tromaktiko: Στον δρόμο της εξαθλίωσης 18 εκ. ευρωπαίοι!

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Στον δρόμο της εξαθλίωσης 18 εκ. ευρωπαίοι!



Σημαντικές περικοπές στην χρηματοδότηση προγραμμάτων επισιτιστικών βοηθημάτων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από πρωτοβουλία έξι κρατών μελών που... είναι καθαροί συνεισφορείς στον προϋπολογισμό, μεπρωταγωνιστή τη Γερμανία.

Η χρηματοδότηση των βοηθημάτων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) της ΕΕ συνεισφέρει τα μέγιστα στην παροχή τροφίμων σε 18 εκατομμύρια φτωχούς ευρωπαίους πολίτες και οι περικοπές θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές.

Ύστερα από επιτυχή προσφυγή της Γερμανίας και Σουηδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Κοινοτήτων(ΔΕΚ), η Επιτροπή έχει αναγκαστεί να μειώσει το μερίδιο του προϋπολογισμού της ΚΑΠ που θα παρέχεται για την επισιτιστική βοήθεια από 480 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 113 εκατομμύρια από το 2012.

Οι Γερμανοί τονίζουν πως η κοινωνική πολιτική αποτελεί ευθύνη εθνικού επιπέδου και όχι ευρωπαϊκού,στέλνοντας μηνύματα για το ρόλο της ΕΕ στην κοινωνική συνοχή.

Οι περικοπές δεν θα μπορούσαν να είχαν έρθει σε χειρότερη στιγμή καθώς η ανεργία και ο αριθμός των άστεγων ανεβαίνει καθημερινά, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη κριτική από τις οργανώσεις των πολιτών αλλά και την πλειοψηφία των κρατών μελών.

«Είναι απαράδεκτο σε καιρό οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Ευρώπη να κόβει κονδύλια από τους εξαθλιωμένους. Αυτό δεν έχει λογική και είναι άδικο», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Γεωργίας, Μπρούνο Λε Μερ.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας(PEAD) ήταν μια πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ το 1998. Το πρόγραμμα οργανώνει τη συγκέντρωση αγροτικών πλεονασμάτων στην Ευρώπη και τα διανέμει σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις για να τροφοδοτούνται οι φτωχοί και πεινασμένοι πολίτες της Ευρώπης.

Η εφαρμογή της ΚΑΠ αύξησε την αποδοτικότητα της αγροτικής πολιτικής στην Ευρώπη, μειώνοντας τα διαθέσιμα πλεονάσματα. Για να καλυφθεί το κενό στα αποθέματα τροφίμων των επισιτιστικών οργανώσεων, η ΚΑΠ παραχωρεί 500 εκατομμύρια το χρόνο από τον προϋπολογισμό της για την αγορά τροφίμων και κάλυψη των αναγκών.

Στην Ευρώπη εκτιμάται πως υπάρχουν 79 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούνε κάτω από το όριο της φτωχιάς και τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται αποτελούν την καθημερινή διατροφή μεγάλης μερίδας φτωχών πολιτών σε 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα θα εξαρτώνται περισσότερο από τα πλεονάσματα από τον αγροτικό τομέα κάτι που θα μειώσει τα αποθέματα των οργανώσεων κατά 80%, εκθέτοντας τους φτωχούς πολίτες της Ευρώπης στην εξαθλίωση.

«Υπάρχουν 80 εκατομμύρια άτομα που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχιας και αποτελούν από μόνοι τουςτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κράτος. Είναι αδύνατο να αρνηθούμε αυτήν την πραγματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ονειρευόμαστε εξελιγμένους μηχανισμούς για να κτίσουμε ευρωπαϊκή συνοχή και να διασώζουμε τις τράπεζες. Το να επαναφέρουμε το πρόγραμμα, ολόκληρο ή εν μέρει, σε εθνικό επίπεδο, σημαίνει πως δεν υπάρχει πια αλληλεγγύη«, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων, Αλέν Σιουζέ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!