προωθώντας ειδική τροπολογία για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η σχετική τροπολογία έχει ήδη συνταχθεί και αναμένεται να περιληφθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Βασική διάταξη της νέας τροπολογίας είναι η ανάθεση της αρμοδιότητας για αδειοδότηση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει στην ισχύουσα σήμερα διαδικασία των δημοπρασιών, παγώνοντας τις σχετικές επενδύσεις. Απώτερος στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, καθώς η εγκατάστασή τους μπορεί να εκτοξεύσει πραγματικά τον αριθμό των ΜW που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι 11 περιοχές
Από τις αρχές του 2010, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χωροθετήσει έντεκα περιοχές όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα. Πρόκειται για τον θαλάσσιο χώρο στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, του Αη Στράτη, της Θάσου, της Καρπάθου, της Κέρκυρας, της Κύμης, της Λευκάδας, της Λήμνου, των Πεταλιών Αττικής, της Σαμοθράκης και του Φαναρίου Καβάλας.
Οι συγκεκριμένες περιοχές πληρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, καθώς έχουν μεγάλο αιολικό δυναμικό και σχετικά μικρό θαλάσσιο βάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον για έξι από τις έντεκα περιοχές, με το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως να επιφυλάσσεται για περαιτέρω επιβεβαίωση.
Επιστήμονες και παράγοντες του κλάδου της ελληνικής αιολικής ενέργειας δηλώνουν ότι οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το κορυφαίο αιολικό δυναμικό του Αιγαίου.
Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στη στεριά, όπου τα φυσικά εμπόδια ανακόπτουν τη ροή του ανέμου, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη θάλασσα μπορεί να εξασφαλίσει πολύ πιο σταθερή και μεγάλη ενεργειακή απόδοση, καθώς οι άνεμοι πνέουν με μεγαλύτερες ταχύτητες.
Ενεργειακός κόμβος
«Η Ελλάδα οφείλει να παίξει το χαρτί των υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, το Αιγαίο μπορεί να εξελιχθεί στον νέο ενεργειακό κόμβο της χώρας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Παπασταματίου, εξηγώντας πως, παρά το μεγάλο κόστος της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θάλασσα, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα αποτελούν μια αξιόπιστη και αποδοτική επένδυση. «Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες παρουσιάζουν δεδομένες τεχνικές ευκολίες. Στη θάλασσα μπορεί κάποιος να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ποσότητα της ενέργειας που θα παραχθεί.
Η εμπειρία του εξωτερικού μάς έχει δείξει ότι όλα αυτά τα πάρκα είναι πολύ μεγάλου μεγέθους, από 300 MW και πάνω. Αυτό γίνεται κυρίως για να αποπληρωθεί το υψηλό κόστος κατασκευής των θαλάσσιων αιολικών πάρκων», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Η μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας έχει στρέψει δεκάδες χώρες του κόσμου στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια αιολική ισχύς, που είναι εγκαταστημένη σε θάλασσα, ξεπερνά τα 2,9 GW. Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης που γνωρίζει η συγκεκριμένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας είναι ότι μέσα στο 2012 αναμένεται να λειτουργήσουν θαλάσσια πάρκα ισχύος 2,7 GW, ενέργεια σχεδόν διπλάσια της σημερινής.
Στην Ελλάδα, η έλλειψη θαλάσσιων αιολικών πάρκων οφείλεται στο μεγάλο βάθος των ελληνικών θαλασσών. «Στη Βαλτική ή τη Βόρεια θάλασσα τα βάθη παραμένουν μικρά, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά, κάτι που δυσκόλευε εξαιρετικά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μέχρι πρόσφατα. Με τις νέες τεχνολογίες, ωστόσο, το πρόβλημα αυτό έχει ξεπεραστεί, καθώς τώρα οι ανεμογεννήτριες μπορούν να εγκατασταθούν σε βάθος 50, 40 ή ακόμη και 30 μέτρων», δηλώνει ο Π. Παπασταματίου.