tromaktiko: Φιάσκο της Ε.Ε. με τις εξαγγελίες για αυστηρότερους κανόνες στους Οίκους αξιολόγησης

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Φιάσκο της Ε.Ε. με τις εξαγγελίες για αυστηρότερους κανόνες στους Οίκους αξιολόγησης



Ως φιάσκο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δήθεν περιβόητες εξαγγελίες της Ε.Ε. για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, οι οποίες και αναμένονταν χθες. Έτσι η Ε.Ε. όχι μόνο δεν πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς είχαμε αναφέρει, αλλά ουσιαστικά έκανε πίσω σε όλες τις προτάσεις, μένοντας μόνο στα λόγια και τις προειδοποιήσεις προς τους οίκους αξιολόγησης.

Μάλιστα, κύκλοι της Ε.Ε. έφτασαν σε σημείο να αναφέρουν ότι το timing για την Ε.Ε. δεν είναι κατάλληλο να συγκρουστεί με τους οίκους αξιολόγησης, λόγω φυσικά της κρίσης χρέους και της πιθανότητας υποβαθμίσεων ως απάντηση.

Συγκεκριμένα, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να ακολουθούν αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας, να υιοθετήσουν διαφανέστερες διαδικασίες αξιολόγησης και να πληρώνουν για τα λάθη τους», δήλωσε ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες της ΕΕ επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ πρόσθεσε ότιθα ήθελε να δει «να αυξάνεται ο ανταγωνισμός στον επιχειρηματικό αυτό κλάδο». Επίσης, ο επίτροπος μίλησε για την ανάγκη να τεθούν οι Οίκοι υπό ένα καθεστώς λειτουργίας που θα διέπεται από αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαρνιέ πρότεινε την εκχώρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της δυνατότητας να απαγορεύει τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών για χρονική διάρκεια δύο μηνών, εφόσον οι χώρες αυτές διαπραγματεύονται με τους ξένους δανειστές τους σχέδια διάσωσης. Όμως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Επιτροπή ως υποβολιμαία της ανεξαρτησίας των οίκων, αν και ο επίτροπος την υπερασπίστηκε σθεναρά και είπε ότι θα την επαναφέρει.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Standard and Poor's Μάρτιν Ουίν δήλωσε “Υποστηρίζουμε την αύξηση του ανταγωνισμού και τη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης των κρινομένων από την αξιολόγηση των Οίκων. Αλλά να προσθέσουμε νέους κανόνες δημιουργώντας ένα πλαίσιο λειτουργίας που παραπέμπει σε άλλα ρυθμιστικά καθεστώτα, θα έχει ως συνέπεια να πληγούν οι Οίκοι ως παγκόσμια σταθερά καθορισμού της πιστοληπτικής αξίας”.

www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!