμός εν ονόματι του πληθωρισμού να καταστραφεί η οικονομία.
Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας, είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των μετοχών στο Σίτι, ενώ την ικανοποίηση του εξέφρασε σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα.