tromaktiko: 10 χρόνια Νατοϊκής κατοχής και αμερικανικών αγριοτήτων στο Αφγανιστάν

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

10 χρόνια Νατοϊκής κατοχής και αμερικανικών αγριοτήτων στο Αφγανιστάν



Οι παρακάτω ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πιστεύουμε ότι είναι ενδεικτικές του καθεστώτος στυγνής κατοχής που έχουν επιβάλλει οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις... στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ακολουθώντας όμως ανοικτά τρομοκρατικές μεθόδους, συνδυασμένες με ανήκουστες κτηνώδεις ενέργειες των Μισθοφόρων του ΝΑΤΟ. Η Αντίσταση αποτελεί έναν παράγοντα που πρέπει να λάβουν καλά υπόψη τους οι κατοχικές δυνάμεις, που με την ασύλληπτη βία τους τροφοδότησαν την αναδημιουργία των Ταλιμπάν, ενώ δεν λείπουν και οι «λάθος» συγκρούσεις, με θύματα μεταξύ των Αφγανικών Ταγματασφαλίτικων δυνάμεων, που εισπράττουν και αυτές το μερίδιο που τους αναλογεί από τη δολοφονική μανία των αμερικανικών και νατοϊκών μισθοφορικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο επομένως αυτού του κατοχικού καθεστώτος δύο αξιωματικοί της αφγανικής Αστυνομίας σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε σύγκρουση με στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν νυχτερινή επιδρομή νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, δήλωσε περιφερειακός επικεφαλής της Αστυνομίας. Το περιστατικό σημειώθηκε όταν οι στρατιώτες, που πραγματοποιούσαν νυχτερινή επιδρομή για την οποία δεν είχε υπάρξει συντονισμός με την αφγανική αστυνομία, αγνόησαν τις εντολές να σταματήσουν όταν εντοπίστηκαν από αξιωματικούς της αστυνομίας στην επαρχία Γάζνι, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας της Γάζνι Ζοραουάρ Ζάχιντ.

Δίπλα όμως στα επίσημα εγκλήματα πολέμου των νατοϊκών δυνάμεων, που δεν το έχουν σε τίποτε με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους να βομβαρδίζουν και να δολοφονούν δυστυχείς αμάχους, χωρίς καμιά συνέπεια, προσθέτονται τα κανιβαλικά περιστατικά με δράστες τους ίδιους και πάλι Μισθοφόρους, που παίρνουν πρωτοβουλίες.

Ακόμη είναι σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη από τα όσα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης του Αμερικανού επιλοχία Κάλβιν Γκιμπς που είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, καθώς ήταν ο εγκέφαλος μιας πενταμελούς «φονικής ομάδας» που δολοφόνησε τουλάχιστον 3 Αφγανούς αμάχους κρατώντας δάχτυλα, δόντια και οστά ποδιών των θυμάτων ως τρόπαιο πολέμου! Ο 25χρονος Κάλβιν Γκιμπς είναι ένας από τους 5 στρατιώτες της Ταξιαρχίας Stryker που κατηγορούνται για δολοφονία. Συνολικά 12 στρατιώτες κατηγορήθηκαν για αγριότητες που διέπραξαν στο Αφγανιστάν. Το λάθος των μελών της «φονικής ομάδας» ήταν ότι κάπνιζαν χασίς παρουσία ενός νεοσύλλεκτου και ότι τον ξυλοκόπησαν όταν αυτός κατήγγειλε το περιστατικό. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι δολοφονίες ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια της έρευνας για τον ξυλοδαρμό.

Τα παραπάνω περιστατικά αποδεικνύουν το αδιέξοδο της ιμπεριαλιστικής κατοχής. Πλέον, εκτός της δοτής κυβέρνησης του άθλιου απατεώνα και διεφθαρμένου Καρζάι και των πολέμαρχων-εμπόρων ναρκωτικών κανείς δε θέλει το ΝΑΤΟ. Αυτή η γενικευμένη λαϊκή άρνηση υποταγής αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Αντίστασης. Οι Ταλιμπάν και οι υπόλοιπες αντάρτικες ομάδες χτυπούν παντού, ακόμη και στα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία, αναγκάζοντας τις κατοχικές δυνάμεις να συνδιαλλαγούν μαζί τους.

Πρόσφατα, έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν και ακόμη 15, στην πλειοψηφία τους πολίτες, τραυματίστηκαν από τις συντονισμένες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Οι σημερινές επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν τη διαδικασία «μεταβίβασης» της ευθύνης για την ασφάλειας της χώρας από το ΝΑΤΟ στις αφγανικές δυνάμεις που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, δήλωσε από την πλευρά του ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Ο Αφγανός πρόεδρος «καταδίκασε έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις» που εξαπολύθηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Καμπούλ. «Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης και δεν μπορούν να επηρεάσουν την αποφασιστικότητα του λαού να πάρει στα χέρια του την ευθύνη για τα ζητήματα της χώρας του, αντίθετα δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν αυτή την αποφασιστικότητα», υπογράμμισε ο Καρζάι.

Εξάλλου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να «τρομοκρατηθούν» από τη «δειλή» επίθεση που σημειώθηκε με αυτοπροωθούμενες ρουκέτες και ελαφρά όπλα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ. «Οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία δε θα τρομοκρατηθούν από αυτού του είδους τις δειλές επιθέσεις», δήλωσε η Κλίντον. «Θα είμαστε προσεκτικοί, όμως θα εξακολουθήσουμε» να εργαζόμαστε στη χώρα «με ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος της πρεσβείας δεν ήταν θύμα της επίθεσης.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf) ανακοίνωσε ότι απαντά στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν με στόχο κυρίως τα κεντρικά της γραφεία, την αμερικανική πρεσβεία και το αρχηγείο της αστυνομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας Καμπούλ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απώλειες στις δυνάμεις της.

Εξάλλου ένας καμικάζι προσπάθησε να εισβάλει στο αρχηγείο της συνοριακής αστυνομίας στα δυτικά της Καμπούλ, όμως σκοτώθηκε από τις αφγανικές δυνάμεις, επεσήμανε ο Ζάχιρ. Ένας άλλος καμικάζι επίσης σκοτώθηκε από την αφγανική αστυνομία στην περιοχή της Καμπούλ Καρτ-ε-Σέι που βρίσκεται κοντά στο κοινοβούλιο και τη ρωσική πρεσβεία.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν στέλνουν μήνυμα ότι οι όποιοι σχεδιασμοί και συμφωνίες θα πρέπει να τους συμπεριλάβουν. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από δύο πυραύλους που έπληξαν την Καμπούλ, ο ένας εκ των οποίων έπεσε κοντά στο ξενοδοχείο Intercontinental, στην περιοχή όπου πραγματοποιείται η Λόγια Ζίργκα, η μεγάλη παραδοσιακή συνέλευση στο Αφγανιστάν, που θα συζητούσε το μέλλον των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, με τη συμμετοχή 2.000 εκπροσώπων από 34 επαρχίες της χώρας.

Σε Αδιέξοδο ΝΑΤΟ και Αμερικανοί

Η πληθώρα των δημοσιευμάτων είναι άκρως διαφωτιστική. Μετά από 10 χρόνια ένοπλων συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από την επίτευξη των αρχικών τους στόχων, αναφέρει ο απόστρατος Στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, πρώην διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον πόλεμο έχοντας υπόψη μία «τρομακτικά απλοϊκή» άποψη, δίχως τις γνώσεις που θα οδηγούσαν τον πόλεμο του Αφγανιστάν στην επιθυμητή εξέλιξη για τις ΗΠΑ.

Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 επί Αμερικανικού εδάφους, ήταν το έναυσμα για την επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία», στόχος της οποίας ήταν ο εντοπισμός του Οσάμα Μπιν Λάντεν και η εξόντωση των Ταλιμπάν. Στόχος που επετεύχθη, χρησιμοποιήθηκε προπαγανδιστικά από τη «φιλελεύθερη» κυβέρνηση Ομπάμα, χωρίς όμως να προχωρήσει στην απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Αντίθετα ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ιράν με την συνδρομή πάντα του κράτους τρομοκράτη Ισραήλ, κάνοντας χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο τα τελευταία 5 χρόνια ενώ οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις μετρούν τουλάχιστον 2.500 απώλειες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί. Ο Πολ Γουντ, ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, λέει ότι οι Δυτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι τα φαινόμενα βίας θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές του Αφγανιστάν, ακόμα και μετά την απόσυρση του ΝΑΤΟ από τη χώρα το 2014, ενώ χωρίς μία ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν, είναι απίθανο να δοθεί τέλος στον πόλεμο.

Η μακρόχρονη σύγκρουση στο Αφγανιστάν ήδη έχει ξεπεράσει το Βιετνάμ και χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ. Προτού αναγκαστεί σε παραίτηση, με αφορμή μία συνέντευξη που παραχώρησε σε περιοδικό, ο Μακ Κρίσταλ είχε δηλώσει ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν ελάχιστα πιο μπροστά από τα «μισά του δρόμου προς την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων τους». Το δυσκολότερο έργο ήταν «η δημιουργία μίας νόμιμης κυβέρνησης που θα έπειθε τους Αφγανούς πολίτες ότι είναι ικανή να περιορίσει την επιρροή των Ταλιμπάν και να εξισορροπήσει την κατάσταση στη χώρα». «Ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα γνωρίζουμε αρκετά», τονίζει ο Μακ Κρίσταλ. «Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε μια πολύ επιφανειακή κατανόηση της κατάστασης και μια τρομακτικά απλοϊκή άποψη της πρόσφατης ιστορίας των τελευταίων 50 ετών».

Η επιλογή της Αμερικής να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν αποκωδικοποιήθηκε ως άσκηση του δικαιώματός της να υπερασπιστεί τον εαυτό της, μετά την 9/11. Ωστόσο η εισβολή στο Ιράκ δύο χρόνια αργότερα «άλλαξε την άποψη του Μουσουλμανικού κόσμου για την προσπάθεια της Αμερικής» και είχε ως αποτέλεσμα την «εκτροπή στρατιωτικών πόρων που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί διαφορετικά».

Τα σχόλια του Μακ Κρίσταλ έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω όσα υποστηρίζουν ομάδες βοήθειας, οι οποίες κάνουν λόγο για ελάχιστες πραγματικές βελτιώσεις στις συνθήκες που επικρατούν στο Αφγανιστάν. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στον Οργανισμό Αρωγής προς τους Αφγανούς, αναφέρουν ότι τα 57 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί προς το Αφγανιστάν, έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα οφέλη, ωστόσο αυτά δεν οδηγούν πάντοτε σε ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μεγάλου μέρους του τοπικού πληθυσμού.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα, το 80% των Αφγανών έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σε σύγκριση με το 9% του 2001, πολλές από τις ολοκαίνουργιες κλινικές συχνά είναι κλειστές ή ελλιπώς εξοπλισμένες, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας. «Πίσω από τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται εικόνες ανθρώπων που αγωνίζονται να φτάσουν σε κλινικές οι οποίες όμως δεν διαθέτουν φάρμακα ή γιατρούς. Τα παιδιά στο σχολείο δεν έχουν βιβλία, ούτε υπάρχουν κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας», δήλωσε ο διευθυντής της ομάδας βοήθειας ACBAR, Anne Garella. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης τη χειρότερη ξηρασία εδώ και μια δεκαετία, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να εκτιμά ότι 2.600.000 άνθρωποι αναμένεται να χρειαστούν βοήθεια.

Η μακρόχρονη επέμβαση των νατοϊκών και αμερικανικών δυνάμεων μπορεί να ενίσχυσε καταλυτικά τις πολεμικές βιομηχανίες, να ικανοποίησε τους γεωστρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ σε μια ζώνη έντονου ανταγωνισμού με Ρωσία και κυρίως την Κίνα, αλλά το τίμημα παραμένει βαρύ για τον Αφγανικό λαό και τον αγρίως φορολογούμενο αμερικανό εργαζόμενο και φορολογούμενο.

Εμείς καλούμε ξανά τη μαύρη συγκυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ να απομακρύνει άμεσα τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν στο πλαίσιο των επεμβαΤικών-κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Diktiospartakos.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!