στο να καθυστερεί το παιδί τους να πει τις πρώτες του λέξεις, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, οι έγκυοι που δεν λαμβάνουν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διπλασιάζουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν τα παιδιά τους σημαντική καθυστέρηση στον λόγο τους.
Εξετάζοντας συμπληρώματα και λέξεις
Στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 40.000 γυναίκες από τη Νορβηγία, από τις οποίες (ενόσω βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης τους) ζητήθηκε να δηλώσουν ποια συμπληρώματα λάμβαναν τέσσερις εβδομάδες πριν τη σύλληψη και ποια οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη.
Τρία χρόνια αργότερα, οι ερευνητές επανήλθαν εξετάζοντας αυτή τη φορά τη λεκτική ικανότητα των παιδιών, όπως π.χ. πόσες λέξεις μπορούσαν να συνδέσουν μεταξύ τους σε μια πρόταση.
Τα παιδιά τα οποία χρησιμοποιούσαν μία λέξη τη φορά για να επικοινωνήσουν, ή επικοινωνούσαν σε μια δική τους ακαταλαβίστικη γλώσσα, παρουσίαζαν κατά τους ειδικούς σοβαρή λεκτική καθυστέρηση.
Ανάμεσα σε 1.000 παιδιά, των οποίων οι μητέρες λάμβαναν κατά την εγκυμοσύνη φυλλικό οξύ, μόνο τέσσερα εμφάνιζαν λεκτική καθυστέρηση. Στην περίπτωση των μητέρων όμως που δεν λάμβαναν φυλλικό οξύ, ο αριθμός αυτός αυξανόταν στα εννιά παιδιά ανά 1.000.
«Η λήψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι σημαντική μόνο για την γέννηση του παιδιού αλλά και για τη μετέπειτα ανάπτυξή του» αναφέρει η δρ Έζρα Σούσερ.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ειδικοί έλαβαν υπόψη και παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το μορφωτικό επίπεδο και η οικογενειακή κατάσταση των εθελοντριών.
Απαραίτητες περαιτέρω μελέτες
Όπως επισημαίνουν παρόλα αυτά οι ερευνητές μέσα από σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association» τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι η το φυλλικό οξύ από μόνο του προλαμβάνει την λεκτική καθυστέρηση και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.
«Ξεκάθαρα παίζει έναν ρόλο για την ανάπτυξη του εμβρύου που ξεκινάει στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης» σχολιάζει με τη σειρά της η δρ. Ούσα Ραμακρισνάν, ερευνήτρια σε θέματα μητρικής και παιδικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Έμορι, στην Ατλάντα.
«Προσωπικά πιστεύω ότι τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ήδη γνωστές ευεργετικές ιδιότητες του φυλλικού οξέος» καταλήγει η ειδικός.