Ο συνιδρυτής της Apple, που θεωρήθηκε το μεγαλύτερο «μυαλό» του πλανήτη, αξιοποιώντας την τεχνολογία για να διευκολύνει την καθημερινότητά μας, και επινοώντας κάθε φορά και κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, έφερε τον σύγχρονο κόσμο πιο κοντά στο μέλλον.
Μας επέτρεψε να δούμε πως θα μπορούσε να είναι το μέλλον, μέσα από την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, ή αγγίζοντας ένας υπολογιστή. Έγινε ο ίδιος, το ζωντανό παράδειγμα του πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, αν δεν μένει στάσιμος, αν σκέφτεται διαφορετικά, αν τολμά να αμφισβητήσει τον εαυτό του, αν αναζητεί απαντήσεις προτού καν σκεφτεί ποια είναι η ερώτηση.
Η είδηση του θανάτου του Στιβ Τζομπς συγκλόνισε την Αμερική, και έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου. Τον είπαν πρωτοπόρο και οραματιστή. Ήταν εκείνος που διαμόρφωσε την ατζέντα για την τεχνολογία του επόμενου αιώνα.
Ο Στιβ Τζομπς πέρασε στην κατηγορία των λίγων και εκλεκτών, το έργο των οποίων θεωρείται σχεδόναπίθανο να καταφέρει κάποιος διάδοχος έστω και να πλησιάσει. Τον παρομοίασαν με τον Μπετόβεν, και τον Μότσαρντ, με τον Ντα Βίντσι και τον Πικάσο. Υπήρξε άλλωστε ο κατεξοχήν υπέρμαχος της δημιουργικής υπεροχής που μπορεί κανείς να συναντήσει στην απλότητα. Μια αύρα που διαπέρασε όλες τις ιδέες του.
Η Αμερική κοιμήθηκε δακρύζοντας. Ποιος ξέρει, μπορεί να έχουν δακρύσει ακόμη και οι οθόνες των υπολογιστών. Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, αφιέρωσε μια βαθιά υπόκλιση στον μεγάλο αντίπαλό του. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι του χώρου.
Μάλλον όμως κανείς δεν κατάφερε να περιγράψει τη στιγμή όπως ο Μπαράκ Ομπάμα: «Ήταν αρκετά γενναίος ώστε να σκέφτεται διαφορετικά. Πίστεψε ότι είχε τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Και απέδειξε ότι διέθετε το ταλέντο για να το κάνει. Η ανθρωπότητα έχασε έναν οραματιστή. Και ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον Στιβ Τζομπς από το γεγονός ότι ο κόσμος έμαθε την είδηση για τον θάνατό του, μέσα από τις συσκευές που ο ίδιος εφηύρε». Και έτσι ήταν. Αντίο…
http://www.statesmen.gr/