χρηματοπιστωτικής κρίσης μέσα σε δέκα μήνες και αναφέρει ότι τους Σ.Μπερλουσκόνι και Γ.Παπανδρέου δεν έδιωξαν τα οργισμένα πλήθη, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές.
Θύματα των αγορών είχαν πέσει οι Κόουεν της Ιρλανδίας, Σόκρατες της Πορτογαλίας, Ραντιτσόβα της Σλοβακίας και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε δέκα ημέρες, στον κατάλογο θα προστεθεί και ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο της Ισπανίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Ο Νικολά Σαρκοζί βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει, ενώ και η Ανγκελα Μέρκελ έχει συγκεντρώσει μια σειρά εκλογικών αποτυχιών.
Η Ιστορία, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα στο σημερινό κύριο άρθρο της, θα θυμάται τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησαν από την εξουσία ο Μπερλουσκόνι και ο Παπανδρέου.
Δεν τους έδιωξαν τα οργισμένα πλήθη, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές, υποστηρίζει η εφημερίδα.
Η χαριστική βολή δόθηκε στις Κάννες από το γαλλογερμανικό δίδυμο, που έχει αναγορευτεί σε «διευθυντήριο» της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, η εφημερίδα αναφέρει ότι παρατηρείται και στις δύο χώρες ένα παράδοξο.
Στην Αθήνα, φαίνεται να διαγράφεται μια εθνική ενότητα, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδιανόητη. Στη Ρώμη, οι Ιταλοί απαλλάσσονται από έναν αδίστακτο μεγαλομανή που κάθε μέρα κατέστρεφε όλο και περισσότερο την αξιοπιστία τους.
Ωστόσο, άλλες εφημερίδες δεν είναι τόσο αισιόδοξες και φοβούνται ότι παρ'όλο που ο Μπερλουσκόνι αποχωρεί από την εξουσία, θα εξακολουθήσει να ελίσσεται από τα παρασκήνια.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί απλώς να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. «Ο Ναπολιτάνο τον ανάγκασε να ανακοινώσει ότι θα φύγει μετά την ψήφιση του νόμου για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη;» διερωτάται η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Il Fatto.
Ο ίδιος ο πρόεδρος διευκρινίζει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού είναι αμετάκλητη. Όμως η προοπτική των πρόωρων εκλογών που επιδιώκει ο Μπερλουσκόνι δημιουργεί ερωτήματα.
«Στις κάλπες! Στις κάλπες!» φώναζε την Τετάρτη η δεξιά εφημερίδα Libero, ενώ η Il Foglio, την οποία διευθύνει ο πρώην εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι Τζουλιάνο Φεράρα, έγραψε ότι ο Μπερλουσκόνι «παραιτείται, αλλά δεν εγκαταλείπει τη μάχη».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός όρισε ήδη τον διάδοχό του: τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο. Όπως επισημαίνει όμως ο οικονομολόγος Φραντσέσκο Τζαβάτσι, «η προοπτική των πρόωρων εκλογών τρομάζει τους επενδυτές, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση που θα παραμείνει στη θέση της για τουλάχιστον ένα χρόνο και θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης».