tromaktiko: Ν. Αφρική: Αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Τζ. Μαλέμα

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ν. Αφρική: Αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Τζ. Μαλέμα



Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), που κυβερνά τη Νότια Αφρική, ανέστειλε σήμερα για πέντε χρόνια τη συμμετοχή του αρχηγού του Συνδέσμου Νεολαίας του κόμματος Τζούλιους Μαλέμα ο οποίος κρίθηκε... ένοχος ότι σπείρει διχόνοια στο κόμμα.

Η απόφαση του ANC συνιστά σημαντικό πλήγμα στην πολιτική σταδιοδρομία του στελέχους αυτού και της προσπάθειάς του για την εθνικοποίηση των ορυχείων της Νότιας Αφρικής που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας στον κόσμο.

Το νοτιοαφρικανικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη μετά την είδηση για την αναστολή της συμμετοχής στο κόμμα του 30χρονου Μαλέμα. Το ραντ ενισχύθηκε επίσης ελαφρά μετά την ανακοίνωση.

Ο Ντέρεκ Χάνεκομ, επικεφαλής της πειθαρχικής επιτροπής του ANC, δήλωσε πως ο Μαλέμα βρέθηκε ένοχος ότι δημιουργεί σοβαρές διαιρέσεις στο κόμμα και ότι το δυσφημεί στην κοινή γνώμη.

Η αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Μαλέμα αναμένεται ότι θα βοηθήσει επίσης να ανοίξει ο δρόμος για να εξασφαλίσει ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα μια δεύτερη θητεία επικεφαλής του ANC -και συνεπώς ως προέδρου της χώρας- κατά το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί σ' ένα χρόνο.

Ωστόσο η απροσδόκητα αυστηρή ποινή που επιβλήθηκε στον Μαλέμα, ο οποίος έχει σημαντική δύναμη στο ANC, μπορεί να προκαλέσει αντίδραση κατά του Ζούμα.

Στελέχη του ANC υποστηρίζουν πως ο Μαλέμα συμμετέχει σε μια συνωμοσία για να αντικατασταθεί ο Ζούμα με έναν ηγέτη που θα βλέπει θετικότερα την επιθυμία του Συνδέσμου Νεολαίας να εθνικοποιηθούν τα ορυχεία και να κατασχεθούν αγροκτήματα που ανήκουν σε λευκούς για να διανεμηθούν σε ακτήμονες μαύρους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!